CLICK n GO

Wednesday, June 30, 2010

Quarterfinal Stage


The dust settled down in South Africa. The boys were separated from the men. Another eight teams took the flight homes. World Cup moving to a Quarterfinal stage. Eight Teams stand tall in the world order. World Cup Africa 2010 has its up and down, element of suprises, controversies and what not, waka waka.

The big boys that have been there before and no strangers to QF stage, no longer surprise most of us. I'm talking about Argentina, Brazil, Germany, Netherlands and Spain. They are big teams. They are expected to be there (alongside with big flop Italy, France and England for that matter). New comers
got to be Paraguay and Ghana, and Uruguay even though Uruguay has tested past glory before. Congratulation.












How I'm doing on my World Cup bookmark, as per my last posting? I'm 75% (just like Stage 16) on target, 6 out of 8 with two missing the boat. I'm hoping England and Japan passed the test, but their journey stops, in different fashion. England will feel ashamed I think some how, but come to think about it they are always over rated by everybody. Japan can still walk with their chin up, as they are a worthy casualty who gave their very best. Japan made Asia proud alongside South Korea. They shall come back stronger to give the rest of the world good run for their money.


Lets look on the Quarter Final match up, shall we?


  1. Uruguay vs Ghana - my heart goes with Ghana. I love to see history in the making. Ghana will keep the African flag kicking and alive as I think Ghana has a very good technical skills at par anytime with the more fancy teams.
  2. Netherlands vs Brazil - wow a bloody good heads on. Hmmm...both belong to men's league. Europe vs Latin America. Skill wise, I think Brazil still have the edge. My gutt with Brazil.
  3. Argentina vs Germany - another good match up. Germany as I mentioned never fail to shine at the World Cup stage some how. They keep improving and show their through colors by each match, ruthless, very fast, and efficient. Argentina on the other hand is my favorite team to win the World Cup 2010. A close game to keep you glued on TV screen. At the end I think Argentina will win.
  4. Paraguay vs Spain - I want it to be Japan vs Spain, but I feel sorry for Japan to loose on penalty shootout. For me this one is a clear cut, Spain all the way.

Argentina still remains my best bet to be the champ. With that, moving forward let me put in advance the potential Finalist:


  1. Argentina vs Spain - is my pick since the beginning, but of course it won't happen because they are in the same half and will meet at semifinal stage if both win their quarterfinal.
  2. Argentina vs Brazil - yap that is my next best choice. Both from the same continent but both team shows that they in-form and on fire. The game of technical skill and entertaining footballing.
  3. Argentina vs Netherlands - is a possibility provided Brazil stumbled at semifinal stage as usual...he he.

Till then enjoy the game & bye bye !!

Note: Brazil vs Spain - can be the last option (without Argentina in the picture).

@@@

Sunday, June 27, 2010

Top 16

Well tonight another big game, England vs Germany. For me 50-50, it can go either way. And I wish England with a bit of luck to go through to quarterfinal round. But Germany by tradition always a powerhouse when come to critical round in World Cup. So it will be interesting. So you will see me at "kedai mamak" tonight at 10 sharp cheering both teams.

Anyway, lets go back to the round of 16, shall we? My prediction of 16 top team in the previous posting missed the boat by only 4 teams. That is 75% correct, not bad, I think.

25% incorrect guess goes to Algeria, Slovenia, Serbia, and Italy (poor Italy). USA, England, Germany & Slovakia go through instead.

Lets talk about Round 2 & Quarterfinal, my thinking is this:-
  1. Uruguay & Ghana passed the test in round 2 and will clash head on in the the quarterfinal stage. I vote for Ghana on this one to keep the African flag alive. I think Ghana has a better overall technical skill.
  2. Netherlands should win against Slovakia.
  3. Brazil on top against Chile.
  4. Argentina will win against Mexico.
  5. England hopefully go through tonight.
  6. Japan, yes I love Japan to win against Paraguay, Asia's hope.
  7. Spain vs Portugal, wow a good one. I think Spain will go through, he he.
Ok until then, enjoy the game. I will see you in Quarterfinal stage.

@@@

Saturday, June 26, 2010

Pisang 10 Batang


Aktiviti minggu lepas diteruskan hari ini iaitu projek tebus guna tanah dan menanam pokok pisang. Pagi2 lagi bangun dan memulakan projek. Minggu lalu telah berjaya menanam 4 pokok pisang, kini di tambah 6 lagi menjadikan 10 batang kesemuanya. Cuba bayangkan 10 tandan pisang menguning sekaligus....fuyooo tak habis makan tu. Kalau Allah kurniakan rezki itu, dapatlah dikongsi2 dengan jiran tetangga dan ahli khariah sekelian. Laman rumah pun nampak terurus. Alhmdulillah. Kejap lagi nak outing bersama keluarga ke MIHAS.

Minggu lepas dalam sebuah majlis ilmu Ustaz ada berseloka katanya, "saya pun naik heran kenapalah kita suka sangat sedekah pisang kat masjid, dari zaman tok nenek kita dulu sampailah ke hari ini, tak ke rasa nak sedekah epal ke limau ke durian ke?"

Memanglah betul pisang ni memang popular terutamanya sebagai sedekah kat masjid pada hari Jumaat. Mungkin kerana khasiatnya dan kaya dengan vitamin C.

Tapi yang penting niat bersedekah yang ikhlas. Mana yang lebih elok antara orang yang bersedekah pisang kat masjid dengan orang yang tak bersedekah pisang kat masjid? Tentulah orang yang bersedekah pisang itu lebih baik, jika niatnya ikhlas kerana Allah.

Begitu juga kita sering mendengar komen orang yang suka mengomen, katanya "aik sedekah kat masjid RM1 je dari dulu kini dan selamanya." Saya pun suka juga bagi komen begitu suatu masa dulu, tapi kini saya sudah insaf. Yang mana lebih baik orang yang bersedekah RM1 dulu kini dan selamanya berbanding orang yang tak sedekah RM1 dulu kini dan selamanya?

Sedikit tapi ikhlas dan istiqamah itu jauh lebih baik dari banyak tapi tak ikhlas atau sekali sekala, betul tak? Jadi usah mengutuk orang. Usah ditanya apa orang buat atau apa orang tak buat. Yang penting apa yang kita buat? Buatlah sesuatu untuk mencari redha Allah bukan mencari redha manusia. Supaya kita tergolong di kalangan hamba Allah yang memperoleh keuntungan bukan saja di dunia tapi yang lebih utama, keuntungan akhirat. Amiiin.


@@@

Monday, June 21, 2010

24 jam Ibadah

Semalam anak saya ada memberitahu bahawa dia ditugaskan untuk memberi tazkirah sekadar 5 minit di hadapan kelas di UIA dan meminta pendapat saya akan topik yang sesuai. Setelah berfikir sejenak saya pun memberi satu cadangan berkisar kepada:


  1. Firman Allah yang bermaksud: Tidak Ku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat dan mengabdikan diri kepada–Ku.(Azzariat: 56)
  2. dan firman- Nya lagi yang bermaksud: Katakanlah wahai Muhammad, bahawa solatku, ibadatku, hidupku dan matiku, hanya untuk Allah Tuhan semesta alam.(al-An’nam: 162).

Perbualan di meja makan itu mendapat tumpuan dari anak saya ini.


Kata saya, Allah telah memberikan 24 jam sehari semalam kepada kita, hamba-Nya, tidak kira siapa kita. Kuli kah kita atau presiden kah kita. Fair & square. 24 jam. Apabila Allah SWT menekankan bahawa objektif hidup kita ialah beribadah kepada-Nya, maka apakah maksud ibadah itu hanya sekadar solat, puasa, zakat dan haji? Atau berzikir atau membaca Al-Qur'an? Kalau itulah jawabannya maka rasanya memakan masa tidak sampai satu jam sehari pun. Bagaimana dengan baki 23 jam lagi itu?


Maka saya ingin hubungkan dengan posting saya terdahulu iaitu segala perlakuan kita ini boleh menjadi satu ibadah apabila kita memasang niat kerana Allah SWT dan ikhlas kerana Allah SWT tidak pada yang lain. Nah kalau itu situasinya maka tidak mustahil 23 jam yang berbaki itu juga boleh menjadi ibadah. Dan benarlah tuntutan dari ayat Allah di atas iaitu kita dijadikan ini untuk beribadah kepada-Nya. Are you follow?


Kesibukan dunia ini juga sebuah ujian. Namun dalam kesibukan dunia itu akan ada manafaatnya pada akhirat apabila kita memasang niat yang betul iaitu kerana Allah. Tukarkan segala kegiatan dunia itu menjadi ibadah yang ada nilaiannya di sisi Allah. Bila menjadi pelajar belajarlah dengan sungguh2 atas niat memenuhi tuntutan Allah untuk menuntut ilmu hingga ke liang lahad. Jika menjadi seorang professional, niatlah kerana Allah untuk berbakti pada masyarakat dan memenuhi tuntutan fardu kifayah. Manusia cemerlang itu ialah yang cemerlang di dunia ini untuk mencari bekalan akhirat.


Tadi, anak saya memberitahu melalui perbualan telefon bahawa sessi tazkirah yang disampaikannya pagi tadi perihal hidup untuk ibadah ini telah mendapat pujian dari lecturer dan menganggapnya sebagai sebuah peringatan yang bermanafaat.


Marilah kita sama2 menanam azam untuk meraikan suasana iaitu memanfaatkan setiap detik waktu yang Allah amanahkan kepada kita ini untuk beribadah kepada-Nya. Ibadah khas dan ibadah am memenuhi setiap ruang 24 jam sehari semalam. Apabila ianya ibadah maka insyaAllah di sana ada nilaiannya di sisi Allah yang boleh menjadi bekal kita di akhirat nanti. Ingatlah seseorang yang cemerlang itu ialah yang melakukan segala kerja dunianya dengan mengambil kira kesannya di akhirat nanti.


Saya pernah sebut di posting yang lalu dan saya ingin ulangi lagi di sini iaitu bermula dari bangkitnya kita dari tidur, kita melafazkan doa mensyukuri nikmat hidup selepas mati selama 8 jam (tidur) itu. Kita mandi niat kerana Allah, solat subuh, bersarapan dengan kalimah Bismillah, berpakaian menutup aurat kerana Allah, melangkah ketempat kerja niat kerana Allah untuk mencari rezki yang halal, membuat kerja yang berkualiti semampu mungkin, niat kerana Allah, solat zohor dan asar berjemaah di surau atau musolla. Tidak curi tulang, berbohong atau rasuah kerana takutkan Allah.


Berdakwah, ingat mengingati, menuntut ilmu dan bersilaturahim kerana Allah. Menjamah juadah makan tengahari atau makan malam dengan nama Allah. Menjaga pergaulan dan tuturkata kerana Allah SWT. Bersosial dengan masyarakat kerana Allah. Berehat dan beraktiviti dengan keluarga kerana Allah. Tidur dan beristirehat itu juga kerana Allah. Maka benarlah 24 jam yang terisi itu nawaitunya kerana Allah, maka 24 jam itu ibadah kepada Allah.


Pahatkan di minda bahawa segala janji-janji Allah itu benar. Usaha sungguh2 untuk mempelajari dan mendalami segala ilmu Allah yang maha luas terutamanya ilmu syariat. Bergantung haraplah pada Allah dan ikhlas melakukan sesuatu kerana Allah dan tidak pada yang lain. Dan akhirnya yakinlah bahawa Allah melihat segala apa yang kita lakukan ini, tidak terlepas walau sebesar debu pun dari pandangan dan pengetahuan Allah.


Apabila kita melakukan sesuatu yang bertentangan dengan suruhan Allah maka kita hanya menzalimi diri sendiri sahaja yang bakal menarik minat bakaran api neraka di akhirat kelak. Kita hanya membohongi diri kita sendiri. Kita tidak boleh membohongi Allah SWT. Fikir2 kan dan mulakan projek ibadah 24 jam kita, now !!

@@@

Portugal Mengganas


Fuyooo....Portugal telah bantai North Korea 7-0, ini sudah rekod baru. Ronaldo mempamerkan dribbling, assist, & step-over untuk melayakkan diri sebagai man-of-the-match & berjaya menjaring gol pertamanya untuk Portugal di peringkat antarabangsa. First half North Korea kira fight la jugak dan score hanya 0-1. Tapi masuk separuh masa kedua memang totally loss, kena buli giler. Jaringan dari Merieless, Mendes, Simao Almeida(2), Tiago(2), Liedson, & Ronaldo menyumbang kepada scoreline 7-0. Pertemuan akan datang antara Brazil - Portugal bakal meletoppp nampaknya.

Bravo Portugal !!

@@@

Brazil Tunjuk Belang

BRAZIL

HOLLAND

ARGENTINA

SPAIN

Piala Dunia nampak makin rancak. Semalam Brazil mula tunjuk belang, menang bergaya ke atas Ivory Coast 3-1.

Aksi paling hambar bagi saya dari FIFA# Top 9 team ialah England, France, Spain dan Italy. Germany pulak dah mula buat hal, boleh kalah dgn Serbia 0-1 setelah saya rasa teruja bila depa bantai Australia 4-0 tempoh hari. Holland masih maintain with perfect record setakat ini dan layak ke peringkat last 16. Portugal masih bertahan.


Team Latin Amerika from FIFA# Top 9 - Brazil dan Argentina mula menonjol dan mengawal keadaan dengan 6 mata selepas dua perlawanan dan layak ke peringkat kalah mati. Team Latin Amerika yang lain seperti Paraguay, Uruguay dan Chile juga tidak kurang hebatnya. Mexico & USA juga not bad.


Team dari Asia masih bartahan dan mengintai peluang walau tidak begitu cemerlang, my ranking so far - #1 South Korea, #2 Japan, New Zealand, North Korea, dan Australia. Hopefully Japan & South Korea advance.


Team dari Afrika? Nigeria out, dah dua kali kalah. South Afrika pun saya rasa out, kecuali dapat kalahkan France. Algeria pun out, kecuali dapat bantai USA. Ghana setakat ini still ok with 4 points dan jumpa Germany jadi penentu. Cameroon pun KO. Ivory Coast pun malap. Ghana je lah harapan terbaik dari Afrika.


Dark horses so far of course - Switzerland yg menang 1-0 over FIFA#2 Spain. Serbia beating FIFA#6 Germany 1-0. Slovenia with 4 points so far and Mexico with 4 points as well. Top teams from Europe are disappointed all the way except Holland.


Who I think will advance to the last 16?
  • Group A - Uruguay & Mexico
  • Group B - Argentina & South Korea
  • Group C - Slovenia & Algeria
  • Group D - Serbia & Germany
  • Group E - Holland & Japan
  • Group F - Italy & Paraguay
  • Group G - Brazil & Portugal
  • Group H - Chile & Spain
My Top 4 teams will remain Argentina, Brazil, Holland & Spain.

Until then, enjoy your game !!


@@@

Saturday, June 12, 2010

World Cup Fever !!

Yes sir, World Cup 2010 in South Afrika kicking & alive !! It's that special event every four years again. Well, last night both matches ended in a draw. Probably the air still warm and not that hot just yet.

Talking about favorite teams, I can still remember Worl
d Cup 2006, I'm the only one on the planet I believed, predicting ITALY to become champion since day one. And yes sir, true enough Italy cruising all the way to the final and became champion against all odds. That is the beauty of the World Cup.

The favorite teams falling down like cucumbers and the unpredictable can always happen
at the spark of any moment. The miracle plus magic love to stick around at the World Cup.

The favorite teams predicted by the pundits and experts supported by top FIFA world ranking for the Final are Spain and Brazil.

But
me, I want to go with Argentina. I think Argentina will be the champion. They have the individuals with world class skill and talent that entertain fans in various leagues all over the world. With Messi and Tevez upfront, it can really mess things up in front of their opponent goal mouth. The genius of Maradona as a player should be translated at last as a coach.

Torres of Spain is also a class of his own and pain in the ass for defenders. My prediction is is for Spain and Argentina to be in the Final. And Argentina to emerge as the World Champion, again after 24 years.

In the mean time lets enjoy the game!!


@@@

Wednesday, June 09, 2010

Bayan Sri Petaling

Weekend lepas saya sempat ikut sahabat saya Hj Munir ke Masjid Sri Petaling. Sempena ijtimak wilayah tengah yang dijadual berlangsung hujung minggu ini, kelihatan khemah2 sedang giat didirikan oleh para petugas sukarela. Saya bertanya kenapa antara sambungan tiang2 besi khemah yg menggunakan nut&bol itu dibalut dengan potongan karpet nipis? Jawabnya supaya apabila bergeser antara nut&bol dengan kanvas khemah itu, ia tidak koyak. Dijangkakan 40-50 ribu jemaah akan menghadirkan diri ke ijtimak hujung minggu ini. Saya pun berhajat untuk hadir sama tapi tidak kesampaian kerana terpaksa bekerja menyiapkan tender.

Berbalik kepada kunjungan saya kali ini. Selepas menjamu selera roti nan dengan gulai kambing, kami beriktiqaf dalam masjid sambil mendengar tazkirah sebelum maghrib. Antara intipati yang saya dapat ialah supaya kita sentiasa risau akan pemasalah umat serta fikir dan amal akan urusan agama pada setiap ketika.


Jangkaan saya semasa solat berjemaah maghrib itu sudah ada lebihkurang 5 ribu jemaah. Bayan menyusul selepas itu oleh seorang Syeikh yang menyampaikannya dalam bahasa Urdhu dan di terjemah secara langsung oleh Ustaz Abu Bakar iaitu Imam besar Masjid Sri Petaling. Saya sangat berpuas hati dan teruja melihat skil dan penyampaian Ustaz Abu Bakar yang berjaya menangkap segala intipati dan point2 penting yang disampaikan oleh Tuan Syeikh itu.


Segala perlakuan kita sebenarnya tidak memberi apa2 impak kepada Allah atas sifat-Nya yang Maha Berkuasa. Malah kitalah yang sangat berhajat kepada segala pertolongan dan limpah iradat-Nya. Segala kebaikan yang berlaku adalah atas kudrat dan iradat Allah. Segala kemudaratan juga terjadi atas kudrat dan iradat Allah. Maka kita hendaklah sentiasa bergantung harap pada Allah, tidak pada yang lain.


Agama Islam itu sempurna dan berjayalah orang2 yang mengamalkan Agama dalam kehidupan mereka. Tapi kenapa umat Islam yang sudah mencapai angka 1.8 billion ini masih mundur dalam segala hal? Kerana penghayatan Agama kita tidak sempurna. Allah menjanjikan kejayaan dunia akhirat kepada orang yang meyakini Agama secara total yakni sempurna, bukan separuh2 pada setiap cabang kehidupan seperti muamalat, ibadah dan sebagainya.


Dalam setiap amalan dan perlakuan kita untuk meletakkan Agama sebagai kerangka dan intipati maka kenalah mengamalkan empat ciri ini:


  1. Meyakini segala janji2 Allah

  2. Menguasai ilmu syariat

  3. Meyakini bahawa Allah sentiasa melihat kita

  4. Dan mengharap keredhaan Allah.


Tidak kiralah kita sebagai pelajar, peniaga, pemimpin atau ahli professional hendaklah membetulkan niat, memantapkan amal bukan sekadar percaya tapi meyakini sepenuh hati akan kebesaran Allah, pencipta kita. Yang sudah tentulah mengetahui segala kelebihan, kelemahan dan keperluan kita, hamba-Nya.


@@@
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...