CLICK n GO

Monday, September 21, 2015

Azam Solat Malam

Alhamdulillah saya panjatkan berbanyak syukur kepada Allah kerana telah memilih saya menjadi tetamu di Rumah Nya saban malam untuk mendirikan solat berjemaah dan amalan2 sunat serta menadah ruh dan jasad kepada ilmu agama di majlis2 ilmu. 

Sebagai pencinta ilmu saya mahu menjalankan peranan untuk menyebar luaskan ilmu yang di pelajari itu dengan azam perkongsian kepada umat seluruh dunia melalui tulisan di blog SOT yang setakat ini di kunjungi oleh 180,543 pelawat. Semoga bermanfaat samada secara langsung atau tidak dan ada nilaiannya di sisi Allah.

Gambaran usia sebagaimana dinyatakan oleh Ust Yaseer ibarat sedepa ranting kayu yang di patahkan hujungnya sedikit demi sedikit makin pendek hari demi hari detik demi detik hingga satu masa nanti hilang semuanya. Dengan erti matilah, habis sudah usia yang Allah pinjamkan sebentar itu. 

Apa persediaan saya menghadapi saat kematian itu? Jika dimatikan Allah malam ini bagaimana? Amalan saya ini tidak banyak mana. Itu hakikat. Sama2 muhasabah. Bila kali terakhir menghidupkan malam dengan ibadah? Ramadan yang lalu barangkali. Maknanya sudah dua bulan lebih yang lalu. 

Tanya lagi. Apa yang saya sembah sebenarnya? Kepada siapa saya ini beribadah sebenarnya? Kepada Allah? Maka kenapa berhenti beribadah malam itu sekadar untuk bulan Ramadan sahaja? Sendiri tanya sendiri jawab.

Antara sifat hamba Allah yang beriman ialah dia sujud dan berdiri di malam hari dengan solat malam. Gagahnya saya berdasar dapat bangun solat malam di kala orang nyenyak tidur.

Ramai yang hidupkan malam bukan dengan ibadah tapi dengan tengok bola EPL. Tengok bola itu hukumnya harus tapi boleh jadi haram bila mana asbab bangun malam tengok bola itu, terlajak untuk solat fardu subuh. Asbab tengok bola kat kedai mamak itu gagal untuk solat subuh berjemaah di masjid.

Tingkatkan azam supaya menjadi hamba yang berjaya. Rasulullah SAW ada berpesan untuk lakukan empat perkara iaitu sebarkan salam, beri makan, bersilaturahmi, dan yang keempat dirikan solat di malam hari tika manusia sedang nyenyak tidur. Natijah pada empat perlakuan ini ialah kamu akan masuk dalam syurga dengan penuh kesejahteraan.

Solat malam di tutup dengan solat witir (ganjil). Amalan yang paling disukai Allah ialah yang berterusan (konsisten) walaupun sedikit. Insya'Allah saya tanam azam untuk tingkatkan amalan.

Satu lagi amalan yang utama ialah mengeluarkan harta saya ke jalan kebaikan. Apa yang kamu keluarkan di jalan Allah pasti Allah akan gandakan. Maka ustaz menyatakan tidak salah untuk berdoa setiap kali mengeluarkan harta saya bersedekah atau berinfaq itu dengan doa ya Allah gandakan harta ini sebagaimana yang Engkau janjikan.

Senyum juga adalah sedekah. Setiap kali menguntum senyuman kepada orang lain insya'Allah di beri pahala. Menyambung hubungan silaturahim akan menambah panjang usia. Dalam sebuah lagi sabda Rasulullah SAW dinyatakan di sediakan bilek2 di Syurga bagi hamba Allah yang baik ungkapan bahasanya, selalu menyediakan makanan, sentiasa berpuasa sunat, dan yang keempat solat malam.

Sedekah yang macamana besar pahalanya? Iaitu kamu mengeluarkan sedekah itu dalam keadaan kamu sihat sejahtera, paling kedekut, tika sangat takut kepada kefakiran dan berangan-angan pada kekayaan.

Jangan berlengah-lengah melakukan kebaikan. Jangan tunggu nyawa sampai ke halkum baru nak buat kebaikan. Harta tidak akan berkurang dengan amalan sedekah. Juga beri kemaafan kepada orang yang melakukan kesalahan kepada saya. Merendah diri di hadapan manusia akan meninggikan darjat di hadapan Allah. Pahala jadi rebutan. Dosa jangan dipandang ringan.

Sebagai konklusi, semakin hari semakin dekat saya pada kematian. Ibarat ranting kayu di tangan yang sedang dipatah-patahkan itu. Usia bukan makin panjang tetapi semakin pendek. The end is near. Saya azam insya'Allah untuk tingkatkan amal kebaikan. Malam ini saya azam untuk mendirikan solat malam walaupun sekadar tiga rakaat. Ameen.

@@@

Tuesday, September 08, 2015

Hujan Batu

Peaceful Demonstration Always Welcome
Setelah bermusafir sekejap melihat alam ciptaan Allah di negara orang, terasa benar kerdil diri. Betapa hebat dan halus berseni bumi ini. 

Sehebat mana negeri orang, masih rindu dan tidak sama negeri sendiri. Kan ada pepatah lama, "Hujan emas di negeri orang, Hujan batu di negara sendiri, lebih baik di negara sendiri. Namun sgala yg baik itu patut benar di tauladani.

Kekadang terserlah unjuran Islam di praktis di negara non-muslim seperti menjaga kebersihan. Payah nak nampak sampah sarap merata samada di kawasan perumahan, jalanan, sungai atau tempat2 awam.

Public toilet masyaAllah bersih dan presentable berbanding di negara kita. Masalah vandalism pada kemudahan awam tidak ketara. Lukisan2 grafitti di lorong2 menjadi daya tarikan pula.

Soal keselamatan memang best, dapat rasa selesa dan selamat. Rumah2 jarang berpagar atau bergrill khasnya di pinggir2 bandar. Rumah2 banglo belaka dgn harga patut dan mampu milik serendah $150k.

Warga mereka bebas melakukan aktiviti tanpa rasa takut. Berjogging awal pagi atau aktiviti fast walk di taman2. Anak2 seronok berbasikal atau ber skateboard tanpa di bimbangi ibubapa.

Allah kurnia landskap bumi yg indah, corakan awan yg unik, cuaca dingin, udara bersih dan segar. Air sungai, tasek dan laut yang sama tapi tak serupa. 

"Maka yang mana satu di antara nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan." (ar-Rahman:34)

Rakyat bebas mengekspresi diri pada demo2 aman tanpa gangguan. Polis menjadi teman bukan lawan. Rasuah bukan amalan. 

Amanah dlm menjalani tugasan sebagaimana unjuran Islam yg menjadi pegangan dan kebiasaan penjawat awam di sana.

Pemimpin pula terbuka untuk di kritik. TV coverage memberi ruang kpd kedua pihak iaitu kerajaan dan pembangkang. Isu2 besar akan mengambil kira pandangan rakyat jelata.

Sidang parlimen di siarkan secara langsung di kaca TV, nothing to hide from orang awam. Transparensi yg bukan skadar janji palsu pilihanraya.

Para pemimpin peka kpd kehendak rakyat. Bertanggung jawab jika melakukan kesilapan, tidak segan untuk mengaku silap hatta melepaskan jawatan yg di sandang tanpa tangguh. 

Jauh berbeza dgn pemimpin negara kita yang gemar dengan denial mode atau pekak badak syndrom. 

Katanya tunggu setiap lima tahun di pilihanraya umum untuk membuat perubahan jika tidak puas hati. 

Sangat gelabah menghadapi apa2 bentuk demonstrasi jalanan. Intelligent debate jauh skali. Always one way street, forcing everthing down your throat.

"Bukan budaya kita," yang di mantrakan siang malam. "Perhimpunan haram," yang di propagandakan di media. 

Town planning mereka advance dengan rangkaian pengangkutan awam yg efisyen. Saya dapat rasa suasana relax, user friendly dan feel good feeling yg ada. 

Pelbagai konsesi wujud untuk kebaikan kelompok yg berpendapatan rendah, pelajar dan warga emas. Ia melayakkan diskaun hingga 50% untuk pelbagai servis dan kemudahan nationwide. Memang niat nak tolong rakyat.

Driver2 bas tampak bangga dgn kerja mereka dan melayan customer dgn professional skali. Tidak tension atau stress giler macam driver bas awam kita. Menepati masa juga adalah budaya.

Pemandu di jalanraya juga sangat berdisiplin. Memberi laluan kpd pejalan kaki adalah prioriti. Memakai seat belt tanpa gagal termasuk penumpang belakang. Mematuhi speed limit dan had jumlah penumpang.

Rangkaian jalanraya yg elok tidak berlubang sana sini. Dan tiada bayaran tol. Again the feel good factor terserlah.

Harga barangan groceries juga murah malah potongan harga adalah rutin biasa yg di amalkan setiap minggu. 

Harga kreta juga murah. Saya beli kreta sedan V6 tahun 2000 good condition dgn harga $500 sahaja. Harga kreta2 baru cuma lingkungan harga $10k-$45k.

Isi minyak dulu baru bayar. Budaya jujur yg diterap. Harga minyak juga kompetitif dan bebas di set oleh operator. Ron95 harga antara $1.24 hingga $1.39 per liter.

Saya berkunjung ke city mosque. Barangan di jual tanpa ada orang menunggu, skadar di letak tabung untuk di masukkan harga belian base on trust. Sedangkan di masjid dan surau kita bukan setakat tabung duit yg di kebas malah selipar dan kasut.

Saya suka ke public library atau municipal council kerana dpt wifi free atau access internet di PC yg disediakan. Memang selesa.

Satu lagi yg menarik ialah konsep kedai barangan second hand atau opportunity shops. 

Selalunya di operate oleh badan2 kebajikan seperti salvation army atau senior citizen. Di mana barangannya ialah barangan terpakai yg disumbang orang ramai free of charge. 

Kemudian di pilih untuk di susun atur di pamer untuk jualan pada kadar harga yg murah bangat. Baju, jeans, kasut, jaket, dress dgn price tag $1-$8. 

Barangan elektrik, pinggan mangkuk, perabut, buku, aksesori semua ada. Malah yg di beri percuma pun ada di 'free rack.' Konsep kedai sebegini sangat membantu rakyat.

Konsep negara berkebajikan yg bukan skadar slogan tapi di praktis dlm masyarakat bertamadun.

Bak kata syed Qutb kalau tak silap saya, "I found Islam practiced in the West. But not in Islamic countries."

@@@
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...