CLICK n GO

Saturday, July 11, 2015

Nikmat Yang Hilang

"Saya punya sugar level sudah naik. Saya punya darah pun manyak tinggi. Saya banyak takut oooo. Sekarang saya tak ada makan daging, ayam, nasi. Saya makan sayur saja. Kos hospital tinggi oooo. Mana mau cari wang?" keluh Sui Lan isteri Tony kontraktor yg kaya kpd isteri saya bila isteri saya mempelawa dia makan karipap inti kentang dan daging yg dihidangkan. 

Jadi apa makna sibuk2 dia cari duit siang malam? Fikir saya. Nikmat makan dia sudah mula hilang.

Teringat pula cerita seorang hartawan yg terlantar sakit di wad kecemasan hospital KB asbab komplikasi jantung. Makan pun tak selera, ini tak boleh itu tak boleh. Hanya boleh makan bubur nasi dan air suam. Wangnya berjuta ada di pelbagai akaun bank. Nikmat makan yg hilang. Nikmat kesihatan juga menghilang dari pandangan, just like that.

Berbeda pula dengan pak gad yg jaga pintu masuk hospital berkenaan yang duit dalam akaun banknya sekadar beberapa ratus RM itu. Selera betul makannya, pantang hulur di bedalnya. Badan pulak masya'Allah fit giler siap muscle berketul-ketul lagi.

Saya kongsikan pula di sini coretan yg di share oleh x classmate saya di whatsapp grup alumni sekolah class 77-81 yg mungkin ada manfaat sebagai rujukan kita bersama.

**********

Guys, mula2 tu hok paling basic check blood pressure. Kalu masuk range bp tinggi, say 150/100, kemungkinan ada blockage in arteries. Tambah2 lagi kalu parents ada history of heart disease. Pi lah buat thorough medical checkup. 

First, mungkin doc suruh buat stress test( 70% accuracy), ct scan, cardiac MRI, stress ECHO test and even angiogram to determine if you have any heart related problem.

As for my case, x dop symptom. Tu yang worry part nya which can cause sudden death...

Panjang kalu nak cerita tentang my problem ni. To cut it short, selepas buat MRI, Alhamdulillah, it is confirmed I don't have any hear attack and blood flow smoothly with heart receive full oxygen during rest. 

After stress ECHO, it is confirmed I have myocardial ischemic...oxygen x cukup bila heart exert extra work...in my case, x dop sensor to say I've reached my limit seperti sakit dada.

Itu yang very dangerous which can cause sudden death...sebab taj tahu kita dah terlebih limit...

Tulah secara kasar dan simple explanation yg boleh dikongsikan...

Based on angiogram, cardio can determine if you have blockage to your arteries. If you do, 3 options will be considered : bypass (open heart surgery), angioplasty or normal medication. 

If the conservative type cardio, he would not recommend the first 2 unless it is critical like mine.

Alhamdulillah, based on the result, my heart is still in good condition and after undergone bypass and angioplasty, my bp is around 115/70 (without taking any bp pill)...

Of course I hv to take ubat cair darah for life...

Nak share cost pulok: bypass operation (in 2011) around RM 55,000, stress test around RM 200, ct scan around RM 2,000, cardiac MRI around RM 4,000 and stress ECHO around RM 600.

Angioplasty pulok depend on material type, mine is alloy. Cost for 4 stents termasuk macam2 is around RM 52,000.

Roughly 1 stent yg mace kawe tu cost RM 10,000 without any other cost sampingan...

Itu semua tu harga hospital swasta...

Btw, kalu yg bp normal ie below 140/90, kalu ada chest pain or lengoh tangan (especially left side)or rasa dada kena tekan or rasa tercekik or semput walau panjat stair yg rendah, mitok tolong gi thorough check neh...those are symptoms yang cardiologist mention and based on my relatives / friends' experiences... "

**********

Mr Dave kenalan saya seorang warga New Zealand pula bercerita isterinya Mary baru saja menjalani pembedahan kerana blockage di bahagian perut dan kini perlu berehat panjang tanpa kerja berat. 

Manakala Mr Dave sedang mendapatkan appointment bertemu doktor pakar untuk pembedahan di leher kerana masalah tumor. "We cannot plan ahead unless we settled this. Health come first," katanya menutup bicara.

What is the moral of the story?

Kita ini insan lemah. Tiada daya dan upaya. Kita tiada apa. Kita hanya dapat usha semampunya. Semua milik Allah belaka. Wujud kita ini atas belas ehsan Allah. Nikmat yg Allah bagi itu skadar pinjaman yg tidak kekal sifatnya.

Ramadan sekadar berbaki 7 hari lagi. Apakah kita sekadar mahu tengok Ramadan berlalu pergi persis berlalunya desiran angin membelai daun kelapa?

Tingkatkan amal Insya'Allah. Tanya diri dan jawab sendiri. Brapa banyak solatku hari ini? sedekahku, zikirku, selawatku, istighfarku. Brapa helaian al-Qur'an tadabbur malam ini?

Sendiri tanya sendiri jawab. Smoga Ramadan tahun ini adalah yang terbaik. Jangan sia2kan nikmat Ramadan ini. Ia nikmat yang mahal. Bodoh benar kalau di lepaskan begitu saja. Usah sibuk bicara soal raya. Tumpukan pada nikmat Ramadan yg semakin menghilang. Think about it !!

@@@

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...