CLICK n GO

Thursday, December 19, 2019

ASB - Mitos Atau Realiti

Pengumuman Dividen ASB oleh PNB

Sehari dua ni orang ramai masih dok hangat bincang di kedai kopi dan di media sosial perihal ASB. Ada yang kutuk tahap gaban. Ada yang try untuk justifikasi. Ada yang rasa harapan tinggi hancur berkecai. Ada yang kesal ambik loan ASB. Macam2 ada. 

Dalam situasi ekonomi negara yg lembab dan merundum, dan situasi orang ramai atau rakyat marhain masih stress dan tertekan dgn kos hidup tinggi yang tak nampak harapan untuk menurun, maka pengumuman pulangan ASB yang terendah dalam sejarah ini tentulah mengundang pelbagai persepsi, pandangan, dan komen. It's understandable. 

Mari kita kaji beberapa komentar yang diterbitkan di media untuk memberi gambaran apa yang sedang berlaku sebenarnya.

*****

Nama saya termasuk didalam list yang diberi oleh PNB kpd reporter untuk memberi komen tentang pulangan ASB tahun 2019

Ini adalah diantara komen saya ;

1. Dividen sebanyak 5.5% adalah memang didalam jangkaan.

2. Antara fakta yang perlu diambil kira;

- Perbandingan simpanan pelabur berbanding instrument harga tetap lain spt kadar pulangan dibank.

- Perbandingan pulangan pelabur diASB berbanding dengan prestasi indeks FBM KLCI.

> maka kadar pulangan ASB adalah lebih baik.

3. Sentimen ekonomi dunia yang mencabar dan tidak menentu telah banyak mempengaruhi iklim pasaran saham tempatan.

4. Tadbir urus korporat dan pengurusan tertinggi PNB yang sangat profesional memainkan peranan penting didalam menentukan prestasi dana.

5. PNB perlu melihat kepada peluang melabur yang lebih luas dipasaran luar negara yang boleh membantu didalam memberi pulangan yang lebih tinggi dimasa hadapan.

6. Unjuran pasaran saham dan iklim ekonomi global dijangkakan akan lebih baik pada tahun 2020.

Nazarry Rosli,
Penasihat, Persatuan Penganalisa Teknikal Malaysia (MATA)

*****

ASB 5.5%

Nak komen sikit la sebagai ex-economist

1) perbincangan berkaitan perlunya turunkan dividend ASB dah lama berlaku

2) sebab realitinya 7% setahun bukanlah pulangan yang 'sustainable' untuk PNB

3) Kalau tengok secara long term, memang pulangan ASB semakin menurun dari tahun ke tahun

4) ini disebabkan oleh pulangan rate dalam MGS, serta dividend yield yang diberikan oleh syarikat memang umumnya mengalami penurunan

5) kadar yang 'sustainable' untuk ASB memang tidak boleh lari jauh daripada kadar unit trust fixed income yang berada di dalam market sekarang. Iaitu dalam lingkungan 4-6%

6) Jadi sebenarnya, ASB dan TH sedang kembali menuju balik kepada 'market return'

7) sekaligus bermaksud Bumiputra sudah tidak boleh lagi menjadi 'jahil financial' sehinggakan bila fikir berkaitan investment je, maka ASB dan TH je yang mereka tahu

8) di China, pelajar mereka diajar bagaimana cara melabur di dalam saham sejak tingkatan dua lagi (mengikut staff yang belajar di China)

9) kepada yang membuat ASB Financing, semoga dipermudahkan urusan

Sekian

Izzuddin Yussof

*****
Salah satu sebab agihan ASB rendah.

Macam kek 1 kg diagihkan kepada 10 orang. Setiap orang dapat 100 gram. Kalau kek berkurang jadi 900 gram diagihkan kepada 12 org, maka setiap orang akan mendapat 75 gram. Itulah analogi yg mudah.

Pengagihan pendapatan 2018: 9,837,446,035
Pengagihan pendapatan 2019: 9,000,000,000
Turun 8.5%

Pemegang unit ASB 2018: 9,664,241
Pemegang unit ASB 2019: 10,000,000
Naik 11%

Jumlah unit 2018: 155,791,878,113
Jumlah unit 2019: 167,200,000,000
Naik 7%
* unit juga bertambah reinvestment 

Kalau jumlah unit tidak bertambah (155 billion)dengan pendapatan 9 billion, rasanya masih mampu mengekalkan pada kadar 6 sen seunit - 6.3 sen seunit (including bonus); berbanding 2018 (7 sen - 6.5 sen + 0.5 sen bonus)

Apabila base bertambah, income tak bertambah; maka agihan akan menjadi rendah. macam kek 1 kg diagihkan kepada 10 orang. setiap orang dapat 100 gram. kalau kek berkurang jadi 900 gram diagihkan kepada 12 org, maka setiap orang akan mendapat 75 gram. itulah analogi yg mudah.

pendapatan rendah sebab pasaran ekuiti malaysia lembab berbanding pasaran global. 

Tahun 2020, antara cadangan yang boleh dibuat:
1. Tutup kuota ASB1 (mcm tutup kuota ASB2), stop taking new unit; ASB atau PNB berada dalam situasi big fish in a small pond. ASB terlalu besar untuk pasaran bursa yg terlalu kecil;

atau

2. Tambahkan portfolio global (sekarang concentration banyak kepada bursa). tapi adakah ini akan align dengan tujuan amanah saham bumiputra meningkatkan ekuiti bumiputra dalam pasaran. something to ponder

3. Improvement sentiment pasaran; nak kata sebab global, pasaran lain dah improve banyak. menteri jgn sibuk cari salah orang. sekarang it is time to show your capability that you are better than the previous. 

4. Perbanyakan lagi IPO, attract global player to list in bursa. jgn attract rubbish companies mcm china listed entity yang lepas, kalau boleh attract china listed company setaraf dgn alibaba tu kira ok lah. perbesarkan market capitalization sekarang dlm 1.6 trillion; jadikan 3 trillion. 

5. PNB kena divest saham2 yg tak berkualiti. increase equity dlm saham yg lebih berkualiti.

6. Pendapatan ASB bergantung kepada 3:
a. Realized Gain
b. Dividend income
c. FD instrument
Pendapatan dividend adalah yang terbesar. Tht would mean, earning corporate season for bursa secara purata tak memberansangkan. ekonomi lembab, maka pendapatan korporat pun lembab. 

7. Adakah ekuiti bumiputra perlu ditingkatkan melalui leverage? backdoor leverage utk PNB. ataupun dengan pengumuman rendah ini, maka ASBF akan menjadi kurang menarik, orng terminate, low new subscriber. base unit and unit holder akan menurun. income distribution will normalize? long term wise ASBF will affect ASB.

Zayed Zulfikli

*****

Sama-sama kita baca dan hadamkan. Buatlah konklusi sendiri. Adakah ini satu mitos atau realiti? Adakah ini satu fakta atau auta? Apakah ini satu program realiti atau sekadar fantasi?

Yang pasti, ekonomi tempatan di tahap yang rendah. Bersesuaian juga keadaan ekonomi global yang juga kurang memberangsangkan. Begitu juga kadar matawang kita yang juga pada tahap yang rendah, berbanding negara2 jiran seperti Thailand & Singapura misalnya.

ASB pada sejarahnya selalu menggembirakan pelaburnya dgn pulangan tahunan yang agak tinggi saban tahun 7-10%. Menjadi kejutan juga bila mendapat berita pulangan tahun ini sekadar 5.5%. 

Apa pun bersyukurlah. Ia masih bagus berbanding dgn banyak instrumen pelaburan yang lain termasuklah fixed deposit. 

#DiversifyYourInvestment

Thursday, December 05, 2019

AKU PUN MELAYU



Tanah Melayu ini dulunya dimiliki oleh orang melayu. Maka tidak pelik bila ia dikenali sebagai Tanah Melayu.

Melayu ini satu kelompok bangsa yang hebat. Pada kemuncaknya bangsa melayu menguasai jaluran kerajaan di nusantara ini. Kerajaan melayu melaka misalnya. Kerajaan melayu champa contohnya.

Melayu juga jaguh dalam meneroka dan mengembara ke serata dunia.

Sehinggalah kerajaan melayu ini dipecah2kan melalui sempadan2 pelbagai negara di jaluran melayu nusantara ini. Tanah Melayu tercinta ini juga kini dipanggil Malaysia.

Penduduknya sudah menjadi masyarakat majmuk. Melayu kini sekadar 60% drp keseluruhan penduduk Malaysia ini.

Aku pun orang melayu. Banyak yang diperkatakan. Ada yang kata melayu sudah menjadi penumpang di tanah ini, bila banyak sektor telah dikuasai kelompok daripada bangsa lain.

Apakah yg terjadi sebenarnya? Adakah ia tragedi bangsa yang dimusnah atau ideologi pemikiran yg punah? Atau sekadar propaganda murahan yg dipahat pada minda orang melayu?

Saya kongsikan sebuah artikel sejarah dan luahan pandangan perihal tragedi pemikiran melayu  oleh seorang tokoh melayu yg unggul iaitu prof ungku aziz.

*****

Tragedi pemikiran Melayu


Oleh PROFESOR DIRAJA UNGKU AZIZ


KALAU ditanya tentang minda orang Melayu kepada saya, saya rasa Melayu tidak sanggup berubah. Perspektif mereka terhad, tidak suka menyiasat dan mereka tidak mahu berfikir dengan mendalam.

Kalau kita tengok orang Melayu dalam cerita hikayat, Hikayat Raja-Raja Pasai misalnya, ia cukup menarik. Kita dapat menggambarkan bagaimana ekonominya dan strategi orang Melayu memerintah untuk berdepan dengan Majapahit.

Berdasarkan hikayat itu dan tradisi pantun Melayu, kita dapati orang Melayu ini mempunyai minda yang canggih. Tetapi yang jadi tragedi ialah orang Melayu tidak nampak ini semua kerana tiga pengaruh besar.

Pertama, dalam tahun 1920-an dan 1930-an, pihak penjajah British menolak apa yang datang daripada Melayu, termasuk pantun, sebagai folk art, menjadikan apa yang dihasilkan oleh Melayu sebagai second class.

Ketika itu, Melayu yang berharap untuk naik pangkat dan dapat kerja dengan kerajaan penjajah terpaksa ikut teori penjajah Inggeris. Ini semua membawa orang Melayu kepada perspektif jati diri yang salah.

Itu pengaruh penjajah.

Pada zaman ini, saya melihat sungguhpun banyak pemimpin Melayu bercakap tentang sains dan teknologi, orang Melayu pada umumnya tidak dapat menangkap pandangan itu.

Di Eropah, sejak zaman renaissance, mereka telah mempelajari kemajuan sains dengan pendekatan yang berbeza dengan Islam. Mereka sentiasa bertanya.

Malangnya, di Malaysia, dari bangku sekolah kita tidak galakkan budak-budak bertanya. Sampailah mereka di universiti, kita tidak galakkan mereka bertanya: Kenapa?

Di negara kita, pelajar tidak berani bertanya dan guru-guru pula tidak tahu menjawab. Budaya ini menunjukkan tidak wujudnya inquiry mind dalam masyarakat Melayu. Kita tidak ada sikap saintifik.

Sikap negatif inilah yang menyebabkan berleluasanya cerita orang kena tipu dengan bomoh. Yang saya hairan, graduan-graduan universiti pun kena tipu dengan bomoh.

Kalau pada kurun ke-18, terutama di England, orang selalu bertanya: Kalau betul ada hantu, mana hantu? Kita hendak pergi ke tempat hantu, kita nak pergi tengok hantu untuk lihat apa manifestasi hantu.

Pendekatan berani bertanya ini adalah sikap masyarakat dan tamadun yang berasaskan sains. Malangnya, kita tidak sedia dan berani bertanya, yang akhirnya menyebabkan kita tidak berani menghadapi cabaran.

Pemikiran Melayu ini sebahagiannya adalah sisa-sisa pengaruh penjajahan British. Ini bukan rahsia lagi.

Kita boleh membaca dokumen-dokumen itu di London. Menurut para pegawai Inggeris, orang Melayu ini kalau diberi terlalu banyak pendidikan dan kalau diajar ilmu sains, kelak mereka akan jadi seperti orang India di India. Mereka akan berdemonstrasi dan hendakkan kebebasan.

Jadi ajarlah dia cerita Pak Pandir sahaja, itu sikit, ini sikit. Orang Melayu tidak suka sains, dia suka agama, jadi ajarlah tentang agama. Dia suka dengan raja dia, ajar Melayu buat bakul.

Akibat dasar itu, tidak ada trouble makers. Trouble makers Melayu hanya timbul selepas Perang Dunia Kedua setelah kemasukan Jepun.

Telah ada banyak buku yang membincangkan tentang subjek bagaimana British berjaya mengamalkan dasar yang mengongkong minda Melayu.

Itu semasa penjajahan. Selepas kita merdeka, minda orang Melayu masih terkongkong kerana semua orang Melayu kemudiannya gila hendak kuasa dan hendak jadi kaya.

Ini adalah teori saya mengapa minda Melayu tidak berubah. Saya bertanggungjawab tentang pandangan ini.

Selepas merdeka, sesetengah orang Melayu yang ada kuasa, dia rasa dia boleh memerintah Malaysia sama bagus macam penjajah British.

Minda Melayu ini sentiasa ada sesuatu yang membendung dan mempengaruhi – daripada kesan-kesan kolonialisasi pada tahun-tahun 1930-an, pengaruh Indonesia yang tidak sesuai di sini pada tahun 1940-an dan 1950-an, kesan media massa, dan kemudiannya budaya wang dalam masyarakat Melayu pada dekad-dekad terakhir ini.

Sekarang ini semua orang Melayu hendak kaya.

Sebagai seorang pendidik universiti, saya percaya (tetapi saya tidak ada buktinya) kalau orang mendapat pendidikan, mereka akan lebih bebas dan berubah.

Contohnya pada akhir tahun 1970-an. Ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad menjadi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Malaysia ketika itu dapat menarik banyak modal asing untuk membuka kilang mikrocip.

Kita dapat mewujudkan peluang pekerjaan kepada beratus-ratus ribu orang terutamanya untuk wanita.

Wanita Melayu yang bekerja kilang ketika itu akhbar-akhbar gelar mereka ini sebagai minah karan. Orang Melayu hina wanita Melayu yang bekerja kilang.

Kenapa budak-budak perempuan Melayu ini mahu tinggalkan rumah di Kelantan, tinggalkan kampung di Johor untuk pergi bekerja kilang di Pulau Pinang, Selangor dan Melaka?

Mereka sanggup kerana mereka telah belajar sampai ke peringkat sekolah menengah. Jadi program kerajaan membuka sekolah-sekolah menengah pada tahun 1960-an dan 1970-an, walaupun tidak ada rancangan khusus, ia telah membebaskan pemikiran budak-budak perempuan Melayu.

Waktu itu terdapat beribu-ribu remaja wanita Melayu pergi bekerja di kilang-kilang. Dalam penyelidikan saya pada tahun 1970-an, dalam soal selidik saya bertanya mereka, bila hendak kahwin?

Di kampung, dulunya mereka ini berumah tangga pada usia muda. Umur 18 dan 19 tahun sudah kahwin atau dikahwinkan, tetapi akhirnya bercerai juga.

Oleh kerana pendidikan dan faktor pendedahan kepada karier baru, wanita Melayu itu sudah ada idea tidak mahu kahwin cepat-cepat. Mereka hendak bekerja terlebih dahulu dan menyimpan duit.

Kita tanya lagi, kalau sudah kahwin hendak anak cepat atau lambat? Mereka kata lambat. Mereka hendak tangguh dapat anak sebab mereka hendak enjoy hidup berkahwin dan mewujudkan rumah tangga yang lengkap terlebih dahulu. Kata mereka, kalau dapat anak susahlah.

Dalam sekelip mata, wanita Melayu berubah sikap. Ini semua tidak diprogramkan oleh kerajaan. Ia jadi begitu sahaja.

Tetapi masyarakat Melayu tidak faham keuntungan perubahan minda wanita ini terutama di kalangan kumpulan berfikiran konservatif.

Hari ini di Malaysia, trend semasa ialah wanita menguasai 65 peratus tempat belajar di universiti-universiti. Dalam sektor kerajaan, banyak wanita yang memegang jawatan tinggi.

Trend ini pasti mengubah masyarakat Melayu secara pesat, sebagaimana ia mengubah pemikiran wanita Melayu pada tahun 1970-an.

Ini semua adalah hasil daripada perubahan sikap yang tidak dirancang tapi terjadi.

Perubahan minda itu berlaku secara tidak sengaja. Kadang-kadang kalau nasib kita baik, hasil perubahan yang tidak dirancang itu juga progresif seperti dalam kes perubahan minda wanita Melayu.

Bagaimanapun, kadang-kadang perubahan yang dirancang tidak terjadi kerana orang yang hendak melaksanakannya pun tidak jujur selain terdapat pengaruh lain yang menghalang seperti pengaruh politik tempatan, politik antarabangsa, Indonesia, peranan orang agama yang menimbulkan nilai-nilai sama ada seseorang dapat pergi syurga atau tidak.

Minda Melayu tidak dapat memikul ini semua. Kerana ada sesuatu dalam budaya mereka yang masih tidak diubah, mereka sanggup duduk di kedai kopi main dam. Contohnya orang lelaki di Kelantan dan Terengganu. Kalau mereka tidak main dam, mereka akan bincang untuk gasak kerajaan. Semua salah, dia sahaja yang betul.

Titik perubahan kepada minda Melayu ialah tragedi 13 Mei 1969, tetapi peristiwa tersebut dan dasar-dasar ekonomi, pendidikan dan politik selepas itu tidak sepenuhnya menukar sikap orang Melayu.

Ada beberapa faktor lain yang menghalang iaitu pengaruh Barat, peranan media massa, politik serta agama.

Kita memang berubah sedikit dari segi lahiriah tetapi saya tidak fikir orang Melayu kini berada pada kedudukan yang lebih baik.

Kita sudah terjangkit apa yang bekas Perdana Menteri British, Margaret Thatcher hendak dulu, dan fahaman ini cukup besar sama ada di kalangan pemimpin Melayu dalam UMNO mahupun Pas, dan juga di kalangan para pegawai kerajaan.

Kita hendak menjadi apa yang Thatcher kata a nation of shopkeepers. Kita tidak mahu kata shopkeepers, kita gunakan istilah usahawan.

Orang berfikir kalau sebahagian besar orang Melayu jadi usahawan, maka ekonomi orang Melayu akan naik. Ini saya rasa salah. Pendekatan untuk membangunkan orang Melayu dengan wang ringgit dan kebendaan ini tidak betul. Tesisnya silap.

Tetapi itulah minda Melayu sekarang.

Akhirnya saya lihat orang Melayu kini sudah kurang komitmen terhadap bangsanya sendiri. Sudah tidak ada kesedaran bahawa aku orang Melayu, aku mesti berkhidmat kepada orang Melayu, untuk membangunkan orang Melayu.


Nota: PROFESOR Diraja Ungku Aziz adalah bekas Naib Canselor Universiti Malaya.

******

Malaysia Baru hari ini pula di lihat meminggirkan bangsa melayu. Mengapa? Mungkin banyak isu2, kenyataan2 atau kes2 yg mengundang controversi atau persepsi sebegitu di mata umum. Wallahu'alam.

Namun harapan masih ada. Minda yg dijajah mungkin payah untuk dipulih. Namun harapan masih ada. Mungkin bukan dlm bentuk pakatan harapan. Mungkin berbentuk semangat tanjung harapan, yg memberi sinar ke seluruh benua yg gelap.

Aku pun melayu. Aku ingin lihat melayu yg hebat. Aku mahu tonjol di media utama biodata susuk tubuh karektor melayu yg unggul. Banyak org melayu di serata dunia, terkenal sebagai profesyenal, personaliti, atau usahawan berjaya. Wajar kita tonjolkan agar menjadi inspirasi dan motivasi anak bangsa. Melayu bisa gah semula. Kerana aku pun melayu.

Jalur pemikiran yg tersesat mestilah diperbetulkan. Destinasi yg salah mesti diubah. Sikap untuk maju di dunia, lebih2 lagi di akhirat mesti di bentuk, dipahat dan dipasak. Biar kukuh.


#AkuPunMelayu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...