CLICK n GO

Friday, November 27, 2009

Selamat Hari Raya Korban

Saya ucapkan Selamat Hari Raya Korban kepada para blogger sekelian dan seluruh muslimin dan muslimat. Semoga pengorbanan kita di terima Allah.

Isteri dan anak2 menyediakan juadah raya yang berupa nasi impit, kuah kacang dan rendang ayam special. Saya sempat menjamah juadah sebelum ke surau.

Saya menunaikan solat sunat aidil adha di Surau Al-Faaizeen di imani oleh Ustaz Ayub. Terdapat lebih kurang 150 jemaah yang sama2 bertakbir raya dan menunaikan solat sunat aidil adha yang dimulai tepat pukul 8:05 pagi dan seterusnya menghayati bacaan khutbah. Kemudian para jemaah menikmati sedikit jamuan raya yang diadakan secara "pot-luck". Seterusnya saya pulang ke rumah untuk menukar ke uniform ibadah korban. Ibadah korban akan bermula pada pukul 9 pagi. Ada dua ekor lembu yang akan dikorbankan.

Pengorbanan Nabi Ibrahim yang di uji Allah keimanannya semenjak berusia 10 tahun apabila di usir bapanya kerana menghina berhala sehingga di campak ke dalam api oleh pemerintah sebagai hukuman. Di uji dengan tiada zuriat sehingga usia yang lanjut apabila di kurnia Ismail dari isterinya Hajar. Diperintah Allah untuk ditinggalkan anak & isterinya di tanah tandus tanpa bekalan apa2. Dan di perintah untuk disembelih Ismail sebagai korban. Semuanya menagih pengorbanan dan dipatuhi Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail demi keimanan dan mematuhi perintah Allah tanpa banyak soal bicara walau di goda syaitan kiri dan kanan. Sehingga di ganti Allah dengan sembelihan seekor kibas. Itulah hakikat ibadah Korban ini, menagih keikhlasan agar korban kita di terima Allah.


Lembu Pertama

Alhamdulillah lembu pertama selamat ditumbangkan. Suasana meriah dan semangat bergotong royong terserlah pada Hari Raya Korban. Aluan takbir beramai-ramai mengiringi libasan golok tajam Ustaz Ayob memutuskan salur darah kerongkong lembu ibadah korban. Pancutan darah merah menjadi saksi persembahan korban kehadapan Yang Esa.


Saya menggosok-gosok kepala lembu yang kedua sambil membacakan ayat2 lazim. Lembu ini tenang merenung ke kejauhan seolah-olah memahami hakikat ibadah korban dan ia adalah binatang pilihan. Satu dari tujuh bahagian lembu korban ini ada nama saya. Sebelum itu saya sudah wakilkan kepada Ustaz Ayob untuk menyembelihnya bagi pihak saya. Lembu ini selamat ditumbangkan dan saya berdoa semoga ibadah korban saya pada tahun ini di terima Allah.

Lembu Kedua


Kemudian kami semua bergotong royong melapah. Saya pula bertugas menimbang daging untuk agihan. Alhamdulillah setelah di tolak 12kg daging untuk dimasak dan sebahagian tulang untuk dibuat sup oleh pihak surau bagi jamuan makan selepas solat Jumaat nanti, saya dan pembantu2 kecil saya dapat menyiapkan 122 bag daging dan 44 bag tulang untuk agihan. Setiap bag daging beratnya 1kg dan tulang 1kg-2kg. Maknanya setiap lembu korban telah menghasilkan 61kg daging & 22kg tulang untuk agihan.
Seterusnya Zakri selaku pengerusi ibadah korban tahun ini membahagi-bahagikan agihan daging korban. Setiap peserta korban mendapat 2 bag daging dan satu bag tulang. Setiap petugas pula mendapat satu bag daging dan satu bag tulang. Yang selebihnya diagihkan kepada jiran2 dan golongan miskin.

Selesai solat Jumaat di Masjid BS, saya dan anak saya Amir singgah ke surau dan menikmati juadah yang ada. Saya memakan nasi bersama sup tulang rusuk, Alhamdulillah.

@@@

Tuesday, November 17, 2009

SPM Bermula Esok

Seramai 465,853 calon akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009 yang akan bermula esok. Anak kedua kami Nur Farihin yang menetap di hostel SAMT-KKB, adalah antara calon yg tengah berdebar menanti saat bermulanya sebuah peperiksaan yang menjadi kemuncak pengajian peringkat menengah ini. Sekejap tadi semasa menelefonnya terdengar nada panik dan gusar beliau di tengah2 study group yang rancak membuat percaturan strategi dan imunisasi ilmu untuk ke medan juang.

Saya dan ibunya hanya mampu memberi kata2 semangat dan cuba menenangkan keadaan dan membawanya kembali kepada realiti. Bahawa inilah antara rentetan ujian dalam perjuangan dan kehidupan jihad mencari ilmu di maya pada. Bukankah menuntut ilmu itu akan berterusan hingga ke liang lahad? Sesungguhnya orang yang berilmu dalam masyarakat itu akan berada pada darjat yang lebih baik, lebih-lebih lagi ilmu agama.

Justru menuntut ilmu itu hukumnya wajib. Esok paper BM dan Sejarah menjadi taruhan, sehinggalah paper akhir iaitu pada 16 Dec. Sebagai bapa dan ibu, kami menadah tangan memohon kehadrat Illahi agar diberi segala kemudahan, disihatkan tubuh badan, ditajamkan minda, diperkuat daya ingatan, dimantapkan pemahaman, dan diberi cetusan idea dan fakta untuk menjadi bekalan di dewan peperiksaan sepanjang sebulan peperiksaan SPM ini.

Jadual yang bakal di tempuhi anak saya ialah:
 1. Nov 18 - BM1, Sejarah1, BM2
 2. Nov 19 - BI1, BI2, Sejarah2
 3. Nov 23 - Math1, Math2
 4. Nov 25 - AddMath1, AddMath2
 5. Dec 1 - Akaun1, Akaun2
 6. Dec 2 - Science1, Science2
 7. Dec 7 - Ekonomi1, Ekonomi2, Al-Quran&Sunnah1
 8. Dec 14 - ArabTinggi2, ArabTinggi1
 9. Dec 16 - SyariahIslamiah2, SyariahIslamiah1
Selamat berjuang anakku, tawakal pada Allah. 10A insyaAllah.

@@@

Wednesday, November 11, 2009

Jutawan Melampau

Bab 4 dari kitab Taqwa karya TGNA memamparkan tajuk Bahaya Jutawan Yang Melampau Batas yang saya kongsikan bersama warga kerja dalam slot 'Tazkirah Pagi' pada pagi Rabu ini di corong PA syarikat. "Jika manusia tidak berusaha, maka rezeki yang sudah dijanjikan oleh Allah SWT itu nescaya akan terlepas dari tangannya." Itu antara muqaddimah yang saya bacakan.

Abu Hurairah RA meriwayatkan, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

Tiada yang dinanti oleh seorang antara kamu melainkan..
 1. menunggu kaya yang jadi taghut (pelampau)
 2. atau menunggu (tanpa usaha) sampai jadi papa sehingga lupa halal haram
 3. atau menunggu sehingga dilanda sakit yang menyebabkan punah seluruh tenaga untuk berusaha
 4. atau duduk diam sehingga menjelang tua kemudiannya tidak terdaya lagi melakukan sesuatu
 5. atau duduk diam sehingga datang ajal secara mengejut.


Sesungguhnya Islam tidak menghalang seseorang untuk menjadi kaya, tetapi apa yang terungkap dalam hadis Rasulullah SAW di atas menjelaskan bahawa sifat buruk yang sering berakar dalam jiwa pengejar kekayaan sehingga menjadi taghut, tidak kira halal haram, adalah suatu yang jelas bercanggah dengan kemurnian syariat Islam.


Pepatah ada menyebut bahawa langit tidak menurunkan hujan emas. Lantaran itu manusia mesti berusaha agar dia tidak mengizinkan kepapaan menguasai diri mereka. Namun kekayaan bukanlah matlamat hidup yang murni kerana segala harta benda dan segala kekayaan yang melimpah daripada perbendaharaan Allah SWT itu hanyalah kemudahan atau alat bagi mencapai keredaan Allah SWT.


Justru, kebijaksanaan yang berteraskan keimanan merupakan persiapan bagi seorang usahawan yang ingin mengejar kekayaan dunia. Usahawan yang bijak di sisi Islam ialah mereka yang mampu membebaskan diri tanpa berpaut kepada tongkat riba yang ditawarkan oleh pelbagai institusi kewangan, modal berasaskan riba adalah benih yang akan melahirkan manusia yang dibenci oleh Allah SWT iaitu manusia yang digelar oleh Rasulullah SAW sebagai Ghinan Mutghiyan iaitu jutawan yang menjadi taghut.


Namun apa yang mesti difahami bahawa Islam menggalakkan umatnya menadi kaya kerana dalam Islam ada zakat. Tidak mungkin orang akan mengeluarkan zakat jika mereka tidak kaya. Tetapi jika sudah menjadi jutawan tidak juga mengeluarkan zakat, atau masih berdalih menangguhkan menunaikan haji ke Mekah, sedangkan setiap bulan mereka boleh terbang ke Amerika, Eropah atau ke Jepun. Maka yang demikian itu, sudah tergolong ghinan mutghiyan iaitu jutawan yang bersifat melampau.


Satu lagi keadaan yang tidak diingini ialah papa kedana yang lupa halal haram. Apabila manusia sudah terdesak disebabkan tiada wang ringgit dan harta benda, dia mungkin terdorong melakukan apa saja walaupun terpaksa melanggar undang-undang dan menjatuhkan maruah sendiri, asalkan perut yang kosong dan poket yang kempis terisi. Mungkin terpaksa menipu, berudi, mencuri atau merompak. Itulah hal-hal yang ditakuti terjadi terhadap mereka yang membiarkan kepapaan menyelubungi diri.


Firman Allah SWT yang bermaksud:


Dan tiada suatu binatang (segenap makhluk bernyawa) yang melata di muka bumi melainkan Allah lah yang memberi rezekinya. (Surah Hud: 6)


Bagaimanapun jika manusia tidak berusaha, maka rezeki yang sudah dijanjikan oleh Allah SWT itu nescaya akan terlepas dari tangannya. Ia ibarat pemberian yang telah dihulur tetapi tidak disambut. Apabila rezeki sudah terlepas, maka dia akan kehilangan rezeki.


Kedudukan orang berdiam sehingga kepapaan menyelimuti dirinya sehingga menjadi si papa yang lupa halal haram adalah sama sahaja dengan jutawan yang melampau batas. Si papa yang dibenci oleh Allah SWT kerana kepapaan telah mendorong mereka melakukan apa sahaja tanpa memikirkan halal haram, sama juga dengan golongan ghinan mutghiyan jutawan yang melampaui batas. Mereka terkutuk kerana sifat taghut mereka.


Alhamdulillah semoga kita semua mendapat manafaat dari tazkirah ini untuk memandu kita ke jalan yang lurus, iaitu jalan yang di redhai Allah SWT. Supaya kita tidak rugi di dunia dan rugi di akhirat atau untung di dunia tapi rugi di akhirat. Seeloknya kita dambakan keuntungan di dunia yang sementara ini dan lebih-lebih lagi keuntungan di akhirat yang kekal abadi itu. Amiin.

@@@

Saturday, November 07, 2009

Red Warriors Kecewa Kalah 1-3

Maka tercatatlah kisah pilu, Kelantan kemponan jua. Hampa seluruh peminat Kelantan yang memenuhi Stadium Bukit Jalil dan yang terperuk depan TV1 (walaupun esok cuti). Permainan hambar yang serba tak menjadi terutamanya dari barisan pertahanan telah di manupulasi sebaik mungkin oleh barisan mantap N9 dari segenap sudut. N9 menguasai permainan yang berat sebelah ini. Kelantan tewas mudah. Halim Napi bocor tiga kali.

Saya dambakan permainan cantek dan melawan namun tidak kesampaian. Keputusan 1-3 itu sebenarnya nampak agak baik, terima kasih kepada Indra Putra kerana menjaringkan gol cantek di masa kecederaan melalui set piece. Para penyokong Red Warriors memenuhi 80% dari isi stadium tapi ada segelintir yang kurang sabar membaling botol air mineral ke padang dan membakar mercun mencacatkan suasana.

Di 20 minit terakhir dengan kedudukan ketinggalan 0-3 penyokong Kelantan yang kecewa hampir separuh meninggalkan stadium. Namun pujian kepada pemain Kelantan kerana mencuba hingga ke saat akhir walaupun kurang menyengat. Kelebihan nyata kepada pasukan N9 dari segenap posisi. Teknik dan taktik N9 jauh lebih mantap dan tersusun serta membuahkan hasil. At the end of the nite Red Warriors lost the battle fair and square. Red Warriors just not good enough. Cuba lagi tahun depan. Kecewa Den !!

@@@

This is It - The Final


Inilah saat yang ditunggu-tunggu, kemuncak persaingan merebut gelaran berprestij Piala Malaysia 2009. Menemukan pertembungan dua pasukan terbaik pada tahun ini iaitu Kelantan dan Negeri Sembilan. Negeri Sembilan yang punyai pengalaman dalam beberapa final sejak kebelakangan ini jelas punyai kelebihan tersendiri. Namun The Red Warriors dengan semangat juang yang tinggi di belakang sokongan padu para peminat bakal menyajikan sebuah Final yang terbaik. Mari kita lihat beberapa pandangan dari jurulatih professional negara:
 1. Bagi mereka, kedua-dua pasukan mempunyai kekuatan tersendiri dan ini diakui Jurulatih Perlis, Irfan Bakti Abu Salim. “Saya rasa kalau mana-mana pasukan menang pun mereka hanya akan mencatat kemenangan tipis mungkin 2-1 atau 1-0 tetapi saya berat kepada Negeri Sembilan kerana mereka mempunyai kekuatan yang sempurna di setiap posisi,” katanya.
 2. Sementara itu Jurulatih Pahang, Dollah Salleh menggangap kekuatan kedua-dua pasukan ialah 50-50 dengan Negeri Sembilan dilihat utuh dari setiap posisi manakala Kelantan akan bergantung kepada sokongan padu penyokong mereka.
 3. Jurulatih KM Naza, Mohd. Nizam Adha Yusof pula memilih Kelantan akan muncul sebagai juara dengan jaringan 2-1, ia berdasarkan semangat juang dan kepakaran B. Sathianathan dalam merancang taktikal permainan.
 4. Sementara itu, Jurulatih KL PLUS, Mat Zan Mat Aris pula berkata: “Saya memilih Negeri Sembilan akan muncul juara dengan jaringan 2-1, mereka mempunyai kekuatan yang stabil di setiap posisi berbanding Kelantan yang hanya mengharapkan sokongan padu peminat mereka.”
 5. Bagi pengendali Kuala Lumpur, Razip Ismail, kedua-dua pasukan dianggapnya mempunyai peluang seimbang tetapi kelebihan milik Negeri Sembilan kerana mempunyai ramai bekas dan pemain kebangsaan.
 6. Dalam pada itu, Jurulatih Selangor, K. Devan memilih Kelantan akan muncul sebagai juara berikutan mereka mempunyai pemain seperti Norfarhan Mohamad dan Indra Putra Mahayuddin yang mampu untuk menentukan perlawanan.
 7. Mohd. Azraai Khor Abdullah, yang kini menjadi Jurulatih Harimau Muda juga meramalkan Kelantan akan memenangi perlawanan esok, kerana memiliki gandingan serangan yang mantap terutamanya Indra, Khalid Jamlus, Norfarhan dan juga Che Hishamuddin Hassan. “Negeri Sembilan pula dilihat hanya mengharapkan kepada kemampuan Zaquan Adha Abd Radzak,” kata bekas jurulatih Kedah itu.
 8. Jurulatih Johor FC, Ramlan Rashid pula memilih Negeri Sembilan kerana pasukan itu sentiasa konsisten sepanjang saingan peringkat kumpulan. “Bagaimanapun kedua-dua pasukan berjaya mencapai tahap prestasi pada masa yang tepat,” katanya yang meramalkan Negeri Sembilan menang 2-1.
 9. Saya pula memilih Kelantan sebagai juara Piala Malaysia 2009 dengan jaringan 3-2. Kelantan berhak menjadi juara setelah penantian selama 39 tahun untuk ke Final. Barisan pemain yang 'up to the standard', bimbingan jurulatih yang professional menguatkan pasukan Red Warriors, dan sokongan padu peminat fanatik menjadi perencah sempurna sebagai Juara.

Sokongan padu dari para peminat yang setia kepada pasukan Kelantan dalam apa keadaan amatlah membanggakan dan menjadi juara pada kali ini adalah anugerah terbaik. Sokongan padu dari kerajaan negeri yang kebetulannya merayakan ulangtahun ke-20 pemerintahan menambahkan signifikasi perlawanan akhir ini.


TGNA pula sudah mengumumkan cuti khas pada hari ahad ini bagi meraikan kejayaan Kelantan ke Final Piala Malaysia bukan sekadar menunggu Kelantan menjadi juara. Ini adalah satu hadiah buat seluruh rakyat Kelantan dan merupakan satu 'feel good feeling' yang sangat dialu-alukan oleh semua pihak terutamanya para peminat yang akan memenuhi Stadium Bukit Jalil malam ini. Kerajaan negeri juga telah menjanjikan hadiah pakej umrah dan wang saguhati kepada para pemain dan pegawai pasukan sekirannya berjaya manjadi Juara. Satu lagi sumbangan yang amat bermakna.


Barisan para pemain pula pada tahun sangat mantap bermula dari Halim Napi yang amat berpengalaman di gawang, barisan tengah yang mantap, dan kelebihan yang terserlah di barisan serangan berbanding N9 dengan gandingan Nur Farhan, Indra Putra, Khalid Jamlus dan Che Hisamuddin. Gelombang merah 60,000 penyokong fanatik Kelantan bakal mewarnai majoriti ruang di Stadium Bukit Jalil. Harapnya kita akan dihidangkan dengan perlawanan menarik tanpa layangan kad merah, insyaAllah.

@@@

Wednesday, November 04, 2009

Leadership in Islam


It is a well-known fact that the Prophet of Islam (saw) was the supremely successful man in the entire human history. But he was not just a hero, as Thomas Carlyle has called him. According to the Qur’an, he was the best example for all mankind. He has shown us the way of achieving supreme success in this world. By studying the life of the Prophet (saw), we can derive those important principles which were followed by the Prophet (saw). Indeed, the Prophet of Islam (saw) was a positive thinker in the full sense of the word. All his activities were result-oriented. He completely refrained from all such steps as may prove counter-productive.

First Principle: To begin from the possible

This principle is well explained in a saying of Aishah. She said: “Whenever the Prophet had to choose between two options, he always opted for the easier choice.” (Al-Bukhari) To choose the easiest option means to begin from the possible, and one who begins from the possible will surely reach his goal.

Second Principle: To see advantage in disadvantage

In the early days of Mecca, there were many problems and difficulties. At that time, a guiding verse in the Qur’an was revealed. It said: “With every hardship there is ease, with every hardship there is ease.” (94:5-6).
This means that if there are some problems, there are also opportunities at the same time. And the way to success is to ignore the problems and avail the opportunities.

Third Principle: To change the place of action

This principle is derived from the Hijrah. Hijrah was not just a migration from Mecca to Medina. It was to find a more suitable place for Islamic work, as history proved later on.

Fourth Principle: To make a friend out of an enemy

The Prophet (saw) of Islam was repeatedly subjected to practices of antagonism by the unbelievers. At that time the Qur’an enjoined upon him the return of good for evil. And then, as the Qur’an added, “You will see your direst enemy has become your closest friend” (41:34). It means that a good deed in return of a bad deed has a conquering effect over your enemies. And the life of the Prophet(saw) is a historical proof of this principle.

Fifth Principle: To turn minus into plus

After the Battle of Badr, about 70 of the unbelievers were taken as the prisoners of war. They were educated people. The Prophet(saw) announced that if any one of them would teach ten Muslim children how to read and write he would be freed. This was the first school in the history of Islam in which all of the students were Muslims, and all of the teachers were from the enemy rank. Here I shall quote a British orientalist who remarked about the Prophet of Islam (saw): He faced adversity with the determination to writing success out of failure.

Sixth Principle: The power of peace is stronger than the power of violence

When Mecca was conquered, all of the Prophet’s (saw) direst opponents were brought before him. They were war criminals, in every sense of the word. But the Prophet (saw) did not order to kill them. He simply said: “Go, you are free.” The result of this kind behavior was miraculous. They immediately accepted Islam.

Seventh Principle: Not to be a dichotomous thinker

In the famous Ghazwa of Muta, Khalid bin Walid decided to withdraw Muslim forces from the battlefield because he discovered that the enemy was unproportionately outnumbered. When they reached Medina, some of the Muslims received them by the word “O Furrar (O deserters!)” The Prophet (saw) said “No. They are Kurrar (men of advancement).” Those Medinan people were thinking dichotomously, either fighting or retreating. The Prophet (saw) said no. There is also a third option, and that is to avoid war and find a time to strengthen yourself. Now history tells us that the Muslims, after three years of preparation, advanced again towards the Roman border and this time they won a resounding victory.

Eighth Principle: To bring the battle in one’s own favorable field

This principle is derived from the Ghazwa of Hudaibiyya. At that time, the unbelievers were determined to engage Muslims in fighting, because obviously they were in an advantageous position. But the Prophet (saw), by accepting their conditions unilaterally, entered into a pact. It was a ten-year peace treaty. Until then, the meeting ground between Muslims and non- Muslims had been on the battlefield. Now the area of conflict became that of ideological debate. Within two years, Islam emerged as victorious because of the simple reason of its ideological superiority.

Ninth Principle: Gradualism instead of radicalism

This principle is well-established by a hadith of Al-Bukhari. Aishah says that the first verses of the Qur’an were related mostly to heaven and hell. And then after a long time when the people’s hearts had softened, the specific commands to desist from adultery and drinking were revealed in the Qur’an. This is a clear proof that for social changes, Islam advocates the evolutionary method, rather than the revolutionary method.

Tenth Principle: To be pragmatic in controversial matters

During the writing of Hudaibiyyah treaty, the Prophet (saw) dictated these words: “This is from Muhammad, the Messenger of God.” The Qurayshi delegate raised objections over these words. The Prophet (saw) promptly changed the word and ordered to write simply Muhammad, son of Abdullah.

These were the principles through which the Prophet of Islam (saw) gained that success which has been recognized by historians as the true success.

Source: Khan, Muhammad W. [1998] “Prophetic Principles of Success.” Minaret, September issue, pp. 8–9.
Reference: http://makkah.wordpress.com/leadership-and-islam/

Monday, November 02, 2009

Red Warriors


Tahniah untuk pasukan Red Warriors kerana berjaya melangkah ke final Piala Malaysia 2009 setelah mencuba selama 39 tahun. Kali akhir Kelantan ke final ialah ketika saya masih di tadika iaitu pada tahun 1970 tewas kepada Perak 0-2. Kini anak sulong saya sudah berusia 18 tahun dan akan menyaksikan final bersejarah di Bukit Jalil pada hari sabtu ini, kalau dapat beli tiket.


Final dengan pasukan N9 rasanya ibarat buku bertemu ruas, kerana kedua-dua pasukan memang hebat dan menunjukkan prestasi konsisten terutamanya di peringkat separuh akhir. Kelantan membaham Perlis di tempat lawan 3-1 dengan sorakan padu 10,000 penyokong setia. untuk menang dengan agregat besar 5-1. Dan N9 juga membuktikan kejantanan mereka tanpa menghirau suasana panas Stadium Sultan Nasaruddin KT dengan melayukan anak buah Ken Warden di hadapan penyokong mereka dengan jaringan 3-1 untuk memenangi dengan agregat 4-1. Jadi pertembungan Kelantan dengan N9 ini memang cantek dan sepadan. Menemukan dua jurulatih berpengalaman negara Wan Jamak dan Satianathan.


Dari firasat dapat saya rasa bahawa tahun ini Kelantan akan jadi juara dan saya impikan sebuah permainan menarik tanpa aksi2 bodoh atau permainan kasar yang mencacatkan. Penonton2 pula biarlah fanatik menyokong pasukan masing2 tapi ikutlah peraturan dan jangan berlaku pergaduhan atau aksi membaling botol atau mercun. Saya ingin lihat permainan ala2 EPL antara Chelsea melawan Arsenal misalnya. Ramalan saya Red Warriors menjulang Piala Malaysia dengan jaringan 3-2. Yes the best final ever.


Tahniah dan terima kasih kepada Tan Sri Annuar Musa sebagai Presiden KAFA atas kejayaan Red Warriors mencipta sejarah kebanggaan Kelantan ini. Tanpa khidmat kepimpinan beliau mungkin Red Warriors akan tersungkur di pintu final walaupun sedari dulu dibarisi oleh pemain2 yang penuh bakat dan digeruni kawan dan lawan, namun sering kecundang oleh pelbagai isu samada rasuah, masalah gaji, disiplin, atau politik kepimpinan.


Kelantan tidak pernah kemarau dari nama2 besar dalam arena bolasepak seperti pemenang golden boot Hashim Mustapha, penjaga gol sensasi Halim Ramli, bek negara Yassin Md Noor, dan striker handalan Rosli Hussein. Dan penyokong fanatik yang setia memenuhi Stadium Sultan Mohd Ke-4 dan sanggup bergadai bergolok ke stadium lawan. Tapi bak kata orang walau ramuan dan perencah nya hebat tapi tukang masak tak mahir maka masakan tak sedap sangat. Itulah rasanya jawaban yang boleh diberikan untuk prestasi pasukan sepanjang 39 tahun yang lalu yang tidak pernah menempatkan Red Warriors sebagai team elit.


Barisan pemain tahun ini begitu berwibawa dan berbakat besar walaupun saya hanya biasa mengenali penjaga gol kontrevesi Halim Napi, striker Indra Putra dan Khalid Jamlus, namun dari pemain2 muda yang lain seperti hero hatrik separuh akhir ke-2 Nor Farhan dan striker Che Hisamudin, rasanya inilah barisan terbaik yang ada. Inilah peluang terbaik Red Warriors untuk betul2 membuktikan darah pahlawan merah pekat itu bukan sekadar di bibir tapi mengalir di setiap salurdarah pejuang tulin.


Bak kata TGNA marilah kita semua menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi dan jangan bodohkan diri dengan aksi2 gila seperti mengibarkan bendera2 kepartian atau membaling botol d
an mercun ke padang. Lets the best team win.

Go RED WARRIORS !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...