CLICK n GO

Monday, June 23, 2014

Ramadan Bakal Tiba. Are You Ready?

Begitulah masa berlalu. Kini kita di ambang Ramadan. Walau terasa baru benar lagi Ramadan bertandan. Hakikatnya kita disibukkan dengan urusan dunia yang tiada henti hinggakan masa yang berlalu tidak terasa ibarat angin sepoi-sepoi bahasa sahaja tanpa ada impak besar. 

Masa yang berlalu setiap detik itu tidak bisa kembali lagi hatta jika mahu di beli dengan US Dollar sekali pun. Manusia sekadar gemar berebut benda yang tidak kekal. Benda yang akan wajib di tinggalkan. Sedangkan ambil lewa kepada benda2 yang bakal di bawa pada kehidupan yang kekal abadi. Mari kita sama2 kenal pasti racun dan penawar dalam kehidupan sementara ini.

Dunia ini racun bagi kamu. Ramai yang tertipu dengan kecantekan dunia. Penawarnya ialah zuhud iaitu hilangkan sangkutan hati dengan dunia. Orang yang zuhud bukanlah maknanya tidak peduli dunia tapi dunia tiada melekat di hatinya. Namun dunia dalam genggaman nya.

Contohnya Nabi Sulaiman bukan sekadar ada kerajaan manuisa, bahkan menguasai alam jin, haiwan dan angin. Dunia dalam genggamannya. Tapi hatinya zuhud iaitu tiada sangkutan dengan dunia. Dia nampak kehidupan yang kekal di Akhirat besok. Pendek cerita dunia bukan objektif bagi manusia yang zuhud sifatnya. Orang yang zuhud tiada mengalami sindrom CDTM iaitu cinta dunia dan takut mati.

Harta itu racun bagi kamu. Bagaimana nak jadikan ia penawar bagi kamu? Keluarkan zakat. Macamana nak tahu harta kamu itu berkat? Bila mana harta tadi dapat menolong kamu menuju ke jalan Akhirat. Contohnya kita ada kereta yang dapat memudahkan kita untuk pergi ke masjid, pergi ke tempat baik2. Bab dunia ramai yang bijaksana tapi kalau bab akhirat ramai yang blur dan samar. 

Kalau naik motor pergi kerja, di siapkan pelbagai kelengkapan seperti baju hujan, baju spare dan sebagainya. Walau hujan lebat atau kilat sabung menyambung, dia tetap dapat sampai ke tempat kerja dengan segala persiapan dan kelengkapan tadi. 

Namun lain kesnya kalau nak ke masjid. Hujan menjadi alasan penting untuk tidak ke masjid. Maka tidak hairan setiap kali musim hujan jumlah jemaah di masjid merundum teruk. Kita ini biar ada harta yang dapat bantu kita taat pada Allah. Biar ada isteri yang dapat bantu ke jalan Akhirat. Ada anak2, yang dapat bantu kita ke jalan Akhirat.

Setiap perkataan kamu yang sia-sia itu adalah racun. Penawarnya ialah zikrullah. Ada 313 sendi dan tulang dalam badan kita. Sebab itu cepat lenguh, cepat penat. Tapi satu anggota yang tiada tulang atau sendi ialah lidah. Sebab itu lidah boleh bergerak 24 jam tanpa henti. Maka hati-hatilah akan perlakuan lidah yang tidak bertulang. Jangan kerana lidah badan di bakar api neraka?

Seluruh umur yang Allah bagi kat manusia itu racun. Taat dan ibadah itulah penawarnya. Kalau umur di guna ke jalan maksiat maka ia akan jadi racun. Umur lahir manusia tahu. Tapi umur mati Allah rahsiakan daripada pengetahuan manusia. Kenapa Allah rahsiakan? Sebagai ujian. Allah nak tengok siapa yang berhati-hati dalam setiap perlakuan mereka di dunia ini yang impaknya bakal di rasai di Akhirat nanti. Apa yang yang naik tak pernah turun? Umur kita.

Umur kita ini setiap kali bertambah, hakikatnya berkurang. Umur umat Nabi Muhammad sekitar 60 tahun. Jika lebih maka itu sekadar subsidi yang Allah berikan. Usah rasa gah dan bangga diri, lupa mati. Mati itu pasti. 

Tika umur meningkat ke angka 40 tahun, allignment mula lari. Mula sakit sana sakit sini, lenguh sana lenguh sini. Umur adalah sebagai ujian Allah untuk menguji manusia berbuat baik atau sebaliknya. Buat ibadah tika usia masih muda sangat menyeronokkan. Tika umur sudah meningkat tua, ibadah semakin perlahan kerana faktor usia dan kesihatan.

Setiap tahun yang kamu lalui itu adalah racun. Ramadan itu adalah penawarnya. Penawar yang meneutralisasikan racun pada 11 bulan yang lain dalam setahun itu. Ramadan bakal tiba dalam beberapa hari sahaja lagi. 

Dalam kita hendak menyambut kedatangan Ramadan yang penuh kemuliaan ini, marilah kita berdoa banyak2 agar Allah sampaikan kita semua ke bulan Ramadan tahun ini. Minta supaya Allah kuatkan tubuh badan agar tegar untuk berbuat ibadah. Biasakan berbuat ibadah bermula Rejab dan Syaaban. 

Kena rasa teruja dan seronok untuk menerima kunjungan Ramadan. Seronok kerana rahmat Allah. Seronok kerana akan mendapat keampunan Allah. Seronok kerana akan di bebaskan daripada api neraka Allah. Seronok kerana semua setan akan di belenggu. Teruja kerana pintu-pintu Syurga akan di buka. 

Gembira kerana pintu-pintu neraka akan di tutup. Teruja mencari Lailatul Qadar. Teruja bersolat teraweh dan mendirikan solat2 sunat yang lain. Seronok untuk bersedekah dan melakukan semua amal-amal soleh. Kena rasa seronok dan teruja menyambut tibanya Ramadan bulan penuh rahmat.

Bila mendengar pengumuman penyimpan mohor besar raja-raja tiba Ramadan, maka mari sama-sama takbir "Allah hu Akbar" sebanyak tiga kali. Tanda kita seronok. Kita syukur. Yang tak seronok tibanya Ramadan ialah setan dan iblis dan yang sewaktu dengannya. 

Akhir sekali siapkan diri dengan ilmu. Jangan kita menjalani ibadah puasa Ramadan dengan tiada mendapat apa-apa manfaat dan kebaikan melainkan sekadar mendapat letih, lapar dan dahaga semata. Baca buku khusus pasal puasa Ramadan. Beramal tanpa ilmu itu sia-sia dan di tolak daripada ada nilaian di sisi Allah. Beramal walaupun dengan ilmu yang sedikit akan digandakan pahala oleh Allah. 

Puasa dari segi lughahnya ialah tahan. Dari segi istilah puasa bermaksud menahan daripada perkara2 yang membatalkan puasa daripada terbit matahari sehingga tenggelam matahari dengan syarat2 yang tertentu. Ramadan bakal tiba, mungkin satu Ramadan ialah pada hari ahad ini. Are we ready? Tepuk dada tanya iman.

Anggaplah Ramadan kali ini sebagai Ramadan Terakhir. Buat amal soleh yang sehabis baik. Bergantung harap kepada Allah supaya menerima segala amal soleh kita di sepanjang Ramadan kali ini. Ameen.

@@@

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...