CLICK n GO

Sunday, September 30, 2012

Dr Zakir Naik Tour of Malaysia 2012Alhamdulillah malam tadi saya dan keluarga telah berpeluang menghadiri public talk oleh pendakwah tersohor dunia iaitu Dr Zakir Naik di Dewan Agong Tuanku Canselor UiTM. Ribuan hadirin memenuhi setiap ruang di dalam dewan. Skrin2 besar juga disediakan di sekeliling luar Dewan yang mana sistem video dan audionya sangat baik dan jelas. 

Pada 7 Okt 2012 ini, Dr Zakir akan mengadakan Public Talk di PWTC. Ramai2lah mendaftar dan jangan lepaskan peluang kekemasan ini. Untuk pengetahuan semua, kunjungan Dr Zakir kali ini adalah yang pertama selepas 11 tahun yang lalu. Maka tidak tahu bilakah Dr Zakir berpeluang menjejaki kakinya ke Negara ini lagi. 

Kemasukan adalah percuma dan berdasarkan siapa cepat dia dapat tetapi anda perlu mendaftar di sini –>> http://drzakirnaikmalaysiantour2012.eventbrite.com/ dahulu. 

Beliau berkelulusan Doktor Perubatan adalah seorang pendakwah bebas yang mendapat gelaran ‘walking Computer’ kerana ingatan beliau yang luar biasa, beliau juga digelar ‘Deedat Plus’ kerana kebolehan beliau berhujah mengenai Islam dan Kristian sebagaimana Ahmad Deedat, tetapi Dr. Zakir Naik memiliki lebih banyak kelebihan lagi. 

Di dalam perdebatan, beliau secara bersahaja memetik kandungan Al-Quran, Hadith, Bible, Kitab2 Hindu dan Budha serta buku dan kajian terkini sains dan teknologi. Semuanya beliau lakukan melalui ingatan luarbiasa beliau tanpa merujuk kepada sebarang teks. Tajuk Public Talk Dr Zakir malam tadi ialah Universal Brotherhood. 


Antara poin penting ialah Dr Zakir mengajak seluruh penganut agama supaya mematuhi ajaran dari sumber yang asal iaitu Kitab agama masing2 untuk mencari persamaan demi mencapai hidup yang harmoni antara kaum dan agama bagi memenuhi semangat persaudaraan sejagat (Universal Brotherhood). 

Usah fokus kepada perbezaan tetapi kepada persamaan. Contohnya pabila Bible menyatakan bahawa Nabi Isa tidak pernah mengajak manusia menyembahnya sebagai Tuhan maka hendaklah penganut agamnya mematuhi arahan yang tercatat dalam Kitab Bible itu. Pabila Bible melarang penganutnya memakan daging babi (pork) maka janganlah di makan babi. Itulah asasnya. Pabila Bible meminta wanitanya menutup aurat maka yang peliknya hanya paderi2 wanita mereka yang mematuhi. 

Semua agama sebenarnya mengajak manusia menyembah Tuhan yang satu. Yang nyata penganut agama telah banyak memesongkan fakta sehingga menjadikan agama itu penuh dengan tokok tambah untuk memenuhi kepentingan sendiri dan selera hawa nafsu. 

Pabila Bible menyatakan hubungan kelamin hanya melalui ikatan perkahwinan maka sewajarnya budaya seks di luar nikah yang diamalkan oleh majoriti penganut mereka itu tidak patut berlaku, yang dinyatakan oleh Dr Zakir mengikut statistik purata rakyat Amerika terlibat melakukan seks dengan 8 pasangan yang berbeza sebelum berkahwin. 

Pabila Bible menyatakan dengan jelas akan kedatangan Nabi akhir zaman maka hendaknya penganut mematuhi hakikat itu. Maka Dr Zakir berkata bahawa pada hakikatnya dia lebih Kristian daripada penganut Kristian itu sendiri kerana mematuhi ajaran daripada Kitab Bible itu.

Dr Zakir menyatakan penyataan tauhid iaitu pengakuan profil Tuhan itu hendaklah memenuhi empat ciri utama sebagaimana yang terkandung dalam Surah al-Ikhlas:
  1. Katakanlah  (wahai Muhammad) Tuhanku adalah Allah yang Maha Esa 
  2. Allah yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat
  3. Ia tidak beranak dan tidak diperanakkan
  4. Dan tiada sesiapa pun yang serupa dengan-Nya.
Maka pabila dikatakan oleh penganut Kristian Tuhan itu punya anak, maka secara mutlak Tuhan yang dimaksudkan mereka itu bukan Allah. Pabila penganut agama Hindu menyembah pelbagai Dewa sebagai Tuhan, maka jelas Tuhan yang mereka sembah itu bukan Allah kerana ia tidak memenuhi empat ciri asas di atas. 

Justru kita tidak melarang penganut agama lain menggunakan kalimah Allah untuk menggantikan kalimah Tuhan kerana Allah itu ialah Tuhan untuk seluruh manusia, namun ia mestilah memenuhi 4 ciri di atas yang menjadikan Allah sebagai unik, dan tidak sama sebagaimana Tuhan yang disembah oleh penganut agama lain.
  1. Say: He is Allah, the One and Only;
  2. Allah, the Eternal; Absolute;
  3. He begetteth not, nor is He begotten;
  4. And there is none like unto Him.
Dan Public Talk malam tadi di akhiri dengan sessi Q&A yang memberi keutamaan kepada peserta non-muslim. Ada seorang wanita sikh menyatakan bahawa dia mengakui Tuhan itu satu, dan mengakui bahawa Muhammad itu pesuruh Allah, namun memohon panduan daripada Dr Zakir untuk meyakinkan ibubapanya. Dr Zakir berkata bahawa 'syurga di bawak tapak kaki ibu' dan sebagai anak wajar mematuhi ibunya walaupun ibunya masih belum beriman. 

Cara terbaik ialah menunjukkan kepatuhan dan tanggung-jawab kepada ibu selagi mana ianya tidak bercanggah dengan syariaat. Dr Zakir juga mencadangkan sebuah buku iaitu The Frequent Asked Questions About Islam karangan beliau, yang dapat memberi pencerahan kepada salah faham berkenaan Islam.

@@@

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...