CLICK n GO

Tuesday, September 08, 2015

Hujan Batu

Peaceful Demonstration Always Welcome
Setelah bermusafir sekejap melihat alam ciptaan Allah di negara orang, terasa benar kerdil diri. Betapa hebat dan halus berseni bumi ini. 

Sehebat mana negeri orang, masih rindu dan tidak sama negeri sendiri. Kan ada pepatah lama, "Hujan emas di negeri orang, Hujan batu di negara sendiri, lebih baik di negara sendiri. Namun sgala yg baik itu patut benar di tauladani.

Kekadang terserlah unjuran Islam di praktis di negara non-muslim seperti menjaga kebersihan. Payah nak nampak sampah sarap merata samada di kawasan perumahan, jalanan, sungai atau tempat2 awam.

Public toilet masyaAllah bersih dan presentable berbanding di negara kita. Masalah vandalism pada kemudahan awam tidak ketara. Lukisan2 grafitti di lorong2 menjadi daya tarikan pula.

Soal keselamatan memang best, dapat rasa selesa dan selamat. Rumah2 jarang berpagar atau bergrill khasnya di pinggir2 bandar. Rumah2 banglo belaka dgn harga patut dan mampu milik serendah $150k.

Warga mereka bebas melakukan aktiviti tanpa rasa takut. Berjogging awal pagi atau aktiviti fast walk di taman2. Anak2 seronok berbasikal atau ber skateboard tanpa di bimbangi ibubapa.

Allah kurnia landskap bumi yg indah, corakan awan yg unik, cuaca dingin, udara bersih dan segar. Air sungai, tasek dan laut yang sama tapi tak serupa. 

"Maka yang mana satu di antara nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan." (ar-Rahman:34)

Rakyat bebas mengekspresi diri pada demo2 aman tanpa gangguan. Polis menjadi teman bukan lawan. Rasuah bukan amalan. 

Amanah dlm menjalani tugasan sebagaimana unjuran Islam yg menjadi pegangan dan kebiasaan penjawat awam di sana.

Pemimpin pula terbuka untuk di kritik. TV coverage memberi ruang kpd kedua pihak iaitu kerajaan dan pembangkang. Isu2 besar akan mengambil kira pandangan rakyat jelata.

Sidang parlimen di siarkan secara langsung di kaca TV, nothing to hide from orang awam. Transparensi yg bukan skadar janji palsu pilihanraya.

Para pemimpin peka kpd kehendak rakyat. Bertanggung jawab jika melakukan kesilapan, tidak segan untuk mengaku silap hatta melepaskan jawatan yg di sandang tanpa tangguh. 

Jauh berbeza dgn pemimpin negara kita yang gemar dengan denial mode atau pekak badak syndrom. 

Katanya tunggu setiap lima tahun di pilihanraya umum untuk membuat perubahan jika tidak puas hati. 

Sangat gelabah menghadapi apa2 bentuk demonstrasi jalanan. Intelligent debate jauh skali. Always one way street, forcing everthing down your throat.

"Bukan budaya kita," yang di mantrakan siang malam. "Perhimpunan haram," yang di propagandakan di media. 

Town planning mereka advance dengan rangkaian pengangkutan awam yg efisyen. Saya dapat rasa suasana relax, user friendly dan feel good feeling yg ada. 

Pelbagai konsesi wujud untuk kebaikan kelompok yg berpendapatan rendah, pelajar dan warga emas. Ia melayakkan diskaun hingga 50% untuk pelbagai servis dan kemudahan nationwide. Memang niat nak tolong rakyat.

Driver2 bas tampak bangga dgn kerja mereka dan melayan customer dgn professional skali. Tidak tension atau stress giler macam driver bas awam kita. Menepati masa juga adalah budaya.

Pemandu di jalanraya juga sangat berdisiplin. Memberi laluan kpd pejalan kaki adalah prioriti. Memakai seat belt tanpa gagal termasuk penumpang belakang. Mematuhi speed limit dan had jumlah penumpang.

Rangkaian jalanraya yg elok tidak berlubang sana sini. Dan tiada bayaran tol. Again the feel good factor terserlah.

Harga barangan groceries juga murah malah potongan harga adalah rutin biasa yg di amalkan setiap minggu. 

Harga kreta juga murah. Saya beli kreta sedan V6 tahun 2000 good condition dgn harga $500 sahaja. Harga kreta2 baru cuma lingkungan harga $10k-$45k.

Isi minyak dulu baru bayar. Budaya jujur yg diterap. Harga minyak juga kompetitif dan bebas di set oleh operator. Ron95 harga antara $1.24 hingga $1.39 per liter.

Saya berkunjung ke city mosque. Barangan di jual tanpa ada orang menunggu, skadar di letak tabung untuk di masukkan harga belian base on trust. Sedangkan di masjid dan surau kita bukan setakat tabung duit yg di kebas malah selipar dan kasut.

Saya suka ke public library atau municipal council kerana dpt wifi free atau access internet di PC yg disediakan. Memang selesa.

Satu lagi yg menarik ialah konsep kedai barangan second hand atau opportunity shops. 

Selalunya di operate oleh badan2 kebajikan seperti salvation army atau senior citizen. Di mana barangannya ialah barangan terpakai yg disumbang orang ramai free of charge. 

Kemudian di pilih untuk di susun atur di pamer untuk jualan pada kadar harga yg murah bangat. Baju, jeans, kasut, jaket, dress dgn price tag $1-$8. 

Barangan elektrik, pinggan mangkuk, perabut, buku, aksesori semua ada. Malah yg di beri percuma pun ada di 'free rack.' Konsep kedai sebegini sangat membantu rakyat.

Konsep negara berkebajikan yg bukan skadar slogan tapi di praktis dlm masyarakat bertamadun.

Bak kata syed Qutb kalau tak silap saya, "I found Islam practiced in the West. But not in Islamic countries."

@@@

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...