CLICK n GO

Sunday, August 24, 2008

DSAI The Next PM?

Tajuk kita ialah "DS Anwar Ibrahim The Next Prime Minister?" maka kita pun bincang & bahas, cut & paste, baca & tulis dengan panjang lebar dah berbulan2 lamanya. Secara gentleman atau jalangan. Kem BN dgn cerita dan skrip dia. Kem PR dgn hujah dan fakta dia. Ada yg betul ada yg ragu2. Sumpah sana sumpah sini. Macam2 ulasan di dedahkan di media arus perdana yg pro BN hinggalah media cyber yg ada pro PR dan ada pro BN. Sebenarnya itulah ramuannya bagi tukang2 masak handalan nak bagi seronok dan menarik, kena ada cerekarama pilihan, elemen sensasi, dramatik & sedih. Penonton kan ramai. Namun pengakhir cerita samada happy ending atau sebaliknya ialah kita kena kembali kepada perkara asas.

Seperti kata TGNA iaitu kita ini Hamba Allah. Maka kembali lah kepada pencipta kita iaitu Allah SWT kerana Dia lah yang mengetahui halatuju atau segala perancangan akan hamba2 Nya ini. Jadi berbalik kepada tajuk kita di atas, macam2 teori dan jalan cerita telah dipaparkan sebagai perencah input dan jugak pengisian sebuah proses.

Input--->Proses--->Output

Output pada topik perbincangan ialah DSAI the next PM? Maka apabila dust and jerebu settle down, maka jelaslah tiada apa pun yang dapat menghalangi ketentuan Allah. Ada hikmah pada setiap yg berlaku itu. Telanlah walaupun pahit. Yang pahit itulah penawarnya, insyaAllah. My point is jika ketentuan Allah DSAI akan jadi our next PM maka jadilah dia. Bagilah dia peluang. Dan jika sebaliknya maka tidak jadilah DSAI our next PM. Mudahkan. Tak payah lah pening kepala. Allah SWT yang lebih mengetahui apa yg terbaik untuk kita semua hamba2 Nya. Ingat kita semua akan mati. Di Akhirat sana segala dosa dan pahala yg kita buat di dunia ini walau sebesar tahi hidung pun akan diambil kira dan ada nilaiannya. Ingat Syurga atau Neraka? Who are we trying to fool?

@@

Thursday, August 21, 2008

Ustaz Nur Salam

Alhamdulillah pada malam ini saya sempat mengikuti kuliah maghrib walaupun agak terlambat di surau Al-Faaizeen yang disampaikan oleh penceramah hebat iaitu Ustaz Nur Salam Al Hafiz. Pesan Ustaz anggaplah puasa Ramadhan kita tahun ini sebagai puasa Ramadhan yang terakhir. Janganlah kita menganggap bahawa kita berkesempatan lagi untuk melalui Ramadhan di tahun depan. Inilah Ramadhan terakhir kita. Maka buatlah yang terbaik.

Cukuplah dok fikir nak bershopping, nak buat kueh, nak balik kampung, nak sibuk persiapan raya, nak tukar karpet nak tukar kusyen atau langsir. Cukuplah. Itu tahun2 yang lepas puan2. Tidak pada tahun ini. Kita nak puasa yang hebat pada tahun ini. Ini puasa terakhir kita. Ibarat kita pergi menunaikan ibadah Haji di Tanah Suci mengharapkan akan memperoleh Haji yang mabrur, maka begitulah kita dalam menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan ini, hendaklah kita berusaha melakukan puasa yang bukan sekadar menahan lapar dan dahaga semata malah menahan mata, telinga, dan seluruh pancaindera, jiwa dan raga untuk mendapat martabat puasa yang terhebat.

Ramadhan itu ibarat medan perjuangan, kursus intensif dan latih tubi, proses mentarbiah diri. Jika kita lalui nya dengan niat dan sikap untuk berubah dari jahat menjadi baik, dari baik menjadi lebih baik maka insyaAllah outputnya dapat kita lihat di bulan Syawal dan bulan2 seterusnya. Hasilnya atau buahnya akan kita lihat dan nikmati, insyaAllah. Kalau sama saja tak ada bezanya. Kalau dulu solat express rakyat dan selepas melalui sebulan latih tubi kursus intensif di bulan mulia itu kita masih lagi dok solat express rakyat atau macam burung belatok maka gagallah kita, sia2 lah kita hantar pergi masuk kursus sebulan itu. Ibarat orang pergi haji bawak balik haji malboro saja lah. Tok Haji tapi bukan macam tok haji. Ubahlah sikap kita. Janganlah di sia2kan bulan Ramadhan tahun ini dengan aktiviti tidak berfaedah. Kita Siam dan kita Qiam. Siang kita Siam penuh kualiti, malam kita Qiam penuh tawadduk.

Ramadhan terbahagi kepada 3 bahagian 10 hari pertama iaitu rahmat, 10 hari kedua iaitu keampunan, dan 10 hari ketiga iaitu kelepasan dari api neraka. Biar ada peningkatan dari awal Ramadhan hingga kemuncaknya di malam al Qadr, malam yang lebih baik dari 1000 bulan (83 tahun+). Biar kita keluar dari Ramadhan tahun ini sebagai insan puteh bersih dan punyai saham akhirat yang bertimbun. Janganlah dok ikut tradisi, surau melimpah ruah dgn para jemaah pada awal Ramadhan dan beranjak saf ke depan demi ke depan hinggalah di hari2 terakhir Ramadhan hanya tinggal satu saf yg terdiri dari tok imam, tok bilal, tok siak & 5 jemaah musimiah (bermusim). Silap hari bulan kerana hari hujan 5 jemaah musimiah tu tak datang, kebetulan tok bilal pulak sakit perut, dan tok imam balik kampung, maka tinggallah tok siak terkontang-kontang. Sudahlah, cukuplah. Rugi tuan2.

Berazamlah untuk khatam Qur'an di bulan Ramadhan ini. Bertadaruslah. Habiskan satu juzuk satu hari tu dah biasa. Kalau di takdir kita tak lancar baca Qur'an atau bacaannya merangkak-rangkak siap dok mengeja-ngeja lagi, takpa kata Ustaz, teruskan. Para Malaikat di langit mendoakan kita, melihat keazaman kita untuk terus berusaha sedaya upaya membaca Al Qur'an itu. Ini bulan Ramadhan yang penuh barokah dan ganjaran berlipat ganda dengan kemurahan Allah SWT.

Ustaz Nur Salam selalu memberi motivasi kepada anak2 muridnya di Madrasah Tahfiz di Lampong, bahawa bapak ini tidak seberuntung kamu semua yang dapat memulakan pengajian semuda ini seawal umur kamu 7, 8, 9 tahun ini. Bapak dulu masa mula menghafal Al Qur'an sudah di usia yang lanjut yang kata orang di usia yg sudah terlambat. Bapak dulu mula menghafal Al Qur'an di usia bapak sudah 25 tahun iaitu sekitar tahun 1982 dan berjaya menghafal 30 Juzuk itu dalam masa setahun, hafal sendiri. Atas inisiatif sendiri dengan sikap dan semangat yang kuat untuk berjaya. Dengan kadar 2 mukasurat dapat di hafal dalam sehari, maka Ustaz telah berjaya, Alhamdulillah menjadi Al Hafiz dalam masa setahun. Jadi tiada yang mustahil. Justru itu ustaz menyeru para jemaah sekelian tak kira tua dan muda, berazamlah untuk menjadi hafazan, paling tidak berazamlah kalau tidak hafiz 30 juzuk pun, hafiz juz 30 pun jadilah, tidak mustahil di bulan Ramadhan al mubaraq ini. InsyaAllah.

@@

Tuesday, August 19, 2008

Amir Asyraf

Apa khabar anakku Amir Asyraf yg kini melalui program khas pelajar SPM cuti sekolah di MRSM KP. Bengkel demi bengkel, kelas khas dan special session subject2 fizik, add math, bio & chemistry dll. Terasa sunyi kami di rumah ini tanpa abang di sisi. Shilah & Kakak saja dok berperang. Mama lak message dan berhantar gambar saja lah pelepas rindu, semoga abang sihat sejahtera dan bisa fokus dlm belajar itu. Get the maximum & stay focus!! ni last kopek bang to catch up whatever yg ketinggalan tu. Hope abang appreciate this moment. Target 10A still within reach. Yakin boleh. You still got the time. If you put your mind to it, you can. Orang lain boleh kita pun boleh, InsyaAllah. All the best !! Ingat pesan papa, latih tubi, semak jawapan, ulang dan ulang lagi....last-last dapat InsyaAllah. No shortcut to success. Input--->PROSES--->Output. Tak ada jalan mudah. Kena lalui proses. Ni lah prosesnya. Buat yg terbaik. Supaya output nanti pun terbaik juga. Kena usaha macam nak rak. Doa & tawakkal. Papa & Mama doakan agar di permudahkan abang dalam perjuangan abang menuntut ilmu ini.

** Iman--->Islam--->Ehsan

Thursday, August 14, 2008

2010

Alhamdulillah bila saya masuk blog saya hari ni terpapar angka 2010 jumlah pengunjung yg sudah melayari web blog saya yg tak seberapa ini. Angka yg tidak la besar mana kalau nak banding dgn blog popular yg lain seperti Kickdefella yg sudah mencapai 2,492,379 pengunjung. Tapi saya bangga kerana ada juga yg sudi menjengok. Dan saya puas melihat hasil tangan saya terpapar di internet untuk tatapan semua. Semoga ia menjadi saksi dalam sejarah akan kewujudan saya di alam maya ini atau alam siber ini walaupun secara fisikal satu hari nanti saya sudah tiada lagi. 2010 org ini sebagai saksinya.

Hmmmm....menyentuh soal meninggalkan dunia ini, mati le, tadi saya ada mendengar kuliah zohor di surau syarikat yg merupakan kuliah zohor mingguan pada setiap Khamis bergilir2 dgn 4 ustaz tetap. Kali ini ceramah feqah oleh Ustaz Nazri. Kebetulan pula saya berpuasa sunat hari Khamis bulan Syaaban hari ni, kata Ustaz kita kena tanya soalan cepumas pada diri sendiri 'Dah Bersediakah Aku Untuk MATI?'. Ya atau Tidak.

Seorang muslim yg sejati akan menjawab YA. Malah dia tersangatlah looking forward untuk menghadap yg Esa. Penuh yakin akan berat timbangan amalnya. Penuh semangat untuk meninggal segala-galanya di dunia sementara ini dan melangkah ke Alam Akhirat untuk hidup kekal abadi dan aman bahagia ever and ever di Syurga Allah. Kena ready sekarang, kerana mati itu boleh berlaku bila2 masa saja. Jangan tunggu last2 minute baru nak bersedia. Kerana tiada istilah last minute dalam sebuah kematian itu. Tiada extension kalau expiry date itu tiba, bukan macam lesen motor atau lesen perniagaan. Tiada pilihan melainkan kena READY now !! Muhasabah, kena muhasabah sebelum terlambat, kena buat koreksi.

Ustaz tadi juga menyentuh soal solat, apabila seorang sahabat bertanya Rasulullah apakah akan terjadi kepada seseorang yg tidak solat. Maka Rasulullah menjawab bahawa terserah kepada rahmat Allah untuk di masukkan dia ke Syurga atau Neraka Nya. Namun bagi seorang muslim yg solat maka baginda mengatakan InsyaAllah Syurgalah tempatnya. Ada beza di situ. Iaitu Rasulullah berani memberi jaminan bahawa bagi pensolat destinasi akhirnya Syurga. Namun bagi penidaksolat itu Rasulullah tidak berani memberi jaminan, maka ia masih dipersimpangan, tanpa ketentuan. Maka ingin kah kita berada di persimpangan sedangkan kita punya peluang demi peluang untuk berada di landasan yg lurus menuju Syurga Allah. Matikanlah aku di jalan yg lurus.

Teringat pula kisah Mat Rempit di posting saya yg lalu yg juga berharap untuk mati di jalan yg lurus dengan aksi stunt mereka yg menyayat hati namun kebanyakannya mati accident di jalan yg bengkang bengkok. Sungguh menyayat hati. Alangkah rugi dan sia-sianya.

Baiklah setelah selesai solat zohor berjemaah, saya pun duduk kat pangkin di luar surau di sebelah seorang sahabat memakai stokin dan kasut, maka saya pun bertanya kepadanya apakah point2 yg disampaikan oleh Ustaz Nazri tadi, tak payah banyak sebutkan dua point saja, kata saya. Dia dgn error berkata maaf aku sebenarnya tertidur tadi. Dia tak dapat menyatakan kepada saya walau satu point pun.

Saya sambil berseloroh dan nak bagi seronok2 berkata, kita ni kalau mendengar majlis ilmu sangatlah afdalnya kalau kita pula dapat sampai2kan ilmu yg kita dapat itu kepada orang lain, tak banyak pun satu ilmu saja. Kalau org lain itu pula menyampaikannya kpd kawan dia dan kawan dia sampaikan ilmu yg satu itu kpd bini atau anak2 dia pula, maka berkembanglah ilmu itu. Dan yg syoknya kita ada sahamnya di situ. Ibarat sebiji benih membesar menjadi sebatang pokok, berpecah menjadi dahan dan ranting, lebat pula dgn daun2, berbuah pulak tu. Sambil saya menuding kpd sebatang pokok ara (lebat dgn daun tapi tak ada buah) di tepi tempat parking dekat kantin syarikat. Just imagine. Itulah ilmu yg bermanafaat yg akan berkembang dan membiak subur jika di hebah2kan. Ilmu yg di simpan di dada hanya akan berkarat dan musnah, tapi jika di guna pakai maka ia akan membawa manafaat nya, insyaAllah.

Tapi jangan risau brother Yusof (kawan saya tu) dengan tuan berada saja dalam sebuah majlis ilmu itu walaupun tertidur maka itu adalah terlebih baiknya dari tuan berada di kantin dok berborak kosong sambil makan nasi lauk ikan kembong. Beliau pun mengangguk tanda setuju dan beliau terus berkata, jika berada di majlis ilmu maka berduyun2 malaikat rahmat di langit mendoakan keampunan dan kesejahteraan kepada para jemaah yg sedang berada di majlis ilmu itu. Saya pun mengangguk2 tanda setuju. Cuma saya tambah sikit, malah jika kita dok solat sunat kat belakang tu sedangkan ada majlis ilmu yg sedang berlangsung maka seeloknya dan terlebih baiknya kalau kita duduk mendengar di majlis ilmu itu, kerana menuntut ilmu itu wajib hukumnya sedangkan solat sunat itu sunat darjatnya.

@@

Sunday, August 10, 2008

Adat Berjiran

Bak kata Ustaz Saiful tempoh hari tu, kita ini kalau nak jadi baik kena penuhi syariat Allah dan Sunatullah (hukum alam atau law of nature), kena penuhi kedua2nya bukan salah satu sahaja. Dalam hidup bermasyarakat pun sama, janganlah ada double standard - dgn jiran ni baik dgn jiran tu tak baik, dgn org ni baik dgn org tu renggang. Kat surau pun begitu juga, bertegur dan bersapalah dgn semua jemaah bukan sekadar klik masing2 saja, tunjuklah contoh yg baik untuk penyatuan umat yg berlandaskan kasih sayang dan kemesraan seperti anjuran Rasulullah SAW. Jangan hipokrit depan2 nampak baik, belakang2 dok mengumpat dan mengata pula atau paling teruk lagi dok melaga2 hingga hubungan yg mesra jadi berpatah arang pula. Takutkan lah balasan Allah. Bersihkan hati dari segala penyakitnya seperti dengki, riak, ego, dsb. Justru marilah perbaiki nawaitu kita kerana sesungguhnya setiap amalan itu bermula dgn niat. Perbetulkan niat seikhlasnya untuk memohon keredhaan Allah. Bukan untuk bermuka-muka atau saja seronok-seronok. Ingatlah jiran-jiran dan rakan taulan lah yg nantinya akan memandikan, mengafankan, mendoakan, mensolatkan, mengusung ke kuburan, memasukkan ke persemadian di liang lahad di hari kematian kita nanti, yang bukannya lama lagi ye, mungkin esok atau lusa, tahun ni atau tahun depan.

Elok juga kita berkongsi sebuah artikel yg saya layari di sebuah laman web pada pagi ini sumbangan Mohd Zamil bin Bahall (www.islam.gov.my) yang saya kira sangat berkaitan dgn etika hidup berjiran ini.

Kemakmuran sesebuah negara adalah bergantung sejauhmana kemantapan dan keutuhan hubungan pada setiap lapisan masyarakatnya. Hubungannya yang erat adalah antara ciri-ciri masyarakat yang berkualiti. Iaitu sebuah masyarakat yang bukan sahaja berjaya mewujudkan suasana harmoni dan aman sesama mereka bahkan menjadi aset paling penting kepada negara dalam usaha membangun dan memajukan negara baik ketika senang mahupun susah.

Menyedari akan hakikat inilah maka Islam awal-awal lagi telah menekankan betapa pentingnya menjalinkan hubungan erat di kalangan masyarakatnya. Suruhan tersebut tidak hanya terhad kepada sesama masyarakat Islam sahaja malahan melepasi batas agama, bangsa, keturunan, warna kulit, bahasa dan sebagainya.

Mengapa Kita perlu Berjiran

Islam amat menitikberatkan hubungan kejiranan kerana ia adalah salah satu daripada cara hidup Islam. Dalam konteks kejiranan, umat Islam berkewajiban mengekalkan hubungan baik dan mesra sesama mereka. Ini kerana ia memainkan peranan penting dalam menjana satu kehidupan setempat yang aman dan harmoni yang boleh memberi kemudahan, kelapangan dan jalan keluar bagi satu-satu kesulitan atau masalah. Tuntutan supaya menjalinkan hubungan baik sesama jiran dijelaskan di dalam firman Allah swt yang bermaksud:

'..dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua-dua ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat, jiran tetangga yang jauh, orang musafir yang terlantar dan juga hamba yang kamu miliki'.
(An-Nisaa’ : 36)

Bagi memantapkan hubungan kejiranan dalam masyarakat maka tidak dapat tidak kita perlulah terlebih dahulu menyedari keperluan dan kelebihan hidup berjiran. Antaranya:

Bantuan Ketika Kecemasan

Jiran adalah orang yang paling hampir dengan tempat tinggal kita. Segala perkara yang berlaku ke atas diri kita, ahli keluarga, harta benda dan sebagainya terlebih dahulu diketahui oleh jiran. Kerana itu, jiran adalah orang yang paling dekat untuk memohon pertolongan pada saat kita ditimpa bencana atau musibah seperti kebakaran, kecurian, kemalangan, kematian dan lain-lain lagi. Alangkah beruntungnya mereka yang mempunyai jiran yang sedia menolong pada bila-bila masa sahaja. Pertolongan seperti inilah yang amat diperlukan pada masa kecemasan sementara menunggu bantuan pihak-pihak berwajib atau sanak saudara. Hanya jalinan dan kemesraan yang kuat antara jiran yang dapat mlahirkan suasana seperti ini.

Menambah Kenalan

Mempunyai jiran yang berbeza latar belakang seperti pekerjaan, pendidikan, agama, bangsa, keturunan, budaya, adat resam dan sebagainya akan menambahkan lagi pengetahuan dan kenalan kita. Firman Allah swt yang bermaksud:

'Wahai manuisa, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenali'.
(Al-Hujurat : 13)

Mempunyai kenalan yang ramai dan rapat lebih-lebih lagi hidup berjiran banyak memberi manfaat kepada kita. Antaranya mendapat tunjuk ajar jika berjirankan seorang guru atau pensyarah, mendapat nasihat kesihatan jiran berjirankan seorang doktor, mendapat nasihat guaman jika berjirankan seorang peguam atau majistret, membaiki kerosakan pada rumah dan kenderaan jika berjirankan seorang mekanik dan begitulah seterusnya. Ini tidak termasuk ilmu atau kepakaran lain yang dimiliki oleh jiran seperti ilmu bercucuk tanam, landskap, jahitan, gubahan, masakan, komputer dan lain-lain lagi.

Menjamin Keselamatan Setempat

Jiran yang sepakat dan bersatupadu mampu menjamin keselamatan kawasan setempat daripada ancaman kecurian, pecah rumah, najis dadah, penculikan, samseng dan sebagainya. Ini dapat dilakukan sama ada melalui Rukun Tetangga, Jawatankuasa Keselamatan Kawasan atau kempen-kempen kesedaran. Budaya bantu membantu seperti inilah yang sangat dikehendaki oleh Islam seperti firman Allah swt yang bermaksud:

'Bertolong-tolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan ketaqwaan dan janganlah tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran'.
(Al-Maidah : 2)

Menjaga Keharmonian Masyarakat

Segala perkara yang mencemar keharmonian dan kesejahteraan masyarakat dapat dicegah dengan semangat kerjasama, prihatin dan kesatuan sesama jiran. Gejala-gejala sosial seperti bersekedudukan, berkhalwat, mendera anak, lari dari rumah, bohsia, bohjan dan banyak lagi dapat dibendung jika jiran memainkan peranan dan mengambil inisiatif melaporkan kepada pihak berwajib setiapkali menyedari berlaku perkar-perkara yang ganjil dan meragukan.

Apakah kita perlu tunggu sehingga gejala tersebut menimpa ke atas ahli keluarga kita barulah kita hendak memperkukuhkan hubungan sesama jiran? Bukankah elok dan bijak sekiranya kita beringat sebelum terjadi bak kata pepatah Melayu 'Sediakan payung sebelum hujan'. Oleh itu, membina ikatan yang kuat sesama jiran adalah syarat utama bagi menjamin keharmonian masyarakat dan kawasan.

Menjaga Kebajikan Penduduk Setempat

Jiran yang hidup dalam suasana bekerjasama dan mengambil berat antara satu sama lain sudah semestinya dapat menjana satu program atau aktiviti yang menyumbang kepada kebajikan masyarakat setempat. Bagi memenuhi hasrat ini maka pelbagai jawatankuasa boleh diwujudkan seperti Jawatankuasa Kemajuan Pembelajaran Anak-Anak. Jawatankuasa ini berperanan menilai pencapaian pelajaran anak-anak, mengenalpasti kelemahan dan masalah serta mengadakan program-program yang dapat meningkatkan mutu pelajaran mereka.

Di samping itu juga, menerusi penubuhan Jawatankuasa Pembangunan Insan Remaja maka pelbagai aktiviti dapat disusun bagi memenuhi keperluan dan kebajikan golongan remaja seperti kem motivasi, program jatidiri dan sebagainya. Kesemuanya ini menjadikan kebajikan masyarakat setempat baik anak-anak, para remaja, ibu bapa dan sebagainya sentiasa terjamin dan terpelihara. Sudah semestinya, rahsia kejayaan program ini adalah terletak kepada persepakatan dan persefahaman yang mantap sesama jiran sebagaimana yang dinyatakan di dalam firman Allah swt yang bermaksud:

'…dan urusan mereka dijalankan secara bermusyawarah sesama mereka...'
(Al-Syura : 38)

Integrasi Nasional

Perpaduan antara kaum adalah kunci kemakmuran dan kesejahteraan negara kita. Tanpa perpaduan, negara akan berada dalam keadaan kucar kacir dan masyarakat tidak lagi dapat hidup dalam aman damai. Bagi mempastikan perpaduan dan kemakmuran ini kekal ianya perlu dimulai dengan hubungan baik sesama jiran. Jiran yang baik adalah jiran yang berjaya memupuk semangat tolenrasi, percaya mempercayai dan perkongsian bijak antara mereka. Sekiranya ini diabaikan maka lambat-laun ia akan mencetuskan bibit-bibit permusuhan dan perkauman yang akhirnya merebak kepada huru-hara, perpecahan dan perbalahan.

Tuntutan supaya mengekalkan hubungan yang baik dengan jiran dinyatakan dalam sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
'Jibrail berkali-kali mengingatkan aku (supaya berbuat baik) terhadap jiran sehingga aku merasakan seolah-olah mereka akan mewarisi hartaku'.
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Pedoman Berjiran

Satu realiti kehidupan pada hari ini ialah kita dikelilingi oleh manusia yang mempunyai pelbagai citarasa, pandangan, minat, gaya, sikap, akhlak, perangai, bahasa dan budaya yang berlainan dan berbeza-neza. Jenis dan ragam manusia yang bermacam-macam ini ditambah lagi tidak semua mereka memiliki hati yang suci bersih dan luhur menyebabkan usaha mewujudkan suasana kerukunan hidup berjiran menghadapi sedikit kesulitan dan kerumitan.

Walau bagaiamanpun, perkara ini dapat diatasi sekiranya masing-masing mengamalkan dan menghayati sikap berlapang dada, bertolak ansur, saling faham memahami, meningkatkan kesabaran, bertukar-tukar pendapat, mencari titik persamaan dan mengeratkan hubungan yang renggang dengan penuh hikmah dan mahabbah. Di samping itu, sikap-sikap yang negatif seperti berburuk sangka, irihati, dengki, fitnah dan sebagainya perlulah dikikis dan dijauhkan.
Sememangnya diakui bahawa usaha memupuk semangat kejiranan perlu dilakukan dengan gigih dan berterusan. Pelbagai pendekatan dan amalan boleh dibuat bagi memenuhi hasrat tersebut. Antaranya,

Bertegur Sapa

Amalan bertegur sapa sesama jiran adalah titik permulaan terjalinnya hubungan yang erat dan mesra. Membiasakan diri bertanya khabar dan kesihatan diri serta anak-anak jiran dapat menjadi penghubung kepada amalan bertukar-tukar pandangan dan berkongsi pengalaman sesama jiran apabila ditimpa masalah atau kesulitan yang akhirnya memberi jalan penyelesaian kepada kesejahteraan dan kebahagiaan hidup.
Oleh itu, amalan bertegur sapa perlu dilakukan oleh setiap orang dan menjadi syarat utama dalam membentuk hubungan akrab sesama jiran.

Kunjung-Mengunjung

Meluangkan masa untuk berkunjung ke rumah jiran dapat mengeratkan dan menghidupkan lagi semangat hidup berjiran. Kita akan lebih mengenali jiran apabila berkunjung atau menziarahinya. Ini kerana peluang masa berbicara yang lebih panjang dan suasana rumah yang lebih tenteram memungkinkan kita mengenali dan menyelami suka dan duka jiran secara lebih dekat.
Namun demikian, kita perlulah pandai memilih waktu yang sesuai agar kunjungan kita itu tidak menganggu waktu rehat mereka yang boleh mengakibatkan kesan yang negatif pula. Sekurang-kurangnya amalan berkunjung ke rumah jiran dilakukan pada hujung minggu atau sempena hari-hari perayaan tertentu.

Menghulurkan Bantuan

Kemuncak hubungan kejiranan yang baik adalah apabila sanggup mengenepikan kesenangan dan kerehatan diri semata-mata untuk membantu jiran pada masa diperlukan. Pengorbanan seumpama ini sememangnya tidak mudah dilupakan oleh sesiapapun apatah lagi jiran yang terdekat.

Semakin kerap kita menolong jiran maka pada masa yang sama semakin kuat pula ikatan kejiranan. Dengan sebab itu, amalan menolong jiran adalah amalan yang paling berkesan dalam mengekalkan hubungan kejiranan yang baik sekalipun telah berpindah rumah. Seharusnya amalan ini dilakukan oleh setiap daripada kita.

Bergotong-Royong

Aktiviti bergotong-royong membersihkan kawasan kampung, masjid, balairaya, longkang dan sebagainya ataupun membaiki rumah atau jambatan akibat bencana alam seperti banjir, ribut, kebakaran dan sebagainya sememangnya dapat memupuk dan meyemai hubungan baik dan semangat kejiranan.

Aktiviti bergotong-royong ini dapat menyatupadukan penduduk setempat kepada satu tujuan yang murni seperti menjaga kebersihan, memelihaar alam sekitar, membantu jiran dan lain-lain lagi. Sewajarnyalah amalan ini dihidupkan bagi menjana satu masyarakat yang bersatupadu dan hidup harmoni sesama mereka.

Perkelahan Keluarga

Mengadakan program perkelahan keluarga adalah amalan terbaik dalam menjalinkan kemesraan penduduk setempat. Seharusnya kita memanfaatkan sebaik mungkin destinasi-destinasi pelancongan yang banyak terdapat di negara kita bagi menjayakan program ini seperti Batu Layar di Kota Tinggi, Johor, Pantai Kundur di Melaka, Hutan Lipur Lentang di Bentong, Pahang dan sebagainya.

Banyak acara dan permainan yang boleh dijalankan dalam mengisi program perkelahan keluarga ini sama ada untuk dewasa, kanak-kanak atau keluarga seperti berebut kerusi, mencari barang, mencari harta karun, tarik tali, tiup belon dan sebagainya. Siapa sangka keseronokan yang dirasai secara tidak langsung boleh mengeratkan lagi hubungan kejiranan!

Banyak lagi amalan yang boleh dilakukan bagi menguatkan hubungan kejiranan seperti bertukar-tukar juadah atau kuih-muih, mengadakan kelas kemahiran seperti jahitan dan sulaman, mengadakan progran lawatan sambil belajar, mengadakan rumah terbuka dan sebagainya. Apa yang penting ialah adanya kesungguhan dari dalam diri setiap daripada kita dalam mengorak langkah bagi mewujudkan masyarakat yang mempunyai semangat kejiranan dan seterusnya membawa kepada kesejahteraan dan kebahagiaan.

Kesimpulan

Maka dengan ini, jelaslah kepada kita betapa penting dan besarnya peranan jiran dalam menentukan kemakmuran dan kesejahteraan sesebuah negara. Impian mempunyai jiran yang baik tidak akan terlaksana sekiranya kita sendiri belum menjadi seorang jiran yang baik terlebih dahulu. Walau sebesar mana sekalipun gelombang perubahan yang melanda masyarakat kita namun semangat kejiranan tetap menjadi keutamaan. Kekuatan hubungan kejiranan yang sempurna dan harmoni mengukuhkan ikatan ukhuwwah Islamiah dan kasih sayang yang kadangkala melebihi daripada keluarga sendiri. Kehidupan yang mendapat keberkatan daripada Allah swt adalah kehidupan yang sentiasa dikelilingi dengan kebaikan dan kesejahteraan serta jauh daripada anasir kerosakan dan kebinasaan.

Hidup ini bukan setakat pergi kerja balik kerja saja atau sekadar pergi surau balik surau. Masih banyak agenda umat yang di amanahkan kepada kita semua. Bukankah kita ini Hamba Allah? Bukankah kita ini Khalifah Allah? Besar tanggung jawab itu, bukan tersekat dgn isu remeh temeh, isu bermasam muka dan tak bertegur sapa dgn jiran tetangga, atau menegakkan bangga diri atau lemas dalam hipokrit mewarisi sifat munafik. Janganlah ada kenduri yg tidak berjemput atau rumah jiran kena pecah kita buat dak je tak bertanya khabar pun. Berilah ruang untuk yg muda menghormati yg tua dan yg tua untuk membimbing dan menjadi contoh yg baik pada yg muda. Masih belum terlambat untuk membina semula kebahagiaan hidup bermasyarakat dengan mengembalikan suasana mesra alam dalam berjiran tetangga ini. Kita mulakan dengan senyuman dan bertegur sapa. Senyumlah dan berikan lah sebuah Salam !!

Dengan rahmat Mu ampunkan lah aku, Ya Tuhan Ku.

@@

Wednesday, August 06, 2008

Saiful Islam

Maksud Hadis - Dari Umar radhiallahuanhu juga dia berkata : Ketika kami duduk-duduk disisi Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam suatu hari tiba-tiba datanglah seorang laki-laki yang mengenakan baju yang sangat putih dan berambut sangat hitam, tidak tampak padanya bekas-bekas perjalanan jauh dan tidak ada seorangpun diantara kami yang mengenalnya. Hingga kemudian dia duduk dihadapan Nabi lalu menempelkan kedua lututnya kepada kepada lututnya (Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam) seraya berkata:

“ Ya Muhammad, beritahukan aku tentang Islam ?”, maka bersabdalah Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam : “ Islam adalah engkau bersaksi bahwa tidak ada Ilah (Tuhan yang disembah) selain Allah, dan bahwa Nabi Muhammad adalah utusan Allah, engkau mendirikan shalat, menunaikan zakat, puasa Ramadhan dan pergi haji jika mampu “, kemudian dia berkata: “ anda benar “. Kami semua heran, dia yang bertanya dia pula yang membenarkan.

Kemudian dia bertanya lagi: “ Beritahukan aku tentang Iman “. Lalu beliau bersabda: “ Engkau beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya dan hari akhir dan engkau beriman kepada takdir yang baik maupun yang buruk “, kemudian dia berkata: “ anda benar“.

Kemudian dia berkata lagi: “ Beritahukan aku tentang ihsan “. Lalu beliau bersabda: “ Ihsan adalah engkau beribadah kepada Allah seakan-akan engkau melihatnya, jika engkau tidak melihatnya maka Dia melihat engkau” .

Kemudian dia berkata: “ Beritahukan aku tentang hari kiamat (kapan kejadiannya)”. Beliau bersabda: “ Yang ditanya tidak lebih tahu dari yang bertanya “. Dia berkata: “ Beritahukan aku tentang tanda-tandanya “, beliau bersabda: “ Jika seorang hamba melahirkan tuannya dan jika engkau melihat seorang bertelanjang kaki dan dada, miskin dan penggembala domba, (kemudian) berlomba-lomba meninggikan bangunannya “, kemudian orang itu berlalu dan aku berdiam sebentar. Kemudian beliau (Rasulullah) bertanya: “ Tahukah engkau siapa yang bertanya ?”. aku berkata: “ Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui “. Beliau bersabda: “ Dia adalah Jibril yang datang kepada kalian (bermaksud) mengajarkan agama kalian “. (Riwayat Muslim)

Alhamdulillah petang tadi saya berkesempatan mengikuti ceramah perdana bertajuk Iman, Islam, Ihsan bersandarkan Hadis di atas yang sampaikan oleh Ustaz Hj Hasrizal Abdul Jamil atau lebih dikenali melalui blog site nya saifulislam.com. Banyaknya maklumat di alam cyber kadang tu menyebabkan kita konfius atau gambaran big picture perihal Iman Islam dan Ihsan tanpak samar dan kurang jelas ibarat beberapa orang buta yg meraba gajah, yg keluar dengan tafsir mengikut perspektif sendiri.

Gaya penyampaian santai Ustaz berjaya menarik minat para audience dan memudahkan pemahaman tentang apa yg ingin beliau sampaikan. Jelas Ustaz sudah tiba masanya Islam warisan itu sudah tidak mencukupi. Kita kini kena ada Islam pilihan. Ustaz berkongsi sebuah cerita perihal sebuah keluarga mewah yg punyai seorang anak perempuan berusia 20thn Lina berkelulusan Law & anak lelaki Zack berusia 22 tahun berkelulusan Engineering. Kedua2nya di hantar ibubapa mereka belajar di boarding school di UK semasa usia awal belasan tahun setelah dikeluarkan dari madrasah tahfiz di tanahair. Apa yg berlaku anak2 ini sudah hilang arah dalam beragama. Jadi ibunya seorang Datin telah meminta khidmat ustaz saifulislam untuk cuba membetulkan keadaan.

"So you are the holy man" itulah kata2 pertama yg keluar dari anak perempuan berkelulusan undang2 itu. Empat soalan yg diutarakan beliau dan ditangguh jawapannya oleh Ustaz ialah:
1. What do you think of wearing tudong? I will never wear tudong.
2. Why we have to pray 5 x a day?
3. Why we cannot keep dog at home?
4. What you think about JAWI? (berkaitan dgn isu hangat pada masa itu penangkapan seorang artis di disco Ziouk)

Ustaz bertanya - What is your purpose of life?
Jawabnya: I want to have my own Law Firm & make good money.
Ustaz berkata itu tidak mencukupi untuk membuatkan seseorang itu bahagia. Donald Trump salah seorang manusia terkaya pernah berkata dia tidak merasa kebahagiaan dan melihat ramai orang lain lebih bahagia darinya, namun ramai orang ingin berjaya seperti Donald Trump. Lina bertanya kepada ustaz "so whats your purpose in life?". Ustaz berkata saya pun tak tahu. Justru kita kena refer kepada pencipta iaitu Allah. Dalam Al-Quran Allah menegaskan tidak Ku jadikan manusia dan jin melainkan untuk beribadah kepada Ku. Itulah objektif hidup kita.

Sesuatu itu ada purpose dia. Sebatang pen ada tujuan dia. Kalau kita guna dia sebagai paku di dinding untuk menggantung frame gambar, maka pen itu akan rosak dan di buang ke dalam tong sampah. Bila ini terjadi maka ia tidak lagi di panggil pen walau berapa mahal harganya, tetapi di panggil sampah. Satu perlawanan bola sepak EPL antara MU dgn Chelsea tidak ada maknanya tanpa ada tiang gol. Satu permainan golf tidak ada value dia tanpa lubang untuk dimasukkan bola golf itu. Nampak dak? Mungkin seorang mat rempit akan berkata matlamat hidupku ialah mati di jalan yg lurus. Tanpa matlamat hidup yg jelas dan jitu sebagaimana yg ditetapkan oleh yg Maha Pencipta maka kita ini hanya sampah masyarakat yang tidak berguna with no value.

Roy akhirnya bersuara, katanya "I don't think religion can do anything to me". Ustaz cool je dan menyarankan Roy membaca sebuah buku oleh seorang pengarang barat Sean Covey (adik kepada Steven Covey pengarang buku 7 habit of effective people) perihal betapa hidup itu perlukan tujuan. Ustaz berharap supaya tercetus rasa untuk berfikir dalam diri Roy. Ibarat kata Kung Fu Tze - Belajar tanpa berfikit itu sia-sia, dan Berfikir tanpa belajar itu bahaya.

Berbalik kepada persoalan yg dibangkitkan oleh Lina. Ustaz berkata when you accept God, then only I will answer why you need to pray. If you accept to pray, then only I will answer why you need to wear tudong. Apa perlu dia pada Islam? Hidup sudah serba mewah persis di Syurga. Bila rasa perlu itu ada, maka lebih mudahlah kita untuk terima. Tentang masalah anjing itu, budaya dan adat lah yg membataskan, kerana syariat mengatakan kalau anjing jilat bekas kamu maka basuh lah dgn 7 kali dan sekalinya dgn tanah, itu je. Rasulullah pernah menegaskan Apa yg aku cegah buat maka jauhkan sejauh-jauhnya, Apa yang aku suruh buat maka buatlah sepenuh-penuhnya. Iman itu adalah Input. Islam sebagai Proses dan Ihsan itu adalah Outputnya.

Persoalan Iman, itu ialah percaya yg terbaik. Ada satu kisah di sebuah sekolah, Pengetua telah memanggil seorang guru yg terbaik dan memberi tanggung jawab kepadanya untuk mendidik 100 pelajar yg terbaik di sekolah itu. Hasilnya guru itu berjaya meningkatkan prestasi 100 pelajar itu sehingg 40%. Pengetua mengucapkan tahniah kepada guru berkenaan tapi berkata bahawa sebenarnya 100 pelajar tadi bukanlah dari kelempok 100 pelajar terbaik cuma dipilih secara adhoc saja. Guru itu merasa bertambah lagi hebat kerana dari kalangan pelajar yg bukan tebaik pun beliau masih berjaya meningkatkan prestasi mereka dgn begitu drastik sekali. Pengetua seterusnya menerangkan bahawa guru tadi itupun bukanlah sebenarnya guru yg terbaik di sekolah itu dan di pilih secara rawak juga. The moral of the story is sekiranya kita percaya maka jadilah ia. Kenapa berubah? sebab kita yakin. Keyakinan mengubah perbuatan. Selaras tak? perbuatan dengan apa yg kita yakin. Itulah Iman.

Persoalan Islam, adalah satu proses ketundukan dan kepatuhan kepada Allah untuk keselamatan kesejahteraan kebahagiaan. Tunduk dan patuh kepada sesuatu yang menghasilkan kesejahteraan kebahagiaan dunia dan akhirat. Semua ritual ibadah yang kita buat adalah proses menuju kebaikan. Peraturan2 Allah itu makruh harus haramnya itu adalah sebagai guidance supaya hidup kita teratur di dunia berpanjangan hingga ke akhirat. Kerana kita secara lumrahnya selalu short sited, keupayaan terhad. Contohnya papan2tanda peraturan jalanraya itu kita patuhi tanpa banyak soal pun, kita tidak pula berbahas itu tak kena ini tak kena dgn signboard2 yg bertebaran itu. Hidup ini ada syariat dan ada law of nature atau sunatullah yg kedua2nya wajar di patuhi demi mencapai tahap ihsan. Halal itu tuntutan syariat dan Toyyiba itu kriteria saintifik/sunatullah.

Seorang Pak Haji yg soleh itu masih gagal mendapat hasil tani yg baik berbanding seorang Ah Chong, kalau dia gagal mengguna teknik2 pertanian yg sepatutnya. Siapa yg bagi hasil tani yg baik itu? Allah. Mengapa Allah tak bagi hasil yg baik kpd Pak Haji itu? Kerana kegagalan Pak Haji mematuhi sunatullah. Justru seorang muslim yg baik adalah yg berjaya mematuhi tuntutan syariat dan juga sunatullah. Bukankah Rasulullah merangka strategi terbaik semasa hendak berhijrah ke Madinah? Sedangkan Rasulullah bisa saja menadah tangan memohon kemudahan dari Allah tanpa berusaha pelbagai teknik dan strategi itu. Melanggar hukum Allah tidak akan mencetus sunatullah. At the end of the day, sekiranya Pak Haji itu sedar dan menurut kaedah saintifik sprinkler siraman 3 x sehari, buat batas tanaman elok2, bajai dgn baja dan sukatan yg betul, lengkap dgn perparitannya dan terus beramal soleh dengan zikrullahnya, solatnya, baca Qur'annya, dan doanya, maka rezki pak Haji tidak sekadar hasil tanaman yg setimpal bahkan rezki Pak Hajilah yg ada barokahnya, berbanding Ah Chong (non-muslim) itu. Ameen.

@@
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...