CLICK n GO

Friday, September 09, 2011

Cobaan Puasa

Hari ni ada tiga jemputan makan2 raya yang bermula jam 12:30tgh hingga segala juadah habis:


  1. JAMUAN RAYA COMP.SEC cum FAREWELL: jemput semua

  2. JAMUAN RAYA MIS, QESH, L&D: jemput dtg, ajak kwn² sama

  3. JAMUAN HARI RAYA MAYBANK HQ


Cobaan untuk mereka yang berpuasa. Berbeza dengan ibadah puasa Ramadan yang mana semua yang lain turut berpuasa. Kini di bulan Syawal kawan2 sekeliling tak berpuasa. Ramai yang lepak kat kantin makan nasi lemak, mee goreng, teh tarik...cobaan.


Apatah lagi jamuan raya yang memang mewah dengan pelbagai juadah seperti satay, lemang, rendang, segala macam kueh mueh...cobaan.


Dalam melalui cobaan ini maka terasa pula kemanisannya. Aku baru dua hari berpuasa sunat Syawal. Terkenang Ramadan yang baru berlalu. Dialpakan sekejap oleh sambutan raya dan balik kampung. Kemudian sibuk dengan urusan anak2 ke UIA Gombak. Baru kini dapat menjalani ibadah sunat ini. Alhamdulillah, semoga berjaya menghabiskan 4 hari lagi pada minggu depan. Aku mohon kekuatan daripada Allah SWT agar segala amalan sunat yang lain juga akan dapat diteruskan.


Berikut antara fadhilat ibadah puasa 6 di bulan Syawal yang saya petik dari sebuah blog:


Nabi Muhammad saw. bersabda "Barangsiapa berpuasa Ramadhan kemudian diikuti dengan puasa 6 hari dalam bulan Syawal, maka orang itu seolah-olah berpuasa setahun penuh."


Sebagaimana yang diketahui semua amalan sunat adalah sebagai penampal mana-mana kekurangan dalam amalan fardhu. Sayugialah kita mengambil peluang ini untuk berpuasa 6 di bulan Syawal. Selain mendapat pahala puasa setahun, kita juga dapat memperbaiki kekurangan dalam ibadat puasa.


Sebenarnya puasa enam hari ini mempunyai beberapa hikmah yang tertentu dari sudut kesihatan manusia itu sendiri. Puasa selama sebulan penuh di bulan Ramadhan antaranya menyebabkan sistem percernaan di dalam badan berehat seketika di waktu siang selama sebulan.


Kedatangan bulan Syawal pula menyebabkan seolah-olah ia mengalami kejutan dengan diberikan tugas mencerna pelbagai makanan pada hari raya dan hari-hari selepasnya, apatah pula amalan masyarakat kita suka mengadakan kenduri pada musim-musim perayaan. Pada hari raya, ia mencerna pelbagai jenis makanan bermula dari ketupat rendang sehinggalah kepada nasi minyak. Oleh kerana itulah, puasa enam ini memberikan ruang kembali kepada sistem pencernaan badan untuk berehat dan bertugas secara beransur-ansur untuk kebaikan jasmani manusia itu sendiri.


Selain itu, sebagai manusia yang menjadi hamba kepada Allah SWT, alangkah baiknya seandainya amalan puasa yang diwajibkan ke atas kita di bulan Ramadhan ini kita teruskan juga di bulan Syawal walaupun sekadar enam hari. Ini seolah-olah menunjukkan bahawa kita tidak melakukan ibadat puasa semata-mata kerana ia menjadi satu kewajipan tetapi kerana rasa diri kita sebagai seorang hamba yang benar-benar bersunguh-sungguh untuk taqarrub kepada tuhannya. Bukankah ibadat puasa ini mengikut hadis sebenarnya mengekang nafsu?


Di dalam hadis, Rasulullah SAW menyatakan bahawa puasa enam hari selepas bulan Ramadhan akan diganjari pahala seolah-olah berpuasa selama setahun. Para ulama menghuraikan rahsia di sebalik ganjaran tersebut dengan mendatangkan dalil bahawa setiap amalan kebaikan manusia akan diganjari sebanyak 10 kali ganda. Puasa 30 hari di bulan Ramadhan diganjari sebanyak 300 hari, manakala puasa 6 hari di bulan Syawwal pula diganjari dengan 60 hari. Jika dikira jumlahnya ialah 360 hari, ia hampir menyamai jumlah hari di dalam setahun sebanyak 360 hari!


Subhanallah.@@@

2 comments:

Cikli said...

banyak pulak rumah terbuka syawal ni. cubaan betul tu tuan.

School Of Tots said...

TQ Cikli. Ini betul2 kejadian bukan cobaan...he he.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...