CLICK n GO

Wednesday, November 07, 2007

Kunjung Mengunjungi

Hari ini dah 27 Syawal. Raya kan sebulan. Anyway musim raya ni adalah masa terbaik untuk kunjung mengunjung saudara mara, rakan taulan, jiran tetangga, dan sesama muslim. Orang boleh terima, InsyaAllah. Maksudnya tak nampak peliklah. Inilah masanya mungkin dgn hanya bagi reason nak pi beraya, kita boleh berkunjung. Saban tahun sejak beberapa tahun kebelakangan ni aku selalu buat Open House dan menjemput kurang lebih 30 - 50 keluarga untuk ke rumah beraya at one shot. Penat memang penat tapi hanya fokus untuk satu hari tu je. Seronok gak. Namun pada tahun ni ubah teknik sikit. Aku tak buat Open House seperti biasa. Tapi rupanya lagi penat beb. Maklumlah setiap weekend ada je tetamu yang datang beraya. End up terpaksa prepare meal every weekend untuk sambut tetamu yang berkunjung. Kesian wife aku. Aku pun sama la kan, takleh nak relax. On weekend tu, biasanya satu hari (either Sat or Sun) kami peruntukkan untuk mengunjungi rumah orang dan satu hari untuk orang mengunjungi umah kami. So far kalau aku dapat recall aktiviti kunjung mengunjung kami sempena raya ni adalah seperti berikut...

1 Syawal - mengunjungi open house Pak Lah kat PWTC, rumah jiran kami di Prima iaitu Hj Md nor, Hj Hanis, & Hj Mokhtar.
2 Syawal - mengunjungi rumah kawan aku Yaacob di Bukit Ampang, keluarga Mahadir di Kondo Tiara Ampang, & kawan Pernec, Ismail di Kondo Sri Kinabalu.
7 Syawal - berkunjung ke rumah Rosli, keluarga kawan anakku Farihin di Sentosa 3.
8 Syawal - menerima tetamu keluarga kawan Amir iaitu en Mahadir & Nik, Kak Maya & Azlan. Wife masak nasi dagang dan nasi impit kuah satay.
9 Syawal - berkunjung ke open house rakan baik kami Bakar di rawang, En Azlan keluarga kawan baik anak kami Farihin, & Kak Maya, kenalan baik wife.
14 Syawal - berkunjung ke rumah jiran Rosli.
15 Syawal - berkunjung ke rumah Kak Aini di Batu Caves.
16 Syawal - menerima tetamu aitu kawan2 my wife, Ani bersama 3 keluarga lagi, dan Kak Yam sekeluarga.
20 Syawal - jamuan raya Fitos kat ofis.
21 Syawal - berkunjung ke rumah jiran, Hasanuddin.
22 Syawal - berkunjung ke open house Hj Mokhtar & Nizam dan malamnya jadi MC untuk majlis raya Pernec di ulu Klang. Sampai umah pukul 12:30mlm.
23 Syawal - berkunjung ke rumah jiran Hj Khairi. Kemudian menerima tetamu - keluarga Hj Mokhtar, Hj Zul, & Zakri. Kemudian kunjungan Badrul & Asri dari Lembah Beringin, jiran Hasanuddin dan Khairul, rakan Azmi & Rosli. Wife aku masak gulai ayam, roti jala, dan makaroni tomyam as menu utama di samping agar2 merah, kek buah, kek coklat, biskut2 raya.

Alhamdulillah, budaya kunjung mengunjung dan open house bagi mengiratkan silaturrahim telah dapat di teruskan jua. Namun ada juga elemen2 negetif yang boleh di ambil iktibar, contohnya..

1. Bila berkunjung secara berkumpulan contohnya 2, 3 keluarga satu group, ada yg dok berborak/mengumpat/gosip tanpa menghirau tuan rumah. Sepatutnya bertanya khabar atau berbual2 lah dengan tuan rumah, bukan kah kita sebagai tetamu tuan rumah. Jangan tuan rumah tu jadi macam tetamu lak. Kalau boleh ringan2 lah mulut untuk memberi sedikit pujian perihal juadah atau rumah. Teruja sikit tuan rumah tu.

2. Satu lagi group, aku tengok jenis cakap besar. Bila dah ada rezki lebih mula cakap besar, nak beli rumah banglo, nak menunjuk2 kereta baru, dsb. Cukup meluat aku dibuatnya.

3. Dan sekelompok lagi suka highlite benda2 negetif contohnya, rumah ni jauh, sunyi, tak ada orang, banyak rumah kosong, tak ada kedai. Dia tidak nampak the beauty lying around. Their mind has been blocked. Many negative people around us yg sebenarnya cuba menyembunyikan kelemahan diri sendiri dan cuba sedaya upaya menidakkan kebahagiaan dan kelebihan orang lain. To this group I just fill pity for them.

4. Yang honest dan ikhlas tu kita boleh nampak InsyaAllah. Dari nada komen yang bersahaja dan tanpa di buat2.

Kadang2 tu kawan2 dan jiran2 yang lebih prihatin dan cuba bersilaturrahim berbanding dengan adik beradik dan saudara mara sendiri. Kita selalu take for granted akan hubungan persaudaraan kita atas pertalian darah daging. Namun apapun Hari Raya yang rata2 di Klang Valley ini yg disambut selama sebulan adalah wadah terbaik dan sesuai untuk kunjung mengunjung dan mengeratkan tali silaturrahim sesama muslim, insyaAllah.

Thursday, October 11, 2007

Selamat Hari Raya

Setiap tahun majoriti warga kota akan balik kampung untuk menyambut raya. Saya sekeluarga juga tidak terkecuali. Namun setelah 16 tahun dengan tradisi balik kampung, pada tahun ini saya sekeluarga tak balik kampung dan akan beraya di KL atas beberapa sebab tertentu. Ia merupakan satu pengalaman baru buat kami anak-beranak.

Justru saya dok merancang-rancang bagaimana untuk memanafaatkan sambutan Hari Raya di KL ini. Saya dok plan nak menunaikan solat sunat hari raya di Masjid Jln Duta. Lepas tu saya nak berkunjung ke rumah terbuka Pak Lah, YDP Agung, dsb. Saya nak gembirakan isteri & anak-anak dengan aktiviti raya dalam suasana raya. Saya risau gak, kot-kot mereka sedih atau boring. Maklumlah ramai sdra mara & kawan2 balik kampung semuanya. Petang dan mlm tu insyaAllah kami boleh berkunjung ke rumah jiran tetangga.

Namun apapun raikanlah hari raya sebagai hari kemenangan kita berjuang di bulan Ramadan itu. Kemenangan kerana mendapat rahmat Allah. Kemenangan kerana memperoleh keampunannya dari segala dosa kita. Dan hari untuk meraikan pembebasan dari api neraka. Itulah yang sebenarnya yang patut diraikan setelah sebulan menjalani ibadah puasa itu. Janganlah di sambut raya itu dengan kemungkaran dan kemaksiatan pula. Ingatlah bahawa syaitan tengah dok nak bersorak kegembiraan kerana akan terlepas bebas seperti sediakala. Syaitan bakal menggoda kita kembali kepada dosa.

Ustaz pada kuliah zohor di ofis saya tadi berpesan, pesan kat anak2 & isteri jaga aurat dan jaga bila bersalam. Jangan bersalam dengan bukan muhrim, sepupu2, ipar-duai. Kalau nak bersalam gak lapik kain. Atau tolak dgn baik dgn berkata saya ada wuduk. Kerana hukumnya bersentuhan walau hujung jari pun kira haram. Yang belum bayar zakat fitrah segeralah membayarnya, jangan ditangguh lagi.

Terasa sunyi dan sayu, bila melihat kawan2 & saudara mara sudah mulai bercuti dan berangkat balik kampung. Nampaknya mati kutu saya tahun ni. Soalan paberet bila jumpa teman2 ialah bila start cuti? atau bila balik kampung? So jawaban saya cuti 2 hari lepas raya & raya sini tahun ni. InsyaAllah balik raya haji nanti.

Pesan saya bagi yg memandu, anggaplah perjalanan balik kampung tu untuk pergi bertemu kekasih. Walaupun lambat dan jauh tapi akhirnya dapat berjumpa kekasih tercinta, alangkah syoknya. Apalah guna pantas dan laju jika mati di tengah jalan atau terdampar di hospital kerana kemalangan dan tidak dapat berjumpa kekasih yg menanti penuh harapan dan kerinduan itu, betul tak? Jangan menyumbang kearah statistik Ops Sikap yg sudah meragut 34 nyawa dan lebih dari 3000 kemalangan itu. Kalau mengantuk, take a break kat masjid tepi2 jalan tu, take a nap, InsyaAllah segar balik. Satu lagi check lah condition kereta tu, biar tip top. Check minyak itam, myk break, air bateri. Tayar botak tu ganti la. Anyway selamat bergumbira di Hari Raya. Maaf zahir & batin semua !!

Wednesday, September 19, 2007

7 Ramadan

Hari ni sudah 7 Ramadan. Terasa cepat Ramadan berlalu. Apakah masa di akhir zaman ini semakin memendek. Kerana rasanya di zaman kecik-kecik dulu terasa lambat benar hari-hari yang di tempuh, apatah lagi dalam menahan kelaparan berpuasa itu. Atau apakah itu psikologi semata. Atau kini disibukkan dengan banyak benda yg menyibukkan.

Pagi ni selesai berjemaah subuh di surau Al Faizeen, aku menggantikan sdra ku Hj Munir untuk membacakan terjemahan sepotong hadis bersama ulasannya. Ianya berkaitan dengan insan yg membaca Al Quran, elok sangatlah berhemah sebagaimana seorang yg membaca Al Quran. Janganlah bercakap dusta atau berakhlak hina. Jadilah insan kamil yang boleh menjadi teladan insan yang lain. InsyaAllah.

Bertolak dari rumah ke tempat kerja sekitar 6:45 dan clock-in pada 7:54. Ofisku pada Ramadan ini beroperasi dari 8:00pg hingga 5:00ptg. Berbanding hari lain 8:15-5:15. Tiada beza cuma 15 minit anjakan. Tugasku setiap rabu sebagaimana diamanahkan oleh setiausaha surau Pernec ialah membaca tazkirah pagi di PA system syarikat di HR Dept. Pagi ni berbekalkan buku kecil siri Fadhailul Aamal Fadhilat Ramadan karya Maulana Muhammad Zakariya Kandhahlawi terbitan Jahbersa, aku pun memilih sebuah hadis Rasulullah dimana Abu 'Ubaidah r.a. meriwayatkan bahawa "Aku telah mendengar bahawa Rasulullah SAW bersabda: Puasa adalah sebagai perisai, selagi dia tidak memcahkan perisai tersebut."

Perisai pelindung di sini bermaksud sebagaimana seorang itu melindungi dirinya dengan perisai, begitulah juga puasa melindunginya daripada musuhnya yang nyata yakni syaitan. Puasa menyelamatkan kita daripada siksaan Allah dan api neraka jahannam di akhirat.

Suatu ketika seorang telah bertanya Rasulullah SAW: "Apakah yang menyebabkan puasa itu batal (rosak)?" Baginda menjawab: "Bercakap dusta dan mengumpat." Hadis ini kalau diteliti, sebenarnya memberitahu kita supaya menjauhi perbuatan2 yg boleh menyebabkan puasa itu menjadi sia2. Para ulama telah menggariskan 6 perkara supaya kita berhati2 sewaktu berpuasa.

1. Hendaklah mengelak pandangan daripada tempat2 yg dilarang hatta isteri sendiri dgn pandangan bernafsu. Begitulah juga melihat perbuatan2 maksiat. Rasulullah SAW bersabda: "Pandangan adalah seumpama anak panah daripada syaitan. Barangsiapa takut kepada Allah, jauhilah dirinya daripada melihat kepada maksiat. Maka Allah mengurniakan dengan suatu cahaya iman yang kemanisan dan keghairahannya akan terasa di hati."

2. Jagalah lidah dari berdusta, perbualan yg sia2, mengumpat, hujah-menghujah, bersumpah2, berjenaka dsb. Ingatkanlah diri bahawa "Aku sedang berpuasa." Salah seorang sahabat Rasulullah SAW bertanya: "Apakah itu mengumpat?" Rasulullah SAW menjawab: "Menyebut sesuatu mengenai saudaramu di belakangnya yang dia tidak suka." Selanjutnya sahabat itu bertanya: "Dan masihkah dikatakan mengumpat sekiranya yang disebutkan mengenainya itu benar terdapat padanya?" Rasulullah SAW menjawab: "Dalam hal demikian (yakni jika disebutkan itu memang benar) maka sebenarnya itulah mengumpat; jika apa yang disebutkan itu palsu, maka kamu telah memfitnahnya."

3. Hendaklah kita berjaga2 drp mendengar sesuatu yang makruh. Samalah juga haram mendengar kepada sesuatu yang tidak sepatutnya disebutkan. Rasulullah SAW telah bersabda: "Mengenai mengumpat, kedua2 pengumpat dan orang yang mendengar keadaannya adalah sama berkongsi dosa."

4. Lain2 anggota jasad hendaklah dijauhi drp dosa dan perkara2 yg haram. Tangan jangan menyentuhinya dan kaki janganlah berjalan ke arahnya. Mengenai perut, hendaklah berhati2 agar ketika mengambil makanan khasnya semasa berbuka (iftar) tidak adalah yang memasukinya drp sesuatu yg diragukan samada halal atau tidaknya. Seumpama orang yg berpuasa kemudia berbuka, memakan benda yg haram adalah seperti orang yg sakit memakan ubat tetapi mencampurkannya juga dengan sedikit racun yang akan membinasakannya.

5. Tidaklah digalakkan memakan sekenyang2nya semasa iftar walaupun makanan itu halal kerana maksud drp puasa itu tidak akan tercapai. Tujuan puasa itu adalah untuk mengurangi nafsu syahwat kita dan meninggikan keyakinan serta memperkuatkan rohaniyah kita.

6. Selepas menjalani puasa, hendaklah sesuatu berasa bimbang samada puasanya diterima Allah ataupun tidak. Beginilah hendaknya dilakukan kepada semua bentuk ibadah. Seseorang itu mungkin tidak menyedari bahawa bahagian2 yg penting tertinggal. Hendaklah berasa takut2 mungkin amalan2 kita akan ditolak oleh Allah.

Sebagai kesimpulan sebgaiman yg diperintahkan dalam Al-Quran: "Puasa telah diwajibkan ke atasmu." Pentafsir2 berkata bahawa drp ayat ini difahamkan bahawa puasa itu wajib ke atas setiap bhg anggota badan. Maka puasa lidah ialah mengelak drp berkata dusta dsb, puasa telinga bermaksud supaya tidak mendengar kpd perkara maksiat, puasa mata bermaksud tidak melihat kpd apa2 bentuk maksiat dan dosa. Begitulah juga puasa diri bermaksud bebas drp kehendak2 hawa nafsu. Puasa hati bermaksud mengenepikan kecintaan terhadap benda2 duniawi. Puasa fikiran bermaksud mengelakkan berfikir selain drp Allah S.W.T.

Semoga 3 minggu yg tinggal di Ramadan ini, dapat kita manafaatkan sejitu mungkin. Segala kelemahan kita atasi dan kita ganda usahakan tingkatan ibadah kita agar pulangan maksima berjaya kita raih, InsyaAllah. Masih belum terlambat rasanya untuk kita jadikan Ramadan tahun ini sebagai yg terbaik buat kita. Sesungguhnya Ramadan tahun depan belum tentu dapat kita lalui.

Wassalam.

Friday, September 07, 2007

Kisah Mat Deris

Usia Mat Deris sudah 45 tahun. Punyai rumah besar kereta besar dan kerja berpangkat manager. Isteri dan anak-anak belasan tahun. 20 tahun dulu gaji Mat Deris RM600. Dapat gaji habis gaji, tapi Alhamdulillah setakat makan pakai dan sebijik kereta second-hand masih mampu. Beberapa kali pindah kerja dan gaji pun semakin meningkat. Dulu masa gaji RM600 rasa kalau dapat gaji RM2000 memang rasa lebih dari cukup. Tapi besar periuk besar keraknya. Sekarang walau gaji dah mencapai RM9000 tapi dapat gaji habis gaji jugak. Kereta besar, rumah besar masih hutang bank jugak. Anytime bank boleh ambik balik. Tambah lagi hutang kad kredit, pinjaman peribadi, dan macam2 bil. Terbayang kalaulah gaji RM15000 nantu selesailah kot masalah. Namun bila gaji dah RM25000 sebulan pun, Mat Deris masih terkial-kial dalam himpitan hutang, bebanan kerja, dan masalah peribadi. Bilakah Mat deris akan tenang jiwa dan raga melalui hari2 yang penuh bahagia?

Wednesday, August 15, 2007

Syaaban datang lagi

Syaaban datang lagi maknanya beberapa ketika lagi Ramadhan bakal muncul pula. Apa kata kita persiap diri kita semantap mungkin untuk bertemu janji dengan Ramadhan tercinta. Kita cuci diri, kita murnikan hati, kita pekena pakaian putih bersih, kita tutur dengan zikir, kita tidur dengan syahadah, kita bangun penuh semangat jihad. Biar resah kalau sehari tak baca Al Quran. Biar gundah kalau menyakit hati orang. Jadikan Syaaban teman seperjuangan yang dapat menegur kesilapan dan kekurangan. Yang dapat membantu dan membimbing. Ya Syaaban datang lagi !! Alhamdulillah.

Thursday, June 21, 2007

Lagu Alleycats

Pagi ni kat ofis dok dengar lagu Alleycats in the background from my PC's RealPlayer. Never failed to bring back nostalgia dan kenangan, especially zaman sekolah and university. Masa feeling syok pada seseorang dan zaman cinta cintaan. Zaman sekolah kat SMSKel dulu era 1977-81, memang Alleycats top abis sezaman dengan kumpulan Caferee. Lagu Senandung Semalam memang berhantu setanding lagu Rindu Bayangan, masa saya form 1 iaitu sekitar 1977.

Masa saya hidup 4 tahun setengah kat WMU Kalamazoo era 82-86, lagu Alleycats adalah pengubat rindu pada tanahair tercinta, melayan hati dan perasaan. Susah nak digambarkan kesyahduannya. Favorite saya masa tu ialah lagu Berita Dari Rantau. Antara yang saya ingat senikatanya..

angin pantai dingin mencengkam
ombak laut mengajak pulang
di sini ku rindu
kampung halaman yang lama kutinggalkan
betapa indahnya negeri orang
tak seindah tanah tumpah darahku
wajah sanak saudara yang tercinta
bermain dimataku dikala sepi
sawah ladang dan pohon nyiur
dengarkanlah jeritan hati
kuingin nyatakan
aku sering merindu belaianmu

Alleycats bagi saya adalah sebuah kumpulan penghibur yang hebat dan evergreen kekal sampai kini walaupun dengan kematian salah seorang vokalis asal mereka iaitu Loga baru2 ini. Lagu-lagu famous mereka termasuklah Sekiranya Ku Tahu, Seribu Bintang, Suara Kekasih, Aku Kerinduan, Andai Aku Pergi Dulu, Di Tengah Kota, Hingga Akhir Nanti, Istana Pasir, Jika Kau Bercinta Lagi, Kerana, Kisah Kau Dan Aku, Layang2 Terputus Talinya, Puisi Untuk Sang Puteri, Sampaikan Salam Cintaku. Dan satu lagi my favourite ialah Senyumlah Kuala Lumpur mengimbau zaman cinta monyet saya dan Kehadapan Ibuku perihal calon menantu. Fuhhh memang best !!

We live The Present , plan for The Future and moving forward. But The Past is always at the back of my mind Hingga Akhir Nanti.....

hingga akhir nanti
kau tetap jadi pujaan
walau seribu tahun
walau seribu zaman
kutetap menanti
hingga akhir nanti
kau saja idaman hati

hingga akhir nanti
bulan takkan terang
tanpa seri wajahmu
hati takkan tenang
tanpa kehadiranmu
rindu dalm sepi
rindu dalam mimpi
kutetap menanti
hingga akhir nanti

datanglah kekasih
datangllah padaku
kesetiaan diriku
janganlah kau ragu
betapa kukasih
betapa kurindu
seandai kau tahu
benarnya cintaku

hingga akhir nanti
kau saja idaman hati
segala rasa cinta
segala rasa sayang
hanyalah untukmu
hingga akhir nanti...

Tuesday, May 08, 2007

Howdy

Hmmm........... I miss a posting for the month of April. Now its May. I never miss to post at least once a month before. That shows how bz I am in April. Or shall I say 'kelam kelibut'. There are 3 significant date in April. Well, for a start my birthday is on the 5th. My Son Amir's birthday on the 18th. And my marriage anniversary is on the 29th. Then come the income-tax submission on the 30th, which I miss again, just like last year. On the 14th, I represent my company for PNB's PingPong Tournament, plus those training sessions.

My son got an offer to further his studies in form 4 at MRSM Kubang Pasu when we least expected. We received the offer letter on his birthday and 5 days later, we pack him in one piece and deliver him via Plus highway 7 hours drive to the RM38m brand new school at Kubang Pasu. Bersyukur pada Allah, atas rezki ini. Wish him to be the best that he can be, to optimize the potential within. To be manusia yang baik !!

Back in office, the pressure on sales preview and review. Company re-organization again. Now I am reporting to the new boss, MSB.

On the 17th & 18th attended the seminar at IKIM 'Success Built To Last: A Muslim Interpretation'. A very interesting event officiated by Tan Sri Dato' Seri Dr Ahmad Sarji. Ten papers were presented and discussed. My picks are 'Guidelines in Managing Effective Muslim Business Organizations' by Hj Nik Mustafa (Deputy Director General, IKIM), 'Sime Darby: Rising to the Ocassion' by Dato' Ahmad Murshid (Group Chief Executive, Sime Darby Bhd), 'Rejuvenating Ailing Industries: MAS Experience' by Tengku Dato' Azmil (CFO, MAS), and 'Bank Rakyat: From Humble Beginnings to Malaysia's Largest Islamic Cooperative Bank' by Dato' Kamaruzzaman Che Mat (MD, BKRMB). Make me feel proud of the effort and achievement behind the scene of those organizations.

The session were divided into four main parts - Foundation For Sustainable Success, Good Corporate Governance: Critical Factors In Managing Business Success, Secrets To An Organization's Success: Lessons From Successful Establishments, and Rejuvenating Ailing Industries. My conclusion is we got to be Ikhlas, Amanah, Usaha & Tawaqal to have Success Built To Last.

The next day on the 19th, I attended CommScope Technology Summit entitled Revolution In The Data Center: Seizing Opportunities From New Chellenges at The Ritz Carlton, KL. Then got to spend a week at Kuantan for MSAM staying at Shahzan Inn. My portion is on showcasing Egenera Blade Server & TrimContext EDRMS. As announced, almost 200k visited MSAM2007.
Have a chance for leg massage from a 63 year old pro for rm10 plus traditional herb medicine for another rm10. Then got fascinated with a 55 yr old '40 yr old looks' dayak street medicine man, and bought another 'traditional' medicine for rm20. Also bought pill buah pria from CCM at MSAM for rm25 (retail price rm39) to reduce my sugar level, that has overshoot recently.

Back from Kuantan, so happened my son Amir on one week holiday break, so we spend 3 days 2 nites at Legend KL on 1-2 May. And we visited KL Book Fair at PWTC, an annual event that we never miss. I bought 'Quran Saintifik' the latest book from Dr Danial Zainal with 20% discount and got another of his book ' Islam The Misunderstood Religion' for free. My wife bought 3 hardcover books from the late Ahmad Semait of PN Singapore including '100 Tokoh Wanita Terpilih' & 'Untaian Kisah Wali Allah', which we met and took a photo at last year's KL Book Fair, before he get killed by traffic accident about 3 months later.

Then I took three days 'bookoff' for my assignment at MSAM plus the weekend. All in all I have been out of office for two weeks. What a nice feeling. So today, is my first day back in office and tons of works waiting, not to mention bills to pay and phone calls chasing for 'hutang' from banks. Anyway for me, stay home close to my wife and kids is conforting. And doing my gardening & berkebun. For the past one month, I have been exploring 2 plots of land near my house and manage to plant about 48 serai, 16 tebu, 3 pandan, 3 lengkuas, 3 pisang, 5 lada, 6 bende, 1 mangga, 1 limau nipis, 1 limau kasturi, 2 limau purut, 2 jambu, 1 nangka, some kacang botol, and 1 limau bali. And already digged about 22 small holes to plant jagung. I also put fence around and built 2 bench. Its a worthwhile effort, a good workout, a little 'sakit urat', with darker skin, yet satisfying.

Moving forward, I like to ponder. I like to think. I wish to be debt free & enjoy life to the fullest.

Tuesday, March 06, 2007

Welcome Runi !

Misteri kehilangan Zidan tempoh hari, telah aku tutup kes nya sebagai mati dibaham kucing setelah melompat dan jatuh ke lantai. Kekosongan akuarium beberapa hari itu telah manggamit kenangan indah bersama Zidan. Justru penggantinya perlu dicari, kata isteriku. Kunjungan isteri dan Iman ke kedai Seri, telah menemukan mereka dengan bakal pengganti Zidan. Seekor ariwana perak sama saiz dengan Zidan dulu, dengan harga patut. Cadangan pertama oleh isteri dan disusuli pujukan oleh Iman untuk membelinya, berjaya kupatahkan. Namun cobaan kedua mereka, berjaya. Kini akuarium itu telah dipindah ke indoor bersebelahan dengan TV di second living room. Di hiasi dengan lampu dan campuran 'bahan pewarna' menjadikannya sungguh cantek dan majestik. Bila isteri dan anak2 give me the honour untuk menamakannya. Aku tanpa ragu menamakannya RUNI. Yap.... sempena The Wayne of MU that is. Killer instinctnya tak sehebat Zidan, but getting better. On the first day, Runi baham 7 cengkerik segar. Welcome Runi !!

Friday, March 02, 2007

On Your Own

Sometime I feel on my own in this world. Because only I understand me the best. Not even my mother, my wife, kids, cousins, neighbours, officemates, relatives or friends. I feel me, only me and my Creator. Direct and no barrier. So I talk to Him as I wish. My one hour drive alone to the office is the best time for me. Whatever problems or issues in hand, Allah will listen to me day in day out. When I wake up at nite and its so quiet. I know I am alone and Allah with me. No wonder Qiyamullail is the best. If only I can do it more often. The piece of mind. Problems & issues won't go away just like that. But I know Allah is there for me. Since my existance. He mastermind my destiny. I always prefer to keep it inside me whatever issues related to me. As I feel nobody can understand the way I see it. People can interprate anyway they like it. But Allah understand me. And thats why that is the best way for me, to communicate with Him. Having said that, I still believe that whatever knowledge and skills that I have so far, needs to be shared with others. Thats why I have this blog, editor for my Buletin Surau, presenting tazkirah pagi on weekly basis at the office's PA, posting worth-sharing material over various e-mail group, ocassionally contribute comment and tots on various web-forums and papers. I was born alone and will die alone soon. I got to accept life on my own. Whatever good thing that I feel like doing then I shall do it. Then it will be 'Ikhlas' from me. I pray to Allah to forgive my sins. I pray to Allah to put the love in my heart for good deeds and put the block in my heart for all 'maksiat'. Show me the right path. I want Iman. I pray to Allah for 'rezki' so that I can settle all my debt and escape from Riba. I pray for health. I pray that Allah value all my daily activities as 'ibadah'. I want Redha Allah. I want Syurga Firdaus. So help me Allah. I am on my own with my Creator. Allah hu Akbar.

Tuesday, February 27, 2007

Misteri Kehilangan Zidan

Semalam aku dikejutkan dengan panggilan telefon dari isteriku. Katanya "Pa, Zidan hilang!". Kata-kata yang aku anggap misteri dan pelik. "Hilang?" macamana boleh hilang. "Tak tau la Pa, masa dok siram pokok tadi, tengok-tengok Zidan dah tak ada". Hmm...ada kesan lompatan ke? tanya ku. "Tak ada pulak" jawab isteriku. "Penutupnya ok, tak ada terbukak". Hmmm pelik bin ajaib. Takpa lah nanti aku fikirkan.

Aku pi borak dengan Jamal, support engineer di ofis kami. Aku tanya dia ada tak tengok video rakaman kat e-mail menunjukkan seorang Ustaz (mungkin di Pakistan) yang dok beri ceramah kat masjid, dan dirakamkan. Kelihatan seolah cengkaman tangan di kepalanya, dan jelas nampak dahinya yang tertonjol-tonjol seolah-olah ada tangan yang mencengkam di sebalik dalam kulit dahinya. Sejurus kemudian cengkaman itu semakin nyata, dan Ustaz itu seolah-olah melepaskan mikrofon nya dan rebah ke sisi, menemui ajalnya. Jamal berkata ruh kita memang keluar dari atas kepala. Maka apakah Allah ingin menunjukkan kan kepada kita cengkaman Malikul Maut yang menarik ruh dari jasad?

Orang yang nak mati atau akan menemui ajalnya selalunya menyedari atau diberi tanda-tanda tertentu. Soalannya, apakah haiwan juga di beri petunjuk atau tanda-tanda kematian itu? Mungkin juga. Kerana aku perhatikan Zidan semenjak hari Sabtu lalu gelisah tak menentu. Kadang memecut laju, kadang tebatuk-batuk. Sambil aku dok relax Ahad lalu, aku perhatikan Zidan lepak kat permukaan, just sit there floating doing nothing, hampir 1 minit. Satu aksi yang tak pernah aku lihat sebelum ini. Dan Zidan lakukan aksi itu beberapa kali. Buang tebiat ke apa fikirku. Satu lagi aku perhatikan Zidan tak selera makan. Ku sangkakan Zidan dah tepu dengan hidangan anak-anak ikan yang dah jadi menu utamanya sejak dua menjak ini. Jadi, aku pun pagi tu keluar pi beli cengkerik sebagai menu alternatif. Bila aku suakan seekor untuk dibahamnya, aikk tak di layan. Dia sekadar berkisar menghidu bau, tanpa di ngapnya sampai kesudah. Hingga esoknya aku terpaksa buangkan kerana sudah kembang. Warna kulit Zidan jugak agak pudar, tidak segarang dan sekilau dulu. Mungkin dia sakit.

Bila aku balik dari ofis semalam, aku terus menjalankan siasatan forensik. Aku bertanyakan kronologi kejadian. Anakku Iman berkata, semasa dia balik bersama mamanya dari jogging sekitar pukul 9 pagi, dia perasan Zidan masih ada berligar. Iman sempat bertanya mamanya yang dah masuk ke dalam, dah bagi makan kat Zidan ke belum? Soalan itu didengar oleh Farihin yang masih baring (ponteng sekolah) di bileknya bersebelahan dengan tempat Zidan. Maknanya sekitar 9 pagi itu, Zidan masih ada.

Isteri keluar menyiram pokok bunga di taman sekitar pukul 11 tgh. Apabila menghala pandangan ke tempat Zidan, terperasan Zidan telah tiada. Maka riuh lah keadaan, dengan anak-anakku Iman & Farihin sama-sama mencari Zidan ke hulu dan ke hilir, di dalam longkang hingga ke depan dan di sekitar pergola. Tiada kesan air atau darah di atas lantai 'tiles'. Apakah dia dicuri oleh penceroboh? Ia satu kemungkinan, tapi siapa? Mungkin si Maniam yang hantar gas semalam? Zidan dah besar saiznya, paling kokak pun aku ingat laku RM100 tu. Tapi takkan la si Maniam menceroboh kawasan rumah aku ni, untuk hanya mencuri Zidan, tak berbaloi la berbandingan dengan risiko. Atau anak aku si Amir yang tangkap dan jual, buat beli top-up maxis nya? Isteri menyampuk "tak logik lah". Kehilangan Zidan masih lagi misteri hingga ke hari ini.

Semalam isteriku telah membersihkan tempat Zidan dan memasukkan Yus. Aku tengok Yus pun aktif lain macam, macam lari di kejar hantu. Sekejap terlanggar dinding, sekejap melompat ke atas. Jangan-jangan badi si Zidan dah berjangkit. Anyway masa aku dok kat bilek air, Farihin memanggil "Pa Pa cepat". Terkejut aku di buatnya. Mungkinkah Zidan telah ditemui?

Aku bergegas ke dapur dan keluar melalui pintu dapur. Di situ terdampar Yus di atas penutup plastik termengah-mengah. Rupanya dia telah berjaya melompat keluar melalui salah satu dari lubang angin yang ada setelah berbelas kali mencuba sejak siang tadi. Aku terus menyengetkan penutup itu dan Yus melunjur jatuh ke dalam semula. Lubang angin itu berbentuk bulatan dengan jejari 1".

Badan Yus agak gempal, tapi pelik juga, bagaimana dia berjaya memboloskan dirinya. Ini membawa kepada teori aku seterusnya, walaupun Zidan nampak lebih besar dari Yus tapi badannya lebih slim. So kebetulan semasa kejadian itu, aku telah menambah air. jadi aras permukaannya agak tinggi, mungkin kurang dari 1" dengan lubang itu. Maka mungkin Zidan telah mengacah dan mengagak untuk membolosinya. Mungkin salah satu dari cubaannya telah berjaya membolosi. Dan dia lansung jatuh ke lantai. Nah samada dia terus menarik perhatian kucing hitam Pak Nor (jiran aku yang membela beberapa ekor kucing yang selalu mencerobohi halamanku untuk berak dan berasmara) untuk mengaapnya. Mungkin.

Atau salah satu kemungkinan lagi ialah, Zidan telah meliuk lentukkan badannya sehingga berjaya masuk ke dalam parit di tepi rumahku. Seterusnya bergolek-golek dalam air yang sedikit sampai ke depan melalui parit di bawah pergola seterusnya berjaya melolosi ke longkang besar di depan rumahku yang di situ ada sedikit takungan air. Mungkin dia masih hidup di situ......balik ni I think I will go and take a look !! Silver Ariwana that cost me lately, RM2 per 3 days on food (anak ikan).

Well at least we still have our Yus, the trusted and robust ikan Puyu, to keep us company. Almost 3 years already and it eat cheap stuff only. We name it Yus sempena nama Vacation Ambassador kat Legend Worldwide Holidays yang berjaya memukau kami to take up membership about 3 years ago. Arwah Zidan pula mengambil sempena the famous 'head butted' incident last year.

Thursday, January 25, 2007

2007 so far..

Pejam celik pejam celik, hari ni dah 25 hari kita berada di tahun 2007. Hows life so far? Well, banyakkan bersyukur dan jangan mengeluh, thats my 10 cent advice. My company is embarking on 5 years strategic plan (2007-2011) riding on the strength of our human capital asset and 4 new stretegic business thrusts namely;
  • Telco Outsourcing Solution & Services
  • IT Outsourcing Solution & Services
  • Islamic Banking Solution
  • End-to-end e-Halal Solution & Services
Basically, we change for the progress and for our survival. We want to develop our human capital, doing the competency assessment and to put the right people at the right job. We want to do things right as compared to doing the right thing. And therefore we are going to be part of history to determine our company futures 10-20 years from now. Hence the Change Enablement Program was officially kick-off by our MD on 15th Jan at KDE. We must adopt to change especially in business.

Old saying, if you fail to plan then you plan to fail. In the spirit we can always apply to our very lives. The term Tahun Baru Azam Baru is there for years. Maal Hijrah on the 21st Jan, mark 1428 years hijrah Rasulullah s.a.w. from Mekah to Madinah for a bigger perspective of struggle in building civilization and spreading the words of Allah for humankind. Lets park it somewhere in our heart and soul the determination of doing good things in life. And left out all those bad things and habits. Be it, to bersegera solat bila masuk waktu, jangan bertangguh pada perkara kebaikan, and banyakkan amalan sunat.

My son Amir got 7A in PMR the other day. Not bad considering he got 7B in trial. So he apply for MRSM, SBP, Sek Teknik, and SMKA. I even consider to take up Hj Husen (our Surau chairperson) offer to send my kids direct for tahfiz & secondary education under Al-Azhar, Mesir (with about RM6000 to start with & about RM600 monthly) but KIV it for now. Amir got only one offer so far from Sek Teknik Slim River. I always pray to Allah, to give the best possible avenue for him to further his study in form 4. I myself getting nervous, and did make a few phone calls to some schools, to some friends, JAIS, Jab Pelajaran Negeri, MARA and all sorts of online enquiries. My wish is for Amir to get what he deserved. He is my eldest. After various consideration and heart-to-heart discussion on all the limited options available, yesterday Amir said, Papa I will not go to Slim River on the 29th Jan for registration and instead I decided to stay with my friends in my current school - SAMTKKB (Sek Men Agama Tinggi Kuala Kubu Bharu).

Maybe my prayer answered. Probably that is the best possible options available for him. Why not, its a good school for selected few. He got 10 academic subjects and 6 muzakirat syllibus under JAIS. He can sit for his SMA this year, SPM next year and probably STAM the following year. That alone will differenciate him with the rest from SBP or SMK alike. He is selected to be in the best class 4.1 and sitting right in the front row. So far he got good remarks from his teachers in Add Math & Tauhid. He told me last nite, of the 3 surah required for hafazan this year for form 4, he needs only to polish on surah Yaasin, as he is well versed on the other two already. Thanks for my quick thinking of sending him to Madrasah Tahfiz nearby our house during last school holiday. He managed to hafal 2 juzuk (out of 30) during that 7 weeks effort. Amir got it in him, a skill to menghafal Al-Quran. I am proud of him. I hope he will be surrounding by a positive thinking supportive friends in the hostel & school. All the best to Nur Farihin as well and my youngest Iman Asilah who will sit for PMR & UPSR respectively. Selamat berjuang anak-anakku !!

For me so far, keep bz with Egenera pricing for BPFK & C4i Project. EDRMS presentation to Suruhanjaya Tenaga & DBKL. Meeting with SSM & NEC. Attending BI presentation, Change Enablement kick-off at KDE and annual dinner at Dewan Felda. Became Pernec's table-tennis 2006 team champion. Attending Industry assessment & future business strategy presentation by JJ. Participate in Change Readiness Assessment Survey and presenting three tazkirah pagi. Atttending two ceramah at Tmn Melewar entitled "Banjir Tsunami Johor" & "Pulau Pilihanraya Kecil Batu Talam" organized by PAS & Keadilan respectively. Penceramah includes high profiles ie. TG Hj Hadi, DSAI, Salahuddin Ayub, Ibrahim Ali, & NGOs representatives. And finally to attend talk by Dr Danial Zainal at UIA on Formula Pembinaan Insan Kelas Pertama this weekend. And to participate in "Building Team Excellence" 3 days program at Nur Lembah Pangsun, Hulu Langat, next weekend.

Aku bermohon pada MU ya Allah - Ampunkan segala dosaku, isteri, anak-anak dan sanak saudaraku. Ampunkan segala dosa ibubapa ku, bahagiakan hidup mereka dunia dan akhirat. Sihatkanlah tubuhbadan ku, tenangkan jiwaku dan lapangkanlah dadaku. Permudahakan segala urusan ku dan jadikanlah segala kegiatanku sebgai ibadah kepada Mu. Selamatkan lah aku di perjalanku di jalanraya. Hidupkan aku dengan iman dan matikan aku dalam iman. Ya Allah Engkau Maha Pemurah, murahkan rezki bagiku rezki yang halal, bebaskan aku dari segala bebanan hutang dan sistem riba. Berikanlah kejayaan kepada anak-anakku dunia dan akhirat. Masukkanlah rasa kecintaan kepadaku untuk melakukan kebajikan dan masukkan rasa kebencian kepadaku untuk melakukan kemaksiatan. Amiin ya Rabbal alamiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...