CLICK n GO

Monday, July 04, 2011

Kita Kini Di Bulan Syaaban

Alhamdulillah Allah SWT ketemukan kita dengan bulan Syaaban. Semoga kita tidak sia-siakan bulan yang mulia ini. Bulan ini penuh dengan kebaikan dan sangat penting sebagai medan perjuangan dan ujian sebelum kita melangkah ke bulan Ramadhan. Amalan puasa sunat merupakan antara ibadah yang afdal di bulan Syaaban ini.

*****

Berikut saya paparkan petikan yang saya peroleh dari blog Ceritera berkenaan antara kelebihan bulan Syaaban untuk manafaat kita bersama:

Rasulullah saw telah bersabda yang bermaksud:“Tahukah kamu sekelian, mengapa dinamakan bulan Syaaban? Maka umatnya menjawab: Hanya Allah dan RasulNya yang lebih mengetahui.”Baginda meneruskan sabdanya: “Kerana di dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali.” (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama).

KEUTAMAAN SYAABAN:

Allah swt mengangkat darjat orang yang menghidupkan bulan ini dengan amalan ibadat. Allah juga banyak mengurniakan rahmat kepada hambaNya. Rasullah bersabda yang bermaksud: “Allah mengangkat amalan-amalan semua hambaNya pada bulan ini.”Orang yang membesarkan bulan ini dengan beribadat, akan terpelihara dari maksiat. Taubatnya diterima juga terselamat dari mara bencana pada tahun berkenaan.

Sabda Rasulullah saw lagi yang bermaksud: “Barang siapa yang membesarkan Syaaban dan bertakwa kepada Allah swt serta taat dan juga menahan diri daripada maksiat, Allah akan mengampuni dosa-dosanya dan menyelamatkannya daripada segala bencana yang berlaku pada tahun itu, juga daripada sakit-sakit.”Kasih dan ketaatan orang yang beribadat pada tahun itu terhadap Allah akan kekal.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Barangsiapa yang menghidupkan malam dua hariraya dan malam pertengahan bulan Syaaban, maka hatinya tidak mati biarpun semua hati mati ketika itu.”Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim daripada Saidatina Aisyah Radhiallahuanha, dia telah berkata yang bermaksud: “Adalah Rasulullah saw sering berpuasa hingga kami menyangka bahawa Baginda berpuasa berterusan dan Baginda sering berbuka sehingga kami menyangka bahawa Rasulullah akan berbuka seterusnya. Aku tidak pernah melihat Rasulullah berpuasa sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadan dan aku tidak pernah melihat Rasulullah berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak dari puasanya di bulan Syaaban.”

Nabi saw pernah bersabda yang bermaksud: “ Keutamaan bulan Syaaban ke atas bulan-bulan yang lain adalah seperti keutamaan aku di atas semua nabi-nabi yang lain, sedangkan keutamaan bulan Ramadan ke atas semua bulan yang lain adalah seperti keutamaan Allah Taala ke atas makhlukNya.”Apakah amalan yang wajar dilakukan di bulan Syaaban? Memperbanyakkan puasa sunat:  1. Dalam Kitab Durratun Nasihin dinyatakan bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud:
    “ Sesiapa yang berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban, tiga hari pertengahannya dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah swt mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti beribadat tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka matinya seperti orang mati syahid.”

  2. Jika berpuasa sehari dalam bulan Syaaban akan diharamkan tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi taulan nabi Yusof di dalam syurga. Diberi pahala seperti pahala nabi Ayub dan Nabi Daud.

  3. Jika berpuasa sebulan pada bulan Syaaban, dipermudahkan Allah kepadanya Sakaratulmaut dan ditolaknya (terlepas) daripada kegelapan dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara Mungkar dan Nangkir, ditutup keaibannya di akhirat nanti dan diwajibkan syurga baginya.

  4. Sesiapa yang berpuasa pada awal Khamis di bulan Syaaban dan akhir Khamis (juga dalam Syaaban) dimasukkannya dalam syurga .(Hadis Rasulullah yang dipetik dari kitab al-Barokah.)

  5. Rasulullah saw turut bersabda yang bermaksud: “ Dinamakan Syaaban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdal sesudah Ramadan ialah puasa bulan Syaaban.”Perbanyakkan doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah saw:


Sabda Nabi saw yang bermaksud: “Barang siapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertakwa kepada Allah, taat kepadaNya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah swt akan mengampuni segala dosanya dan menyelamatkannya pada tahun tersebut dari segala macam bencana dan penyakit.” (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa’izhin)

Bulan Syaaban merupakan bulan untuk kita memperbanyakkan taubat kepada Allah swt. Malam 15 Syaaban lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban. Pada malam ini umat Islam sangat-sangat disarankan untuk memanfaatkannya kerana malam ini penuh dengan rahmat dan doa sangat mustajab.Justeru umat Islam disaran untuk menghidupkan malam ini dengan membaca surah Yassin sebanyak tiga kali selepas solat maghrib.

******

Janganlah berputus harap. Segala sesuatu adalah dari Allah SWT jua. Maka mohonlah kepada-Nya untuk segala hajat dan harapan. Mengadu hal kepada Allah SWT, tidak pada yang lain. Hanya Allah SWT yang mampu memberi segala impian kita. Yang lain hanya asbab sahaja. Yakinlah bukan sekadar percaya. Cukuplah kita mensia-siakan usia kita ini. Sesungguhnya masa yang berlalu tidak akan kita dapati lagi. Sebagai contoh hari ini dalam sejarah 3 Syaaban 1432 H, hanya sekali seumur hidup. Ia tidak akan berulang lagi.

Jika kita terlepas dari melakukan segala kebaikan dan amal ibadah hanya kepada Allah, maka rugilah dan terlepaslah. Jika panjang umur mungkin kita akan berjumpa 3 Syaaban 1433 H, tapi bukan 3 Syaaban 1432 H lagi. Setiap ruang dan detik kehidupan yang Allah pinjamkan ini merupakan sebuah peluang yang Allah SWT berikan untuk kita isi. Jika pengisiannya dengan amal ibadah kepada Allah maka beruntunglah kita. Jika ianya di isi dengan perkara sia-sia dan lara maka rugilah. Allah SWT memberi kita peluang untuk membuat pilihan ini.

@@@

2 comments:

Cikli said...

semoga entry tuan ini juga menjadi amalan di syaaban ini.

School Of Tots said...

TQ Cikli. Syaaban yg lara kita ganti dengan Syaaban yang beramal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...