Friday, November 04, 2022

PANAS POLITIK



AURA

Aura PRU15 semakin hangat. Masing2 parti sudah menamakan calon masing2. Maka pada 5 nov akn disahkan secara rasmi setelah selesai proses penamaan calon.

Ada beberapa org tokoh politik, iaitu penyandang jawatan MP sebelum ini awal2 lagi menyatakan hasrat utk tidak bertanding kali ini. Alasan yg diberikan termasuklah masalah kesihatan, sudah byk penggal berkhidmat, nak bagi peluang kpd muka2 baru, sudah tak sebulu dgn pimpinan parti, dsb. 

Ada juga yg sebenarnya tak konfiden akn dicalonkan semula oleh parti, so to play safe announce terus tak akn mempertahankan kerusi. Jadi boleh cover line la sikit. Berundur secara terhormat kata org indon. Ada juga yg mmg sedar diri tak perform so satu penggal merasa jadi MP hari tu pun cukuplah. 

Ada juga yg keluar parti asal krana pelbagai sebab, dan terhegeh2 nak cari tapak baru, rupa2nya org lain pun tak hingin. So melepas la nak jadi calon yg muktabar. Kalau tak puas hati jugak, bertanding je la sebagai calon bebas yg peratusan menang di semenanjung ni mmg almost zero percent.

Saya dulu ada seorg kenalan  org politik di sg buaya. Pada pru sebelumnya, dia bertanding sebagai calon bebas. Bila kawan2 bertanya, "Hang mmg tau takde sokongan knapa masuk bertanding jugak?" Dia jawab, "Aku sebagai org politik di hujung usia politik, rela mati digelanggang politik drp mati di luar tanpa berlawan." Tu dia semangat org politik ni lain mcm. Kita yg dok di luar mmg tak rasa mcm org politik rasa.

Justru tak heran lah beberapa tokoh politik yg dikenali ramai, tokoh veteran,  termasuk yg menyandang jawatan dlm kabinet sebelum dibubarkan, yg telah di pinggirkan oleh parti drp senarai calon merasa begitu terpukul, perit, dan tersiksa jiwa dan raga. 

Ada yg cool di luar, kat dlm sapa tau, yg menerima keputusan pucuk pimpinan parti dgn redho. Maka tokoh2 sebegini digelar berjiwa besar dan nama akn dipuji di pentas utama atau posting2 medsos.

Ada yg tak dpt terima realiti ini, walau pun dah pegang kerusi berpenggal2, dah kaya raya. So lawan tetap lawan katanya iaitu menjadi calon mi segera parti2 lain. Atau paling kurang pun jadi calon bebas. Saya adalah calon winnable. Tak logik depa boleh drop saya, katanya kpd para penyokong tegar beliau. Maka di sini di letak label, tidak wala' kpd parti. Pelbagai alasan diberi oleh presiden parti termasuklah faktor umur, beri ruang kpd pelapis, dsb.

Ada juga beberapa tokoh besar yg berpotensi sebenarnya namun tidak digemari oleh pucuk pimpinan, atau belong to team B, akan cuba dicantas secara halus dgn meletakkan bertanding di kerusi2 asing, atau berlawan dgn figura2 utama sesebuah parti lawan, atau dijadikan calon di kerusi yg tak selamat yg kalau ikut kira2 mamak mmg susah bebenau dia nak menang. Istilah politik itu kotor mungkin bukan saja2 dicipta oleh rakyat marhain.

Knapa org politik berebut nak jadi calon pru? Dgn jawatan MP atau Adun yg disandang itu bisa menjadi tiket kuasa & duit. Sebab tu depa berebut. Tu satu pandangan. 

Ada pulak kata kalau org baik tak masuk bertanding dlm gelanggang politik sistem demokrasi di pru maka di khuatiri pimpinan negara atau negeri akn dipenuhi dgn org2 yg kurang baik. Maka menjadi tanggung jawab org2 yg baik dan amanah dapat join sama bertanding dlm gelanggang politik.

Ada pulak beberapa tokoh yg aduhai kalau nak ikutkan mmg umur dah kategori wargamas sangat. Tapi stay lagi nak kekal jadi calon. Knapa la slama ini dia sebagai pemimpin tak gheti nak groom org lain sebagai penggantinya. Kubur dah kata mari anytime kot. Insaf la. Sibukkan diri mencari bekal ke akhirat yg kekal, itu yg lebih afdal. Tapi having said that, macam yg dijelaskan di atas la kan, jiwa org berdarah politik ni lain mcm dna dia.

Anyway kita sebagai pengundi ni macamana pulak? Ada yg tak mau keluar mengundi sebab fedup dgn sinerio politik yg berserabut. Ada yg nak buat undi rosak. Jgn bro, sebab perlakuan ini sebenarnya akn menyumbang kelebihan satu undi kpd calon yg akan menang. Jadi anda kena keluar membuang undi. Tunaikan tanggungjawab anda. Pilih pemimpin yg baik yg boleh membawa kita ke jalan yg menuju redho Allah. So that di hadapan Allah bila ditanya, kita boleh jawab saya telah pilih calon yg terbaik semampunya.

#BicaraPolitik

*****

Very good analysis - put down your political bias before read! 

*THE MALAY ELECTORATE*

To win an election, you need need sufficient Malay votes. Not more than 51%, but sufficient.

This is because there are only 30% Chinese in the entire electorate.

To make matters worse for PH, this 30% Chinese votes carries only 20% weight in terms of number of seats because of malapportionment.

Malapportionment is where millions of Chinese votes are dumped into a few selected constituencies, thereby rendering those votes to only a small number of seats.

Example (2022).
Serdang: 350k voters = 1 seat
Kota Raja: 250k = 1 seat
Damansara: 240k voters = 1 seat
Subang: 230k = 1 seat
Klang: 210k voters = 1 seat
Gombak: 206k = 1 seat
Kota Melaka: 165k = 1 seat
Puchong: 150k voters = 1 seat

On the other hand, in the Malay rural heartland where BN hold the seats and PH cannot penetrate, this is what it looks like.

Cameron Highlands: 35k voters = 1 seat
Lipis: 36k voters = 1 seat
Lenggong: 37k voters = 1 seat
Padang Rengas: 38k voters = 1 seat
Gerik: 48k voters = 1 seat
Parit: 48k voters = 1 seat
Bagan Datoh: 58k voters = 1 seat

That is why PH supporters must be smart and not syiok sendiri in what we call the “Klang Valley Bubble” or “Urban Bubble”.

350k votes in Klang Valley is only 1 seat.
But the same 350k votes in the rural areas can produce 10 seats for BN.
Example.

Every single pollster in this country has done a research on who is the most popular Malay leader between BN vs PN vs PH.

All of them arrived at a similar result with the difference being only the percentage points.

1. Muhyiddin Yassin (+-50%)
2. Ismail Sabri (+-40%)
3. Anwar Ibrahim (+-30%)

Since PH cannot garner enough Malay votes, the only option left is for PH to pray hard that PN can split enough Malay votes from BN.

Else PH will remain as the “non-Malay Opposition” and you know we know what does a “Malay government” do.

In fact the Malays don’t support corruption. They know corruption is wrong too. BUT they don’t see PH as a safe alternative for them.

Say for example you as Chinese. Even if PH is corrupted or practise nepotism, you won’t vote anyone else either because you don’t see any other alternative as a safe alternative for you. So you continue closing one eye to PH’s wrongs. It’s not because PH is clean, but it’s because you don’t see any other parties better than PH.

The same applies to the Malays who don’t vote PH. They just happen to be in a different spectrum.

They don’t support corruption. That js why they see Muhyiddin and PN as the alternative to BN and PH.

That is why Muhyiddin is more popular among the Malays.

In many of the Malays’ mind, Muhyiddin is the one fighting corruption. Not PH. Not DAP. Not PKR.

It is Muhyiddin who “fought” corruption.
It is Muhyiddin who “sacrificed” his DPMship to fight Najib and 1MDB.

Muhyiddin then went one step further by “rescuing” Bersatu from DAP/PH.

That’s how the Malays view Muhyiddin.

To understand how those Malays think, you need to first take off your hat as a PH supporter. Don’t view politics from the lenses of a PH supporter.

View it from a real Malay Malay lenses then you will understand Malay psychology.

#TrendingPengundiMelayu

*****

MUSA

Tika musim pru15 ini semakin hangat ada tanggungjawab berat sebagai rakyat marhain. Medsos menjadi platform masakini popular dan trending utk masing2 memberi hujah dan poin untuk menguat dan mempengaruh. Bahan2 fitnah dan persepsi pun banyak. Pengundi2 muda akan menjadi penting. 

Momentum kempen, bahan2 re-cycle, dan isu2 semasa bisa mencorak sentimen pengundi terutamanya yg tidak menyokong atau menjadi ahli mana2 parti politik. Ada juga yg fedup dgn politik dan tidak berhajat keluar mengundi atau ingin melakukan undi rosak. Ingatlah segala perlakuan itu akn menyumbang sebenarnya dlm menentukan siapa yg akn terpilih sebagai wakil rakyat dan pemimpin negara. 

Setiap rakyat yg layak mengundi punyai tanggungjawab memilih pemimpin. Maka saya ingin kongsikan coretan di bawah ini sebagai panduan atau sekurang2nya memberi maklumat terutamanya kpd sesiapa yg masih keliru atau tidak pasti halatuju dlm proses demokrasi pilihanraya umum. Semoga ada manfaatnya.

***

Sesuatu yang wajib difikirkan dan difahami dengan sebenar2nya.

SIAPA YANG PERLU KITA IKUTI UNTUK MEMIMPIN KITA?

Ini Analisa Yang Bagus Sekali dari ust abdul somad (UAS).  

KEMANA KITA BERPIHAK ?

Ustadz ABDUL SOMAD, 
bertanya kepada jama'ahnya;

UAS 😗 :
"Andai kita hidup pd zaman Fira'un, kira-kira kita jadi pengikut siapa, 
Fir'aun atau Nabi Musa?"

Jama'ah: "Musaaaaa."
 (Jawab jama'ah kompak).

UAS 😗  "Yakiiin?"
Jama'ah 😗  "Yakiiiiiin....."

UAS 😗 
-Tapi yang membangun kota Mesir, Fir'aun.
-Yang bangun infrastruktur juga dia.
-Yang bangun piramid, Fir'aun. 
-Yang paling kaya, Fir'aun.
-Yang punya bala tentara banyak 
-dan kuat, Fir'aun.
-Yang punya banyak pengikut, Fir'aun.
-Yang bisa memberi perlindungan  dan jaminan, Fir'aun.
-Yang Berkuasa, Fir'aun.
-Yang bisa menyediakan 
makanan dan minuman, 
Fir'aun.
-Yang bisa adakan hiburan, Fir'aun. 
-Yang bisa buat pusat perbelanjaan, Fir'aun.
-Bahkan jika teknologi nya sudah ada, mungkin *Kartu Mesir Sehat* 
dan *Kartu Mesir Pintar* juga dibuatnya."

Sementara Nabi Musa......
siapa dia?
-Hanya seorang penggembala kambing. 
-Bicara saja tidak fasih alias cadel (akibat pernah memakan bara api diwaktu bayi). 
-Hanya memiliki sebatang tongkat butut.

Masih yakin mau ikut Nabi Musa........?
Tanya UAS sekali lagi.

Jamaah terdiam... Saling toleh satu sama lain.

UAS 😗 
"Kerjaan Nabi Musa hanya sebagai penjaga kambing, tiba-tiba mau mengajak kita menyeberangi lautan,
tanpa memakai sampan, tanpa perahu, tanpa kapal.
Apakah yakin kita mau ikut Nabi Musa?"

Tak satupun jama'ah berani menjawab.
Semua tertunduk, diam seribu bahasa.

UAS 😗 
Betapa  sesungguhnya manusia zaman Firaun dan zaman sekarang, 
tidak ada bedanya. 
Di Zaman sekarang ini, mayoritas tergila gila pada harta, wanita, pangkat, jabatan, pujian, rayuan. Cinta materi. Al Wahn
(cinta keduniawian).

Sungguh, Fir'aun itu akan tetap ada hingga akhir zaman. 
Hanya saja berubah wajah dan bentuknya. 
Juga namanya.
Namun secara hakikat dia akan terus ada. 
Sebab sejarah akan berulang, dan kita harus tetap yakin seyakinnya _biidznillah_
Fir'aun dikalahkan oleh Musa, karena Kuasa ALLAH AZZA WA JALLA.

Siapapun yang akan jadi pemimpin itu  sudah menjadi takdir. Sudah tertulis di _Lauhul Mahfudz,_ tetapi ALLAH SWT  akan mencatat dimana kita berpihak.

Belajarlah dari CICAK dan Burung Pipit.

Dahulu saat Nabi Ibrahim Alaihi Salam dibakar oleh Raja Namrud, datanglah burung pipit yang bolak balik mengambil air 
dan meneteskan air itu di atas api yang membakar Nabi Ibrahim.

Cicak yang melihatnya tertawa. "Hai pipit, bodoh amat yang kau lakukan itu. 
Paruhmu yang kecil hanya bisa menghasilkan
beberapa tetes air saja, 
mana mungkin bisa memadamkan api itu?

Burung pipit pun menjawab:
"Wahai cicak, memang tak mungkinlah aku bisa memadamkan api yang besar itu, tapi aku tak mau jika ALLAH SWT
melihatku diam saja
saat sesuatu yang ALLAH  cintai dizholimi.
Allah tak akan melihat 
apakah aku berhasil memadamkan 
api itu atau tidak.
Tetapi Allah akan melihat di mana aku berpihak. 

Cicak terus tertawa, dan sambilmenjulurkan lidahnya ia berusaha meniup api yang membakar Nabi Ibrahim Alaihi Salam agar cepat membesar.

Memang tiupan cicak tak 
ada artinya tak menambah besar api yang membakar 
Nabi Ibrahim, tetapi Allah melihat dimana Cicak berpihak.

Hikayat ini terjadi sekarang dan akan terus berulang.
Saat Al-Qur'an dinistakan,
suara Azan dipermasalahkan,
bendera tauhid dibakar dan pembela Agama dikriminalisasi.

Aku bertanya padamu sahabat:
Dimanakah kau berpihak......?????

Memang, pilihanmu tak akan mengubah sedikitpun takdir Allah.

Tapi Allah akan mencatat dimana kau berpihak.
Berada di barisan mana dirimu. Siapa dan apa yang kamu dukung.

Ingat-ingat... pilihanmu akan dimintai pertanggung jawaban kelak di akhirat.

Untuk kita Renungkan
Semoga Kita semua selalu dalam Lindungan ALLAH SWT Aamiin...yaa Mujibassailiin..

#RenungDanFikir
#MencariPemimpinYangBaik




No comments:

PANAS POLITIK

AURA Aura PRU15 semakin hangat. Masing2 parti sudah menamakan calon masing2. Maka pada 5 nov akn disahkan secara rasmi setelah selesai prose...