CLICK n GO

Monday, September 01, 2008

Ramadhan Datang Lagi

Alhamdulillah bersyukur kita ke hadrat Allah kerana di limpah rahmat Nya untuk kita sama2 sekali lagi dapat bertemu dengan Ramadhan, satu bulan yang agung lagi diberkati. Betapa beruntungnya kita kerana dipilih Allah dan menjadi the chosen one. Betapa ramai lagi kawan-kawan kita, saudara-mara kita dan umat terdahulu yang sudah tidak terpilih lagi untuk sama-sama menghirup oksigen di bulan mulia ini. Please value this opportunity the most. Marilah istiqamah untuk menempuhi Ramadhan kali ini dengan the best strategy ever. So that we will benefit from rahmat Allah dalam mendamba keampunan dari Nya agar di penghujung nanti sebelum kita menyambut Raya itu, kita semua bebas dari neraka Allah dan berjaya menempah tiket ke Syurga Nya. InsyaAllah. Ia banyak bergantung pada nawaitu kita, keikhlasan input dalam beribadah dalam melalui proses penyucian diri ini agar memperoleh keberuntungan output maksima.

Hazrat Salman RA berkata bahawa Rasulullah SAW telah bersabda kepada kami pada hari terakhir bulan Sya'aban, mafhumnya:-

Wahai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang agung lagi diberkati. Satu bulan yang dalam bulan itu terdapat satu malam (Lailatulqadar) yang lebih baik daripada seribu bulan. Satu bulan yang Allah telah menjadikan puasa pada siang hari sebagai satu amalan fardu dan berdiri pada malam hari (bertarawih) sebagai satu amalan sunat. Sesiapa yang cuba menghampiri Allah pada bulan itu dengan mana-mana amalan sunat maka seumpama seorang yang telah menunaikan satu fardu pada bulan-bulan yang lain dan sesiapa yang menunaikan satu fardu pada bulan itu adalah seumpama seseorang yang menunaikan 70 fardu pada bulan-bulan lain.

Bulan ini adalah bulan kesabaran dan ganjaran kesabaran adalah syurga. Bulan ini adalah bulan simpati, bulan yang ditambahkan rezki kepada orang-orang yang beriman. Sesiapa yang memberi seseorang yang berpuasa untuk berbuka, maka pemberiannya itu merupakan pengampunan untuk dosa-dosanya dan kelepasan dirinya dari neraka dan dia mendapat ganjaran puasa orang tersebut tanpa mengurangkan sedikit pun daripada ganjarannya. Para sahabat lalu berkata, "Bukanlah setiap daripada kami mempunyai sesuatu untuk diberi kepda orang yang berpuasa untuk berbuka puasa." Maka Rasulullah SAW bersabda, "Allah SWT memberikan pahala itu kepada sesiapa saja yang memberikan walaupun sebiji tamar atau seteguk air ataupun sesisip susu kepada orang yang berpuasa untuk berbuka."

Bulan itu adalah satu bulan yang pada awalnya merupakan rahmat, pada pertengahannya keampunan dan pada akhirnya merupakan kelepasan dari daripada neraka. Sesiapa yang meringankan bebanan hamba-hambanya (pekerja-pekerjanya) pada bulan itu maka dia akan diampunkan oleh Allah SWT dan akan dilepaskan daripada azab api neraka.

Perbanyakkan pada bulan ini empat perkara. Dua perkara yang kamu dapat meredakan Tuhan kamu dan dua perkara lagi yang tidak boleh tidak kamu perlukan. Ada pun dua perkara yang kamu dapat meredakan Tuhan kamu dengannya adalah penyaksian bahawa tiada Tuhan selain daripada Allah SWT dan kamu memohon istighfar daripadaNya. Manakala dua perkara yang tidak boleh tidak kamu perlukan ialah memohon syurga daripada Allah SWT dan meminta perlindungan daripada api neraka.

Sesiapa yang memberi minum kepada mana-mana orang yang berpuasa maka Allah SWT akan memberinya minum dari telagaku (pada hari kiamat), dengan sekali minum, dia tidak akan dahaga lagi sehingga dia masuk ke dalam syurga."

Eloklah kita tengok beberapa point penting yang dapat di petik dari Hadis di atas iaitu pertamanya peringatan Rasulullah kepada orang ramai agar tidak satu saat pun dari bulan Ramadhan al-Mubarak berlalu dalam keadaan lalai. Kedua, penerangan kelebihan keseluruhan bulan tersebut, khasnya Lailatulqadar yang amat penting itu. Ketiga, ibadah sunat solat Tarawih yang datang dari Allah SWT. Kitab Fadhilat Amal yang saya rujuk ini seterusnya menjelaskan iaitu perlu diberi perhatian di sini bahawa terdapat dua sunnah yang berasingan iaitu membaca atau mendengar seluruh al-Qur'an di dalam solat Tarawih adalah sunnah tersendiri. Manakala bersolah Tarawih pada sepanjang bulan ramadhan adalah sunnah yang lain.

Seterusnya Rasulullah SAW mengajak kita supaya mengambil berat terhadap ibadah fardu dan sunat dimana ganjarannya berlipat kali ganda. Setiap dari kita perlu merenungkan setakat mana kita mengambil berat terhadap amalan fardu dan setakat mana terdapat peningkatan dalam amalan sunat. Kecuaian kita terhadap amalan fardu begitu ketara apabila kita tidur semula selepas bersahur sehingga solat Subuh terpaksa di qada ataupun setidak-tidaknya akan terlepas solat berjemaah. Seolah-olah kita sanggup bersyukur atas makanan yang dimakan ketika bersahur hanya dengan mengqada satu perintah yang paling penting di sisi Allah SWT atau setidak-tidaknya mendirikan solat dalam keadaan cacat kerana ulama fekah menyatakan bahawa menunaikan solat tanpa berjemaah adalah satu amalan yang cacat. Justru solat berjemaah itu adalah satu kemestian. Ramai yang terlepas solat Maghrib secara berjemaah kerana berbuka puasa dan ada juga yang terlalu ghairah menunaikan Terawih sehingga menunaikan solat Isyak sebelum waktunya. Zohor juga dikorbankan kerana kita tidur pada waktu tengahari, dan solat Asar disibukkan dengan urusan pejabat atau sibuk membeli juadah berbuka.

Seterusnya cuba kita lihat amalan fardu yang lain. Sejauh manakah amalan itu di ambil berat? Jika begitulah keadaan amalan fardu, maka keadaan amalan sunat bagaimana? Solat Isyrak & Dhuha dikorbankan kerana kita biasanya tidur atau sibuk segala macam urusan. Bagaimana pula kita akan dapat menunaikan solat Awwabin sedangkan baru saja berbuka puasa, dan akan tiba pula masa untuk solat Tarawih? Masa solat Tahajud pula bertepatan dengan waktu bersahur. Waktu manakah hendak dicari sebagai masa lapang untuk solat-solat sunat? Semua alasan itu sebenarnya kerana kurangnya kesungguhan. Maka tanyalah "kalau hendak seribu daya, kalau tak hendak seribu dalih!" Amalan tadarus al-Qur'an iaitu seorang membaca dan seorang lagi mendengar secara bergilir, sebagaimana yang telah biasa dimalkan mengikut para ulama hukumnya sunat. Janganlah malu dan segan untuk bertadarus. Bacaan dan tajwid kita juga boleh dielokkan, sebab kita ni kadang tu syok sendiri, ingatkan bacaan dah cantek tapi hakikatnya banyak kesalahan di sana sini.

Rasulullah SAW juga di akhir Hadis di atas menarik perhatian kita kepada empat perkara untuk diperbanyakkan sepanjang Ramadhan ini iaitu:-

1. Kalimah Toyyibah (La Ila Hai llallah)
2. Istighfar.
3. Doa meminta Syurga.
4. Doa meminta perlindungan dari Neraka.

Rasulullah SAW menerangkan beberapa keistimewaan bulan ini dan adab-adabnya. Pertama, bulan ini adalah bulan kesabaran. Hadapilah dengan penuh semangat dan kesungguhan. Kedua, bulan simpati yakni bulan untuk membantu orang-orang fakir miskin. Ketiga, kelebihan memberi orang makan untuk berbuka puasa. Rasulullah bersabda yang mafhumnya, "Sesiapa yang memberi makan untuk berbuka puasa Ramadhan daripada sumber rezki yang halal maka malaikat akan menghantarkan kepadanya rahmat pada malam-malam Ramadhan dan pada malam Lailatulqadar, Jibrail AS akan datang bersalam dengannya." Tanda orang yang disalami oleh Jibrail AS adalah hatinya menjadi sayu dan airmatanya akan mengalir.

Puasa adalah salah satu daripada ibadah yang sangat dicintai oleh Allah SWT. Oleh kerana itu Allah berfirman (di dalam hadis qudsi) yang bermaksud, "Ganjaran bagi setiap amal kebaikan akan diberi oleh malaikat tetapi ganjaran untuk puasa, Aku sendiri yang akan beri kerana puasa adalah khusus untuk Ku." Diberitakan dalam sebuah hadis bahawa puasa itu pintu segala ibadah. Iaitu puasa akan menjadikan hati bercahaya dan cahaya itu akan menimbulkan keghairahan terhadap setiap ibadah lain, dengan syarat puasa itu hendaklah puasa yang sebenar. Bukan sekadar berlapar tetapi berpuasa sambil menjaga segala adab-adabnya.

Marilah kita berazam pada 1 Ramadhan ini, dan berdoa ke hadrat Allah semoga ibadah puasa Ramadan tahun ini penuh kualiti dan ada nilaiannya di sisi Allah.....Amin!

@@

4 comments:

yushida03 said...

"Marilah kita berazam pada 1 Ramadhan ini, dan berdoa ke hadrat Allah semoga ibadah puasa Ramadan tahun ini penuh kualiti dan ada nilaiannya di sisi Allah.....Amin!"

AMIN...! :)

Mart Anon said...

Ada seorang pembaca di blog saya, Recovery from Drug Addiction, telah hantar copy e-mail di bawah. Kita renungkan bersama:


SATAN'S MEETING:
===========
(Read even if you're busy)
Satan called a worldwide convention of demons.
In his opening address he said,
'We can't keep Muslims from going to Mosque.'

'We can't keep them from reading their Quran and knowing the truth.'

'We can't even keep them from forming an intimate relationship with
their Allah and his messenger Muhammad.'

'Once they gain that connection with Allah, our power
over them is broken.'
'So let them go to their Mosques; let them have their
covered dish dinners, BUT steal their time, so they don't
have time to develop a relationship with Allah and his messenger
Muhammad.'
'This is what I want you to do,' said the devil:
'Distract them from gaining hold of their Allah and
maintaining that vital connection throughout their day!'
'How shall we do this?' his demons shouted.

'Keep them busy in the non-essentials of life and invent innumerable
schemes to occupy their minds,' he answered.
'Tempt them to spend, spend, spend, and borrow, borrow, borrow.'
'Persuade the wives to go to work for long hours and the
husbands to work 6-7 days each week, 10-12 hours a day, so they can
afford their empty lifestyles.'
'Keep them from spending time with their children.'
'As their families fragment, soon, their homes will offer no escape
from the pressures of work!'
'Over-stimulate their minds so that they cannot hear that still,
small voice.'
'Entice them to play the radio or cassette player
whenever they drive.' 'To keep the TV, VCR, CDs and their PCs going
constantly in their home and see to it that every store and
restaurant in the world plays music constantly.'
'This will jam their minds and break that union with Allah and his
messenger Muhammad.'
'Fill the coffee tables with magazines and newspapers.'
'Pound their minds with the news 24 hours a day.'
'Invade their driving moments with billboards.'
'Flood their mailboxes with junk mail, mail order catalogs,
sweepstakes, and every kind of newsletter and
promotional offering free products, services and false hopes.'
'Keep skinny, beautiful models on the magazines and TV so their
husbands will believe that outward beauty is what's important, and
they'll become dissatisfied with their wives. '
'Keep the wives too tired to love their husbands at night.'
Give them headaches too!
'If they don't give their husbands the love they need, they will
begin to look elsewhere.'
'That will fragment their families quickly!'
'Give them story books to distract them from teaching their children
the real meaning of Salat.'
'Keep them too busy to go out in nature and reflect on Allah's
creation. Send them to amusement parks, sporting events, plays,
concerts, and movies instead. 'Keep them busy, busy, and busy!'
'And when they meet for spiritual fellowship, involve them in gossip
and small talk so that they leave with troubled consciences.'
'Crowd their lives with so many good causes they have no time to
seek power from Allah.'

'Soon they will be working in their own strength, sacrificing their
health and family for the good of the cause.'
'It will work!' 'It will work!'
It was quite a plan!
The demons went eagerly to their assignments causing Muslims
everywhere to get busier and more rushed, going here and there.
Having little time for their Allah or their families.
Having no time to tell others about the power of Allah and his
messenger Muhammad to change lives.
I guess the question is, has the devil been successful in his
schemes?
You be the judge!!!!!
Does 'BUSY' mean:
B-eing
U-nder
S-atan's
Y-oke?
Please pass this on, if you aren't too BUSY!
I don't think I know 10 people who would admit they love Allah. Do
You Love Him?

IF YOU LOVE Allah, PASS THIS ON!!!!!!!

School Of Tots said...

TQ Mart for sharing this particular Minutes of Meeting. Again we got to choose. Hopefully we choose the right path. The path of Satan the Terminator or the path of Allah our Creator.

day_artmaster said...

salam saudara..
thanks for visiting my blog..
saya suka dengan tulisan-tulisan saudara..
keep up your gud work!!
salam ukhwah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...