CLICK n GO

Wednesday, March 18, 2020

BALIK KAMPUNG


Mlm ni PM TSMY menggunakan bahasa mudah, duduk rumah, berada di rumah, elakkan aktiviti luar, amalkan kurantin diri. jarakkan diri. Covid-19 sangat serius dan bahaya. Jangan balik kampung. Stay home. 

*****

COVID19 - TOLONG BACA SAMPAI HABIS DAN SEBARKAN KPD YG DAH BALIK KAMPUNG TU...

6 Fasa Covid-19 Yang Rakyat Italy Dah Lalui. Malaysia Di Fasa 3 Sekarang

Baca sampai habis sebab anda akan faham apa yang rakyat Itali telah lalui dan apa yang rakyat Malaysia bakal lalui jika situasi tidak berubah.

Itali adalah contoh terdekat yang kita boleh ambil sebagai panduan untuk persediaan menghadapi Covid-19. Apa yang mereka telah lalu, sedang kita lalu dan bakal kita lalui. 

Sejujurnya, hingga kini Italy masih belum berjaya mengawal Virus ini. Dalam tempoh 24 jam, mereka mencatatkan 3500 kes Covid-19 yang baru. Jumlah semasa di negara mereka 31,506 kes. 

Dari segi progress, kita hanya 2 minggu di belakang mereka.
Seikhlas hati saya nak cakap, masih ramai rakyat Malaysia yang ambil mudah, tak kisah, tak takut dengan gejala Covid-19 ini.

Hari ini, hari pertama Kawalan Pergerakan yang diarahkan oleh kerajaan, masih ada kedai makan yang buka pagi ini dan orang makan di dalamnya secara berkumpulan. 

Hari ini, di KL kebanyakkan taman taman dah di tutup oleh pihak DBKL.  Tapi, uncle uncle dan auntie auntie di KL berpusu pusu ke Bukit Kiara untuk ‘bersenam’ dan aerobic di sana. 

Di banyak tempat, banyak geng muda hari ni yang ‘berbasikal’ untuk pusing pusing. Exercise katanya. 

Hari ini juga, ramai orang muda dari Kuala Lumpur yang merupakan bandar yang mencatatkan bilangan pesakit tertinggi di Malaysia telah sampai di kampung halaman masing masing. Mereka menggunakan kesempatan cuti sekolah dan cuti tempat kerja untuk ‘bercuti’ di kampung dengan ibu bapa tersayang. 

Walaupun hakikatnya, kerajaan sudah memerintahkan Kawalan Pergerakan. Saya rasa RAKYAT MALAYSIA TAK SEDAR DAN TAK FAHAM apa yang dimaksudkan.

Kita hanya akan sedar betapa serius masalah ini bila kita baca artikel ini atau bila kita melalui sendiri. 

Di Italy, seorang rakyat Italy telah berkongsi situasi yang dilalui oleh mereka menghadapi Covid-19. Jaso Yonowitz telah menulis 6 Fasa Covid-19 Yang Dilalui Rakyat Italy. 

Penulisan beliau di Twitter mendapat jumlah Re-tweet yang sangat tinggi. 

Saya tulis balik 6 Fasa yang dilalui oleh mereka dan sesuaikan dengan situasi di Malaysia yang sedang kita lalui. 

Fasa 1

1. Ramai orang mula tahu dan dengar mengenai penyakit berjangkit Covid-19 di Wuhan China. Tapi sebab ia berlaku di luar negara, ramai tak ambil port sebab merasakan ia tidak penting.

2. Tiba tiba, ‘kes pertama Covid-19’ sampai ke negara. Ini adalah permulaan kepada sebuah penderitaan yang berpanjangan. 

3. Di Malaysia kes pertama dikesan pada 25 Januari 2020. 

4. Pada waktu ini, pihak berkuasa mengatakan keadaan masih terkawal dan rakyat diminta untuk tidak panik.

5. Di luar negara, terutama di China, jumlah peningkatan tersangat banyak dan mengejutkan. Ia seperti tidak dapat dikawal.

6.Tapi di negara kita, bilangan kes semakin bertambah. Kebanyakkan kes datang dari luar negara iaitu China.

7.Atas sebab ekonomi, pihak kerajaan pada waktu itu masih tidak mahu menutup pelancong yang datang dari China. 

8.Ia situasi yang sama dihadapi oleh Italy pada peringkat awal. Kita dah lalui fasa ini.

Fasa 2

1.Jumlah pesakit semakin meningkat. Makin ramai pelancong yang datang ke negara telah pun mendapat jangkitan Covid-19 dari negara asal. Cuma kesan dirasai ketika melancong. 

2.Ada juga rakyat Malaysia yang ke luar negara dan terkena jangkitan di luar negara membawa balik virus itu ke Malaysia tanpa sedar. 

3.Pada stage ini, ada Menteri yang bijak mengatakan “Covid-19 tidak memberi kesan ekonomi terhadap Malaysia”. 

4.Disebabkan Covid-19 penyakit berjangkit, pihak kerajaan mula menjejaki mereka yang pernah ada ‘contact’ dengan pesakit yang sudah disahkan. Mereka yang ada ‘contact’ diminta untuk membuat pemeriksaan.

5.Dalam masa yang sangat cepat, penyakit mula berjangkit kepada rakyat tempatan. 

6.Waktu ini, pihak berkuasa mula mengarahkan Self Quarantine terhadap mereka yang close contact dengan pesakit. 

7.Syarikat yang staf mereka didapati positif mula ‘menutup’ bangunan dan meminta staf bekerja dari rumah untuk kerja kerja pembersihan.

8.Makin ramai pelancong dari China yang datang ke negara disahkan positif. Kerajaan terpaksa buat keputusan untuk ‘tidak menerima kapal terbang dari Wuhan dan bandar yang terjejas teruk dengan Covid-19 dari China.” Atas dasar ekonomi, pelancong dari tempat lain di China masih boleh datang ke Malaysia. 

9.Waktu ini, peringatan demi peringatan diberikan kepada rakyat Malaysia. 

10.Tapi, hidup berjalan seperti biasa. Meeting berjalan seperti biasa. Kedai semua di buka seperti biasa. Kerja seperti biasa.

11.Namun, bilangan pesakit semakin bertambah. 

12.Fasa ini lebih kurang sama yang dilakukan oleh kerajaan Itali dan kerajaan Malaysia. Fasa ini juga telah kita lalui. 

Fasa 3 

1.Tiba tiba jumlah peningkatan pesakit meningkat mendadak. Kes sudah berjangkit dikalangan penduduk tempatan. Malaysia sekarang berada di Fasa Ketiga ini. 

2.Hospital semakin dipenuhi dengan pesakit dan juga mereka yang dikuarantin. Pemeriksaan Covid-19 terpaksa di lakukan ke atas ribuan suspek.

3.Pihak pegawai kesihatan mula keletihan kerana terpaksa bekerja lebih masa dan merawat pesakit dengan pakaian keselamatan yang kurang selesa. 

4.Negara mula mencatatkan kematian atas kes terdahulu.

5.Di Italy, Covid 19 hanya serius di 1/4 dari keseluruhan 
bandar bandar utama sahaja. Untuk itu, pada peringkat awal kerajaan menyisytiharkan penutupan sekolah, komuniti dan tempat kerja di 4 bandar utama ini. 

6.Waktu ini, restoran, kerja kerja penting masih dibuka seperti biasa. 

7.Sewaktu pengisytiharan KAWALAN PERGERAKAN di bandar bandar ini, hampir 10,000 rakyat Italy di Kawasan yang dijangkiti penyakit ini telah ‘pulang’ ke kampung halaman untuk bertemu dengan keluarga mereka di bandar bandar yang kurang dijangkiti penyakit.

8. Ini kesilapan besar yang dilakukan oleh rakyat Itali. Mereka telah keluar dari tempat wabak dan menjadi punca untuk tersebar penyakit di tempat lain.

9.Arahan pihak kerajaan untuk kekal di rumah masing masing diabaikan. Sebaliknya mereka ‘balik’ kampung dan ‘lari’ dari tempat wabak.

10.Ketika ini, di media social, di televisyen, di whatsapp, ramai orang berkongsi mengenai Covid-19 ini. Semua orang baca, tapi tak ramai yang ambil serius. 

11.Situasi di Italy, sama seperti yang berlaku di Malaysia. Kerajaan melalui MKN memutuskan untuk Kawalan Pergerakan bermula 18 March – 31 March 2020. Tempoh kawalan selama 14 hari. Matlamat kerajaan adalah untuk memastikan orang ramai kekal di dalam rumah dan mengurangkan aktitivi berkumpul dan berjumpa dengan orang lain. Semua masjd dan surau serta rumah ibadah ditutup sepanjang tempoh ini. 

12.Namun, apa yang berlaku malam tadi amat menyakitkan. Kita mengulangi kesilapan yang dilakukan oleh Itali. Kesilapan terbesar mereka kita lakukan.

13.Malam tadi, ramai penduduk di Kuala Lumpur pulang ke kampung halaman masing masing untuk ‘bercuti’ dengan keluarga di kampung. Anda boleh tengok, di lebuh raya menuju ke Kelantan di Gombak, plaza tol sesak teruk. Di TBS para pelajar berpusu pusu balik ke kampung setelah mendapat arahan dari pihak atasan untuk mengosongkan asrama. Di KL Sentral keretapi ke semua arah penuh. Di lebuh raya utara selatan malam tadi jammm. Belum dikira di balai polis malam tadi penuh disebabkan rakyat nak mohon untuk travel keluar daerah.

14.Tanpa kita sedar, mereka yang tinggal di Kuala Lumpur yang mempunyai rekod pesakit yang tinggi di sana telah balik ke kampung halaman masing masing di seluruh negara. 

15.Bayangkan, betapa tinggi risiko sedang dihadapi oleh ibu bapa dan sedara mara di kampung yang masih sihat.

16.Malaysia sekarang berada di fasa ini. Lebih kurang 2 minggu lepas, Itali berada di fasa ini. 

Fasa 4

1.Di Itali, pada fasa ini. Peningkatan kes baru meningkat ribuan kes setiap hari. Keadaan semakin tidak terkawal. 

2.Semua sekolah dan university di seluruh Itali diperintah tutup. 

3.Di hospital, bilangan doctor dan nurse tidak mencukupi. Mereka terpaksa memanggil doctor doctor yang telah pencen untuk membantu. Tidak kurang, mereka memanggil pelajar jurusan perubatan dan nursing di tahun akhir untuk membantu di lapangan. 

4.Mereka bekerja tanpa mengira shift. Ada yang bekerja lebih dari 24 jam kerana kekurangan kaki tangan dan bilangan pesakit yang bertambah. 

5.Ada diantara mereka yang memakai pampers di dalam pakaian mereka. Mereka tiada masa untuk ke tandas sebab setiap kali dibuka pakaian keselamatan itu, merekta terdedah dengan virus ke badan mereka. 

6.Itali sudah sampai ke fasa ini. 

Fasa 5

1.Ingat 10,000 rakyat Itali yang ‘melarikan’ diri ke kampung halaman masing masing untuk bercuti dengan keluarga. Nak jumpa ibu bapa mereka.

2.Kesan mula terasa. Seperti ada satu gelombang yang besar. Selepas 10 hari mereka sampai di kampung halaman, virus Covid 19 tersebar secara meluas di seluruh Italy. Ibu bapa mereka mula dijangkiti virus ini. Contact contact yang mereka buat di kampung juga turut terlibat. Rakan rakan yang mereka jumpa di kampung mula sakit.

3.Kes meningkat lagi sekali secara mendadak. 

4.Sudah ada doctor dan nurse yang terjangkit dengan virus ini.

5.Hospital sudah penuh. Mereka terpaksa merawat pesakit di Gudang, di stor, di khemah. 

6.Bilangan pesakit yang kronik terutama dari kalangan warga emas mula mengalami masalah pneumonia. Mereka perlukan bantuan pernafasan. Tapi bilangan tangki oksigen tidak mencukupi. Doktor terpaksa memilih, siapa yang perlu diselamatkan dan siapa yang akan mati. Keutamaan diberi kepada mereka yang mempunyai peluang rawatan yang tinggi untuk baik. Mereka yang sakit teruk, terpaksa dibiarkan mati.

7.Para doctor dan nurse yang keletihan mula buat video memohon rakyat untuk betul betul lockdown di rumah.

8.Di Malaysia, jikalau yang balik kampung malam tadi mula menjadi penyebar Covid-19, kesan akan mula dirasai pada 1 April nanti. 

9.Pada fasa ini, masalah di Itali masih belum selesai.

Fasa 6 

1.Peningkatan kes baru di seluruh negara meningkat mendadak. 3 hari terakhir, jumlah kes baru melebihi 3000 kes setiap hari.

2.Akhirnya,  12 March lepas, 6 hari lalu kerajaan Italy mengarahkan TOTAL LOCKDOWN DI SELURUH NEGARA. 

3.Mana mana individu yang keluar rumah perlu ada Certificate untuk keluar dengan tujuan yang strict. 

4.Siapa yang didapati salah, keluar dari rumah tanpa alasan yang kukuh di denda 206 EURO. 

5.Hanya dibenarkan keluar untuk beli makanan atau ke ke hospital sahaja. 

6.Selepas perintah berkurang ni dimulakan 6 hari yang lalu, kini baru Total Isolation Berjaya dilakukan di seluruh Italy. Mereka yang sakit tidak akan menyebarkan penyakit ke luar. Tapi, kesan penurunan hanya akan dapat di lihat selepa 14 hari. 

7.Sebab itu, sekarang new cas setiap hari adalah 3000. Ia kesan daripada SIKAP RAKYAT ITALI terdahulu yang tak serious mengikuti peraturan yang kerajaan sediakan. 

8.Jika di lihat di China, new case setiap hari dah turun secara mendadak. Ini disebabkan kerajaan China sudah mengeluarkan perintah LOCKDOWN secara tegas 

Belajarlah dari kesilapan rakyat Itali.

Buat rakyat Malaysia yang sudah pun pulang ke kampung halaman, jangan seronok sangat. Jangan ingat anda bebas dari Covid-19. 

Semoga kita bukan penyebab kematian ibu bapa kita sebagai penyebar Covid-19 kepada mereka. 

Jika dah balik ke kampung, elak lah bertemu dengan rakan rakan, jiran jiran. Lock down lah di rumah masing masing. 

Jaga anak anak, elakkan anak anak dari berjalan merata rata. 

Berdoalah sama sama, solat hajat, solat taubat, minta Allah mudahkan urusan kita.

Satu jer saya nak pesan, "Elak terkena jangkita Corona Virus ni sekarang. Sebab kalau kita kena sekarang, lagi 14 hari baru nak rasa kesannya. Waktu tu, Hospital dah penuh. Tak ada tempat dah untuk kita. So, berhati hatilah...."

Mohon SHARE. Biar Ramai Orang Faham Apa Yang Bakal Terjadi Kalau Kita Tidak Berubah

Dari FB Mohd Firdaus Mat Saad

#StayHome


PANDEMIK TERULUNG


PANDEMIK TERULUNG

Kita takde experience tangani disaster at this level. Bila instruction pun blur, sop  pun tak lengkap, tafsiran jadi byk, social media lagi, politiking lagi, maka agak kelam kabut la semua.

So berlakulah panic buy, bila istihar cuti, dlm kpala terpahat balik kampung, kena isi borang manual (skrg dh cancel), sesak, ipt pulak tutup, sesak lagi. Sepatut nya semua dok diam2 kat umah.

Kalau nak cari aspek -ve mmg byk. Tak membantu. Moving fwd sama2 kita sumbang utk memperbaiki keadaan bukan memburukkan lagi. Stay home & be nice. Its disaster time for God sake. Byk org mati serata dunia. No small matter. Jazakallah.

#MovingForward
#BePositive

******

PENTINGKAN DIRI SENDIRI :
Malaysia ohh Malaysiaku...

Tolong lah jangan pentingkan diri sendiri.

Hari Isnin 16/3/2020 ramai ramai pakat pi serbu Grocery/mart sebab nak beli stock makanan untuk 1 tahun. Tak kisah beratur panjang sampai ke luar. Kat situ dah bawa virus pulak kerana ada yang batuk, yang demam pun ikut sekali dan beratur dalam jarak yang dekat.

Petang Selasa dan malam Selasa pula pakat ramai ramai pi serbu balai balai polis diseluruh negara sebab nak balik kampung...horeey cuti 2 minggu apa lagi balik kampung la.

Masa berkumpul kat balai balai polis diseluruh negara yang mencecah ratusan orang ramai ada yang batuk, yang demam, yang ada virus bawa pula dari orang awam kepada anggota polis yang bertugas. Dibalai polis mana ada alat check suhu badan orang awam tambahan pula hand sanitizer yang ada pula habis. Kat balai polis dalam masa berjam jam sebelum arahan isi borang rentas negeri ditarik balik oleh IGP virus virus dah pun pantas merebak.

Tengah malam hari  selasa dan pagi Rabu virus virus covid19 sudah dibawa pulang ke kampung halaman untuk dijangkiti kepada orang orang tua kita yang berada sihat dikampung halaman. Kebanyakan orang tua kita ni dah ler kurang imun badan dan kebarangkalian terkena  jangkitan virus Covid19 amat berisiko.

Semasa dalam perjalanan pulang ke kampung semestinya ada yang singgah pula distesen minyak, R&R, surau dan tandas untuk pelbagai perkara dan hajat.

Student student IPTA atau sekolah berasrama penuh pula dah diberikan cuti atau IPTA ditutup terpaksalah mereka berpusu pusu untuk balik ke rumah keluarga dibandar atau dikampung.

Ada juga yang berpusu pusu nak masuk singapura disebabkan wabak kat sana dah kurang dan negara depa dah buat 14hari lockdown.

Ada juga yang berpusu pusu ke utara dan pantai timur,  dah macam cuti hari raya pula.

Adoii matlamat kerajaan untuk elak berkumpul ditempat awam serta mengurangkan pergerakan rentas negeri adalah bagi menurunkan pola jangkitan Covid19. Tapi kalau macam  ni yang terjadi rasanya matlamat kerajaan tidak akan berjaya.

Malang bagi Malaysia kerana budaya pentingkan diri sendiri dan budaya bercuti sama seperti warga Italy juga.

"Selamat Bercuti "semua.

******

Tolong JANGAN balik kampung!

Italy hancur sebab 10,000 orang balik kampung dari kawasan merah sebelum kuarantin dilaksanakan.

China dan kemudiannya seluruh dunia jadi teruk sebab 5 juta orang lari keluar dari Wuhan sebelum perintah berkurung berkuatkuasa.

JANGAN balik kampung!!
JANGAN tinggalkan kawasan anda!!

ANDA MUNGKIN ADALAH PENYEBAR VIRUS COVID-19!!

Kemungkinan akan berjangkit kepada mak, ayah, adik beradik, saudara mara, & jiran-jiran yang lain. tak kesian ke kepada mereka??

Orang tua lagi sukar sembuh dan tahap kematian tinggi akibat jangkitan covid-19 adalah daripada golongan berusia kerana mereka lebih lemah.

Nabi dah ingatkan, jangan masuk ke kawasan wabak dan jangan keluar dari kawasan wabak.

******

Menjelang 24 jam pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan oleh PM, langsung tidak ada kenyataan balas oleh mana-mana menteri untuk bantu memudahkan urusan rakyat selama 14 hari ini.

Menteri Pengangkutan tak beritahu bagaimana pergerakan rakyat dapat dibantu tanpa menambah risiko penularan wabak.

Menteri Sumber Manusia langsung tak sebut secara terperinci sektor mana yang akan terjejas dan apa jaminan bagi pekerja-pekerja swasta bergaji hari.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan tak beri jaminan dan mekanisme bagaimana rakyat boleh dapat cukup bekalan makanan harian dalam tempoh larangan.

Menteri KPDNHEP tak cakna tentang panic buying dikalangan rakyat, begitu juga dengan jualan topeng muka dan sanitizer yang menjadi kegusaran rakyat.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Menteri Perusahaan, Komoditi dan Perladangan tiada langkah proaktif untuk pastikan pendapatan usahawan-usahawan kecil yang terpaksa tutup bisnes dalam tempoh larangan.

Menteri Kerajaan Tempatan sibuk makan malam dengan taikun, tak nak ke bantu majlis perbandaran disinfeksi tempat-tempat awam seperti masjid.

Menteri Pengajian Tinggi lambat buat pelan pergerakan pelajar yang terpaksa pulang ke kampung kerana IPT ditutup.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat gagal sediakan solusi bagi membantu ibu-ibu bekerja yang terpaksa jaga anak kerana penutupan taska.

Menteri Dalam Negeri yang sepatutnya menjadi tonggak dalam isu ini, langsung tak dengar cerita.

Menteri Tugas-tugas Khas yang kita pun tak tahu apa tugasnya. Sepatutnya dalam situasi begini, dia diberi tugas penting. Barangkali masih sibuk dengan kereta terbang.

Perdana Menteri, buat mesyuarat nasional tentang COVID-19, tak jemput Menteri Besar parti lawan!

Nampaknya rakyat perlu berhenti bergantung kepada menteri-menteri.

We fight this battle, and we fight hard!
~shahidan saaid

******

9 mac jadi menteri
Baru 9 hari kot ๐Ÿค”

22 bulan pun entah hapa2...jadi pakatan haprak (PH)

Ini kan pulak baru 9 hari ๐Ÿ˜€

...komen pak maun otw ke rumah sabariah. ๐Ÿšถ

*****

Ustazah zaleha:
SURAT DARI ITALY

Salam semua
Kami di Itali - Milan
Kami akan berkongsi perjlnn khidupan di Milano dlm meniti hari-hari yg sukar, dan kami yakin menjadi kewajipan kamu semua belajar drpd kesilapan dan hasilnya yg telah kami lalui.

Kini melalui suasana kuarantin, tidak keluar ke jln, pihak polis sentiasa mengawasi pergerakan, dan mengenakan (gari) bagi sesiapa yg berada di luar rumah.
Semuanya ditutup(kunci) pekerjaan, Mall, perniagaan, semua jalan tanpa pergerakan.

Perasaan sudah melewati seperti penghujung alam(akhir kehidupan)
Sekelip mata Itali berubah wajah, seperti berada dlm peperangan dan kegelapan. Sesungguhnya ia seperti satu hakikat hidup yang tidak pernah sehari pun saya akan melaluinya.

Manusia di Milan dlm kesulitan, sedih, lemah, bahkan mereka sedikit pun tidak memahami bagaimna realiti ini dipertangungjawabkan utk mereka lalui, dan bilakah akan berakhir "kabuus" ini.

Namun, kesilapan yg besar adalah di peringkat awal kemunculan musibah ini-manusia(Itali) meneruskan sosial kehidupan seperti biasa, keluar bekerja, dan punyai perasaan seperti itu kelaziman biasa bercuti, kami juga byk berkumpul bersama rakan rakan dan menyerrtai majlis(kenduri).

Semuanya adalah kesilapan termasuk diri saya!

Saya mengutusi anda semua. Hendaklah kamu semua berhati hati, kisah ini bukan bukan cerita lucu atau gurauan.

Jagalah orang yg anda sayangi, kedua ibubapamu, atok dan nenek, penyakit (virus ini sangat bahaya)
Kematian di sini adalah sekitar 200 orang sehari, bukan kerana tiada  doktor yg bagus, tetapi tiada lagi tempat yg sesuai utk semua.

Para doktor akan memilih siapa yang akan mati. Untuk mengelakkn  ketakutan orang lain.

Maka pelajari dari kesilapan kami, ambil langkah berjaga:

-tidak keluar ke tmpt yg sesak.
-berusaha untuk tidak makan di tmpt umum/terbuka
-terus berada di dlm rumah
-peka dan dengar kepada arahan kesihatan
-berinteraksi dlm jarak meter, jgn terlalu hampir
-segera dptkn rawatan
-mengambil vit c

❤Ambil berat dgn diri anda dan yang anda sayangi

Sila sebarkan perkongsian ini.

Luahan drp rakyat MALAYSIA DI ITALY...


******

Di Italy dan banyak negara negara lain, pada asalnya, pihak kerajaan juga mengenakan KAWALAN PERGERAKAN seperti yang diumum PM kita pada malam tadi. Malangnya, pada peringkat awal ini, ramai dikalangan mereka ambil mudah hal ini.

Kerajaan umum cuti dan sekolah semua ditutup. Tetapi, ibu bapa disana menggunakan peluang ini untuk bawa anak anak mereka berjalan, balik kampung, bercuti, bawa ke supermarket, dan mereka tidak betul betul 'duduk' di rumah seperti yang disyorkan oleh kerajaan.

Mereka masih ke gym, masih ke restaurant, masih ke club.

Dan kesannya, hari ini seramai 27,980 rakyat Itali sudah dijangkiti penyakit ini dan menyebabkan 2158 kematian. Dalam tempoh 24 jam semalam sahaja, mereka mencatatkan 3233 kes baru dalam sehari.

Sekarang, di sana dah hampir total lock down. Semua orang tidak lagi dibenarkan keluar dari rumah melainkan kes kes tertentu sahaja.
Kita rakyat Malaysia, jangan ulangi kesilapan yang sama seperti yang mereka lakukan.

******

Status Di Malaysia

Bermula 18 March 2020 baru dikenakan kawalan pergerakan di Malaysia. Belum LOCK DOWN lagi. Ini bermaksud, rakyat Malaysia masih boleh keluar dari rumah untuk urusan urusan penting.

Tapi, tahukah anda. Kes terkini di Malaysia adalah sebanyak 566 kes dengan 120 kes baru dicatatkan semalam. Saya menjangkakan, dalam tempoh seminggu lagi jumlah ini mungkin akan meningkat kepada 1,000 kes. Ini disebabkan masih banyak lagi 'ujian Covid-19' yang ke atas suspek yang masih belum keluar keputusan mereka.

Jika kes ini meningkat dan terus meningkat, pihak hospital akan mengalami kesukaran untuk memberi rawatan seterusnya kepada pesakit.

Di Italy, disebabkan terlalu ramai orang sakit dan kritikal, mereka terpaksa memilih untuk siapa yang perlu hidup dan siapa yang mati. Mereka yang 'kronik' akan 'dibiarkan' mati. Rawatan akan diutamakan kepada mereka yang mengalami 'mild symptom'.  Bayangkan, jika negara Italy di Eropah yang maju pun menghadapi masalah sebegini, macam mana dengan kita di Malaysia? Kita tak mampu untuk handle kes kes sebegini dalam kuantiti yang besar.

Sekarang ini pun, pihak kesihatan sudah 'letih' dan 'lembik' dengan kerja lebih masa yang terpaksa mereka lakukan. Mereka terpaksa memakai pakaian khas untuk melindungi mereka dari terkena jangkitan penyakit.

Kasihanilah mereka. Usah ditambah lagi derita mereka.

*****

From a Malaysian stuck in China

Covid-19 Pandemic 

For those who didn't know, I've been in China Chongqing all these while when this circus started in end Jan. The whole world was watching China then, and now that China have it under control, we are watching this whole panic thing happening around the world. Maybe I can share my experience how I kept myself safe.  

Well first of all, it was not just Hubei and Wuhan that was in lockdown. Basically the whole of China was in lockdown. So the people of Hubei and Wuhan cannot leave their city. While in CQ we can't leave our residential compound. Yup, you read me right. We are given a permit to allow 1 pax from 1 household to exit and enter the residential compound every 2 or 3 days to get essential stuff, depending on how serious the situation is in your area. Everyone needs to get their body temperature checked upon entering any building at any time. And when I say essential stuff it really is essential stuff, back then during the curfew only markets, supermarkets, pharmacies, designated clinics and such are allowed to operate.  So no hanging around,  wandering around the streets aimlessly coz nothing else is open. And if you are wandering around, you'll be strongly advised by the patrolling police to get back home. 

This curfew has been for 40days. So yes, we (basically the whole of China) have all been in a curfew/lockdown for that long. And that's billions of people we are talking about. It may be enforced by law, but everyone is willingly and voluntarily isolating themselves. No school, no work! This really is THE WAY TO STOP THE SPREADING! 

Isolation and quarantined is violating human rights? Please, what's human right if you end up 6ft under. 

And so, if I needed to go out to get essentials this is what I did, and still am doing. I usually just get my groceries that can last 1-2weeks, just so I don't need to go out too often and lower my risk of contraction.  I don't stock up on anything, esp toilet paper ahem... 

1. Face mask on (this is strongly enforced here, one can get arrested if they refused to) 
2. Have my hand sanitizer and a small bottle of 75% alcohol spray with me.  
3. Once I leave my house, If I touch the lift buttons or anything else, I'll make sure to sanitize my hands before I get in my car and start touching everything else. (I refuse to use a tissue or glove cause I don't want to create unnecessary rubbish, I can live with dry hand skin) 
* So if you need to take the public transport and need to hold the handles/poles, just make sure you sanitise your hands as soon as you leave the bus/ train. 
4. Go about getting my stuff. I don't touch my face especially my eyes nose and mouth when I'm out. If I really need to rub my eyes I will sanitise my hands [see the pattern here?] and use the inner part of my shirt to rub my eyes. 
5. Done with shopping. Place stuff in car and sanitise hands. 
6. Get home. Wash hands with soap and water, take off mask, bin it or hang it somewhere to air for reuse. Wash hands again! 
7. Change my clothes and toss it directly into the washing machine, wash with 60℃ water. Hang my winter jackets in the balcony to air. Shower immediately.  
8. Disinfect my groceries, those with packaging and my reusable shopping bags.  
9. Disinfect car keys, door handle & lock and my handphones! HANDPHONES PEOPLE! 

So, this is my SOP. It really is fairly simple. 

1. MASK MASK MASK!!! Seriously! You are protecting yourself and everyone around you. It is contagious even before symptoms surfaces. If you can't get disposable, get those woven sewn with changeable non woven layers. It's available out there. Search for it.  
2. WASH your hands and don't touch your MEN (mouth, eyes, nose)
3. Stay away from crowds pleaseeeee.  Limit your activities to need base. One month without social activities really won't kill anyone! 
4. Oh right, I no longer use cash in China, it's all e-payment. So if you've handled cash, you know the drill ya. Sanitise! (your hands, not the cash) 

It takes everyone to stop this from spreading. If you still think this is just a normal FLU and not taking any precautions, then you really are a danger to the community at this moment in time.  

Peace out.  Stay calm.  
Malaysian in CQ. 
12/3/2020


P/s There really isn't any need to stock up on TOILET PAPER laa !

*****

The following is a good article that explains well why Malaysia has done the lockdown.

Corona Virus Cases to date -

New York
wk 1 - 2
wk 2 - 105
wk 3 - 613

France
wk 1 - 12
wk 2 - 191
wk 3 - 653
wk 4 - 4,499

Iran
wk 1 - 2
wk 2 - 43
wk 3 - 245
wk 4 - 4,747
wk 5 - 12,729

Italy
wk 1 - 3
wk 2 - 152
wk 3 - 1,036
wk 4 - 6,362
wk 5 - 21,157

Spain
wk 1 - 8
wk 3 - 674
wk 4 - 6,043


Malaysia

Week 1 - 4
Week 5 -  50
Week 11 - 428

Next two weeks are crucial for Malaysia.

If we take adequate precaution and break the chain then we can tide the Corona virus Outbreak else we have a big problem in hand especially for the elderly population.

So far so good. Malaysia has  done well so far in its fight to contain Corona Virus. Now we are in stage 3 in which Virus spreads through social contacts & in social gatherings. This is most critical stage & number of confirmed cases spread exponentially everyday like what happened in Italy between last week of February & second week of March. From 300 to 10,000. If Malaysia is not able to manage this stage for next 3 to 4 weeks then we could have confirmed cases not in hundred but in thousands. This next one month is crucial. That is why most events & public gatherings have been closed till 15th April in Selangor.

Just because schools are closed avoid getting that compulsive travel; Holiday bug. Holidays will come next year too why try your luck with Corona specially with children. Marriage functions, Birthday parties etc can wait. Don’t try your luck; that bravado that nothing will happen to me. Next 30 days will be most crucial in medical History of Malaysia. Take all precautions while at home; while outside for any important work. Precaution is not panic.
Be a responsible citizen by following ; educating others to remain careful for next one month.๐Ÿ™๐Ÿ˜ท

*****

Apa Yang Rakyat Malaysia Perlu Lakukan Sekarang

1. Elak dari pergi ke kedai dan restoran untuk makan di sana. Jika ada keperluan mendesak, tapau saja. Order Grab Food atau Panda Food untuk lebih mudah.

2. Elakkan dari membawa anak kecil keluar ketika pergi shopping barang keperluan di supermarket. Jika perlu, pergi seorang sahaja dan itu pun diambil langkah pencegahan sebaik mungkin.

3. Sebaik mungkin, elak dari menyertai program / berjumpa dengan orang ramai jika tidak berkeperluan. Jika jumpa pun, pastikan berada pada jarak 1 Meter. Elakkan dari melakukan sebarang sentuhan seperti bersalam.

4. Jika ada orang yang telah rancang kenduri / majlis perkahwinan dalam waktu ini. Dicadangkan sekadar adakan majlis akad nikah dan ditangguhkan majlis kenduri tersebut. Tindakan ini mungkin 'agak kejam' buat tuan yang buat kenduri. Tapi, adalah lebih kejam jika 2 minggu lagi, majlis kenduri kita didapati sebagai 'punca' kepada sebaran penyakit ini pada skala yang besar. 'Hari Bahagia' kita mungkin hari permulaan bagi 'Penderitaan' orang lain.

5. Educate sahabat, kenalan, jiran, rakan, saudara keluarga kita untuk sama sama menjaga batas batas ini. Tak guna, kita betul betul jaga tapi kemudian satu hari kita terdedah dengan kawan kita yang datang ke rumah kita dan membawa virus itu bersama. Ingat ayat ini, Untuk Kita Sihat, Kita Perlu Pastikan Orang Disekeliling Kita Sihat. Jika Orang Disekeliling Kita Terkena Virus, Peluang Untuk Kita Kena Virus Juga Sangat Tinggi.

Kita tiada pilihan, kesihatan jiran jiran, kawan kawan, kenalan adalah Tanggung Jawab Kita, Jika Mereka Sakit. Kita Juga Susah

6. Hari ESOK bermula KAWALAN PERGERAKAN bagi semua rakyat Malaysia, saya mohon kita sama sama BERSATU dalam menghadapi ujian daripada Allah ini.

7. Perbanyakkan doa dan solat hajat, mohon bantuan dari Allah agar masalah ini dapat dijauhi segera dari Malaysia dan seluruh dunia amnya.

8. Banyakkan bersedekah pada waktu ini, kerana bersedekah dapat menjauhkan kita dari bala Allah.

9. Elakkan membuat pembelian panic melampau. Jika membeli barang keperluan, beli lah sekadar mencukupi keperluan untuk 2 minggu, jangan beli berlebihan sangat. Kesian orang lain pun nak beli juga.

10. Buat rakan yang masih berdegil untuk bercuti dengan keluarga, berjalan ke sana ke sini pada waktu ini tanpa keperluan yang kukuh dengan alasan nak rebut harga murah, jangan lupa. Kalau berjalan dengan isteri, sila bawa 'kondom' bersama. Kita nak kurangkan generasi 'bodoh' seperti anda pada masa akan datang.

11. Kepada para peniaga yang menjual barang barang bukan keperluan, saya cadang agar buat masa ini ditutup dahulu kedai anda. Saya sedar,  mungkin akan ada yang mengalami kerugian. Mungkin akan ada pekerja anda yang bergantung gaji dengan anda. Bantulah mereka sekadar yang termampu. Jika mampu bagi advance separuh, berilah dahulu. Beri sedikit kelegaan buat mereka.

12. Buat sahabat sahabat yang kaya, gunalah kekayaan yang Allah beri ini untuk membantu saudara mara anda yang bermasalah sekarang ini. Ada saudara mara anda, jiran anda yang mungkin hidup mereka kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Jika mereka tak boleh nak 'kais' dalam seminggu dua ini, bermaksud mereka tiada gaji. Jika anda mampu bantu mereka, bantulah mereka. Walaupun sekadar menyumbang RM50-RM100, percayalah. Ini memberi sedikit kelegaan buat mereka. Cukup sekadar buat online transfer kepada mereka. Tak perlu berjumpa bagi mengurangkan contact.

13. Sekarang musim cuti sekolah, saya perhatikan ramai anak anak berkumpul beramai ramai dengan kawan kawan mereka. Ini juga salah satu cara mudah penyebaran virus ini berlaku. Mereka ini terlalu banyak dengan aktivti mereka tersendiri. Anak anak ini tak fikir sangat bab keselamatan, mereka hanya fikir keseronokan. Jadi tanggung jawab ibu bapa nak kawal anak anak di rumah.

14. Sekarang, ramai ibu bapa yang bercuti atau bekerja dari rumah. Guna masa ini untuk 'create' bonding dengan anak anak. Anda boleh bermain dengan anak anak. Rapatkan hubungan dengan mereka. Jadikan peluang ini sebagai satu rahmat kepada kita untuk bersama mereka.

Percayalah, jika kita GAGAL mematuhi peraturan yang pihak kerajaan cadangkan, kes ini akan terus meningkat. Dan pada waktu itu, seluruh Malaysia mungkin akan kena TOTAL LOCKDOWN. Waktu itu, kita akan mengalami kesukaran yang lebih.

Bersusah susahlah sedikit hari ini, demi kesenangan di kemudian hari. Jika kita bersikap sambil lewa, isu ini tidak akan berkesudahan.

Yakinlah dengan janji Allah dalam Surah Al Insyirah yang maksudnya, "Setiap kesulitan akan diselangi dengan kesenangan....."

******

Benarlah dan sudah terbukti hari ini kebenarannya, di mana baginda Rasulullah SAW bersabda bahawa nanti di akhir zaman hampir kiamat banyak terbina bangunan masjid cantik-cantik tetapi tidak ada orang solat di dalamnya.

Apa yang kita dah buat pada Allah SWT nie sehingga Dia murka sebegini?

Di mana Ar-RahimNya...??

Yang nak disampaikanNya adalah masjid haqiqi kita itu yang sebenarnya. RumahNya kosong tidak bertuan. Pandanglah dengan mata hati, bukannya dengan mata zahir.

Kesilapan terbesar dari segi istilah dan hakikat. Apabila ramai yang menganggap masjid itu adalah sebagai rumah Allah.

Begitulah juga dengan Perintah Kawalan Pergerakan tu cuma asbab.

Sungguhlah benar Firman Allah SWT,

(Tetapi kebanyakkan kamu tidak melakukan yang demikian), bahkan kamu utamakan kehidupan dunia;
(Al-A'laa 87:16)

Padahal kehidupan akhirat lebih baik dan lebih kekal.
(Al-A'laa 87:17)

Sebenarnya, Allah nak suruh kita berehat, berhenti mengejar dunia. Duduk rumah, tengok muka anak-anak, tengok muka isteri/suami, tenangkan hati, solat elok-elok, mengaji, buka Quran yang dah lama tersimpan sepi. Lupakan muka bos, klien; kawan-kawan sekejap.

Allah nak kita berhenti berfikir hal duniawi sekejap. Kalau dulu solat pun terkejar², sekarang boleh solat dgn tenang. Kalau dulu banyak benda nak fikir, sekarang boleh skip 2-3 perkara.

Allah nak kita sedar, dah lama kita lupakan Dia. Dia nak kita kembali pada-Nya. Allah nak kita lihat, walau Dia dah murka dengan sikap hamba-Nya, tapi dia masih bagi ruang ; peluang untuk kita berfikir. Allah bagi kita masa.

Dengan Allah pun kita layan Dia sebagai pekerja dan bukannya hamba. Bila sebagai pekerja nie perlukan upah setimpal. Tak der upah takderlah. Kalau sebagai hamba itulah kerana Lillahi Taala semata-mata. Jangan sampai ada kerna dengan satu kerna.

Allah nak kita tahu bahawa dia tak suka percampuran lelaki perempuan yang bukan mahram, biasanya dalam perhimpunan beramai. Paling ketara masa majlis kenduri, lelaki perempuan bercampur tak ingat halal haram, bertepuk tampar, berpeluk jumpa kawan, gossip sebab dah lama tak jumpa. Jadi kenduri yg niat asalnya baik pun kena batal dah sekarang ni.

Allah larang bersentuhan lelaki perempuan bukan mahram, kita buat juga. Sekarang yang mahram pun tak boleh salam.

Allah suruh tutup aurat, kita buka juga. Sekarang semua kena tutup sampai kena pakai niqab (mask).

Allah dah kata, tiada kasta untuk datang ke rumah-Nya, tapi nampaknya yang kaya selalu dapat pergi, yang miskin hanya mimpi. Sekarang semua tak dapat pergi, kaya atau miskin.

Allah dah turunkan banyak makanan kat dunia ni untuk kita, tapi tak semua halal dimakan. Kita makan juga yang tak halal atas alasan mencari kelainan. Binatang juga yang tak pernah langgar aturan Allah, kalau herbivor, herbivorlah, begitu juga karnivor; omnivor, tak kira berapa usia dunia ni.

Kepada yang marah masjid ditutup tu, fikir balik, masa masjid dibuka, berapa kali kalian pergi masjid? Rasanya orang yang rajin pergi masjid pun tak marah sangat.

Kepada yang kena cuti tak berbayar tu, Allah nak kita tahu bahawa Allah boleh tarik rezeki kita bila² Dia nak, tak kira kita pekerja kesayangan bos, kita paling hebat, kita pandai buat sale, kita ada kabel kuat, kita pandai itu ini. Tak kira dah semua tu. Dia nak kita ingat, rezeki itu dari Allah.

Kepada yang panik tu, Allah nak kita sedar, itulah perasaannya bila kita tak sempat sediakan bekalan diri sebelum nyawa diambil Sang Pencipta. Panik ini sekadar menguji sejauh mana kita mengagungkan kebesaran Allah. Allahu Akbar. Sekarang yang besar mana satu Allah ka atau Covid-19? Yang kita duk angkat tangan takbiratul ihram tu buat per kalau tak jelas bab ini.

Kepada yang masih degil, tak tahu la nak cakap apa. Betul, segalanya di tangan Allah. Kalau nak mati, tak perlu tunggu Covid-19. Pemikiran ni sama la mcm org anti vaksin tu. Tak tahu apa anti vaksin? Pergi cari pakcik Google, dia tahu. Janganlah kita jadi asbab tersebarnya virus ini.

Masih ada yg tak sedar. Panik beli stok duniawi sampai tak ingat orang belakang. Takut tak cukup bekalan makanan. Fikir diri sendiri, tak ingat orang lain. Dalam keadaan ni, masih tiada kesedaran buat diri & orang lain. Lupa kot, kat mall tu ramai orang, mana tahu lebih banyak virus tersebar. Risau yang dibawa balik bukan hanya stok makanan, tapi ada virus ikut bersama. Ingatlah kat keluarga kat rumah.

Ketahuilah, ini peringatan Allah buat kita. Renung-renung kita bersama.

Selawat dan Salam ke atas Rasulullah saw.

Semoga bermanfaat untuk semua.

#shareuntukbaikihati

******

Perintah Kawalan Pergerakan tu cuma asbab.

Sebenarnya, Allah nak suruh kita berehat, berhenti mengejar dunia. Duduk rumah, tgk muka anak2, tgk muka isteri/suami, tenangkan hati, solat elok2, mengaji, buka Quran yg dah lama tersimpan sepi. Lupakan muka bos, klien ;kawan2 sekejap.

Allah nak kita berhenti berfikir hal duniawi sekejap. Kalau dulu solat pun terkejar², skrg boleh solat dgn tenang. Kalau dulu byk benda nak fikir, skrg boleh skip 2-3 perkara.

Allah nak kita sedar, dah lama kita lupakan Dia. Dia nak kita kembali pada-Nya.

Allah nak kita lihat, walau Dia dah murka dgn sikap hamba-Nya, tapi dia masih bagi ruang & peluang utk kita berfikir. Allah bagi kita masa.

Allah nak kita tahu bahawa dia tak suka percampuran lelaki perempuan yg bukan mahram, biasanya dlm perhimpunan beramai. Paling ketara masa majlis kenduri, lelaki perempuan bercampur tak ingat halal haram, bertepuk tampar, berpeluk jumpa kawan, gosip sbb dah lama tak jumpa. Jadi kenduri yg niat asalnya baik pun kena batal dah skrg ni.

Allah larang bersentuhan lelaki perempuan bukan mahram, kita buat juga. Skrg yg mahram pun tak boleh salam.

Allah suruh tutup aurat, kita buka juga. Skrg semua kena tutup sampai kena pakai niqab (mask).

Allah dah kata, tiada kasta utk dtg ke rumah-Nya, tapi nampaknya yg kaya selalu dpt pergi, yg miskin hanya mimpi. Skrg semua tak dpt pergi, kaya atau miskin.

Allah dah turunkan byk makanan kat dunia ni utk kita, tapi tak semua halal dimakan. Kita makan juga yg tak halal atas alasan mencari kelainan. Binatang juga yg tak pernah langgar aturan Allah, kalau herbivor, herbivorlah, begitu juga karnivor & omnivor, tak kira berapa usia dunia ni.

Kpd yg marah masjid ditutup tu, fikir balik, masa masjid dibuka, berapa kali kalian pergi masjid? Rasanya org yg rajin pergi masjid pun tak marah sgt.

Kpd yg kena cuti tak berbayar tu, Allah nak kita tahu bahawa Allah boleh tarik rezeki kita bila² Dia nak, tak kira kita pekerja kesayangan bos, kita paling hebat, kita pandai buat sale, kita ada kabel kuat, kita pandai itu ini. Tak kira dah semua tu. Dia nak kita ingat, rezeki itu dari Allah.

Kpd yg panik tu, Allah nak kita sedar, itulah perasaannya bila kita tak sempat sediakan bekalan diri sblm nyawa diambil Sang Pencipta.

Kpd yg masih degil, tak tahu la nak cakap apa. Betul, segalanya di tangan Allah. Kalau nak mati, tak perlu tunggu covid-19. Pemikiran ni sama la mcm org anti vaksin tu. Tak tahu apa anti vaksin? Pergi cari pakcik Google, dia tahu. Jgnlah kita jadi asbab tersebarnya virus ini.

Masih ada yg tak sedar. Panik beli stok duniawi sampai tak ingat org belakang. Takut tak cukup bekalan makanan. Fikir diri sendiri, tak ingat org lain. Dlm keadaan ni, masih tiada kesedaran buat diri & org lain. Lupa kot, kat mall tu ramai org, mana tahu lebih byk virus tersebar. Risau yg dibawa balik bukan hanya stok makanan, tapi ada virus ikut bersama. Ingatlah kat keluarga kat rumah.
Ketahuilah, ini peringatan Allah swt buat kita.

*****

Sebagai konklusi, pandemik COVID-19 merupakan mala petaka yg besar. Rajinlah kita renung dan fikir. Sejenis virus yg halus dan invinsible ini bisa menggugat dunia dan seisinya.

Akuilah betapa lemahnya manusia. Usah dabik dada lagi aku ini hebat, negara aku kuat, sistem pertahanan aku canggih. No firewall can stop COVID-19 now. Segala kederhakaan manusia kpd Penciptanya, pasti dibalas.

Allah Maha Kuasa. Kembali kpd aqidah yg benar, pulang ke pangkal jalan, hentikan sgala kemusnahan & kemudaratan alam dan makhluk sejagat.

Setiap kita punya peranan utk memikul bebanan amanah sebagai seorang Hamba Allah, bukan sekadar hamba makhluk.

Jazakallah. Wallahu'alam.

#PandemikTerulung
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...