CLICK n GO

Monday, July 21, 2008

FZ Homemade Cookies


Rejab sudah di penghujung. Syaaban bakal tiba. Dan Ramadhan sudah tak lama lagi. Itu lah dia, masa ni terasa pantas benar geraknya. Semoga kita sama2 dapat tingkatkan amal dalam perjalanan kita menuju bulan rahmat Ramadhan al-mubaraq. Gear 1 & Gear2 di bulan Rejab & Syaaban. Gear 3 di awal ramadhan, Gear 4 di 10 ke-2 Ramadhan dan seterusnya menuju puncak di 10 terakhir Ramadhan dan meraikan kemenangan pencapaian hebat kita itu di Hari Raya Idil Fitri pada Syawal nanti. Itulah harapan kita, InsyaAllah demi pelaburan maksima menuju redha Allah untuk kebahagian unggul di Akhirat kelak.
Yang peliknya orang kita ni kadang tu puasa entah kemana, dah sibuk dok bincang pasal raya pulak. Terlanjur menyentuh pasal raya ni, kebetulan pulak saya cuti kat umah hari ni, tadi saya dapat call dari Midah kawan isteri saya untuk bercakap dengan isteri saya pasal bisnes biskut raya.


Midah ni setiap tahun jadi trader untuk isteri saya dalam bisnez ni. Target market dia ialah teman2 sepejabatnya. Bila kami tanya berapa dia jual per pek, dia kata ada lah sikit2...trade secret la tu. Anyway dia selalu tempah order melebihi 80 pek dari my wife setiap tahun without fail. So kami assume dia dah ada regular customer dia. My wife sebenarnya semenjak lebih 10 tahun yang lalu menjalankan perusahaan bermusim FZ Homemade Cookies ni pada setiap musim raya. Jadi dah ada lah our set of regular customers yang memang dah appreciate our products ni. Setengah dari kawan2 pulak become traders dan menjalankan pula bisnez sendiri dengan product dari FZ Homemade Cookies ini. Sambil order untuk kegunaan sendiri mereka memenuhi pula tempahan dari kenalan mereka.
Basically FZ Homemade Cookies berkembang from the word of mouth.
My wife lak buat sendiri biskut raya ni guna kudrat tulang 4 kerat truly homemade dengan kualiti yang terjaga, kekadang dibantu oleh anak2 dan saya sendiri. Belum expand the production menggunakan tenaga kerja luar. Makanya jumlah production nya sangat terhad mengikut daya upaya. Tempahan kena lah di buat awal2 lagi. Kalau lewat tu sorry lah payah nak merasa..he he. Jadi sekiranya ada sesiapa yang berhajat bolehlah e-mail kepada saya di hisham.ar@gmail.com. Harga per pek (50-55 pcs kecuali AL) ialah RM19. Produk FZ Homemade Cookies di pasaran ialah Almond London (40-45pcs), Chip Sporties, Oat Rings & Nestum Crispy. Oh ye, satu lagi Kek Coklat baik punye RM25 sebijik 1kg. Sudi-sudilah ye, mana tau serasi.

**

Saturday, July 19, 2008

Berbudi Pada Tanah

Orang tua2 kata tak rugi berbudi pada tanah. Tanam je apa yg patut, InsyaAllah dapat le hasilnya. Di samping untuk digunakan sendiri boleh lah diniatkan untuk sedekah dan amal jariah. Ada tanaman yg dapat hasil dalam jangka pendek dan jangka hayatnya pun tak panjang seperti sayur2an dan ulam-ulaman manakala pokok buah2an pulak selalunya panjang jangka hayatnya. Semoga hasil tanaman kita dapat dinikmati ramai orang dan kebaikannya dapat berterusan walaupun kita sudah berpindah ke alam barzakh nanti. Atas semangat itu dan menjadi hobi yg berfaedah maka setakat ini alhamdulillah dua pohon rambutan anak sekolah yg saya tanam semenjak 2004 sudah berbuah semenjak 2 tahun yg lalu. Sepohon rambutan gula batu pun subur tapi masih belum belajar berbuah. Pokok mangga harum madu juga sudah berbuah first time tahun ni, manis dan sedap beb. Manakala sebatang mangga epal yg juga subur namun rebah menyembah bumi di baham anai2. Dan kini ku ganti dgn sebatang pohon duku langsat. Dua rumpun pokok pisang nangka dah beberapa kali berbuah. Yang seronoknya pisang berangan yg aku tanam hasil benih yg diberi bapa saudara aku masa balik kampung 3 tahun dulu telah keluar tandan bulan lepas dan insyaAllah sebelum puasa ni masak la kot. Pisang emas di bawa belayar yg anak pokoknya diberi Hj Munir jiran aku jugak subur beranak pinak tapi masih belum berbuah. Apa lagi pokok buah yg saya tanam? Longan ping pong, mata kucing, belimbing madu, ceremai, betik, limau kasturi, limau purut, kelapa gading, kelapa pandan, nangka madu, anggur, dragon fruit, tebu kuning, kedondong & manggis. Ulam-ulaman dan sayur-sayuran banyak jugak yg saya dan isteri tanam termasuklah pegaga, terung, bendi, cili, daun kesum, serai, pandan, pucuk gajus, cekor, lengkuas, dan kacang botol. Bila dah banyak tu kami jual kat En Harun pengusaha kedai basah yg memang looking forward bekalan ulam-ulaman segar kami. Sekali jual dapat le RM15-RM20, seronok gak. Hasil kutipan tu isteri saya masukkan dalam tabung khas. Rasanya dah terkumpul lebih RM150...he he. Jadi kesimpulannya anak2 sekelian - tak rugi berbudi pada tanah, ingat tu ye !!

Thursday, July 17, 2008

Jangan Tak Ambik Peduli

Bak kata Pak Habib Hussein Al-Attas dlm blognya, kita perlu menghidupkan ‘mata hati’ supaya ada rasa ‘peduli’ dalam diri. Jangan tengok kemungkaran buat tak peduli. Kita jangan takut berdepan dengan petualang bangsa. Kita mesti berani berkata ‘benar’ sekalipun pahit. Setiap rakyat mesti mengingatkan orang ramai supaya berbuat ‘baik’, jadi orang ‘baik’, jangan melakukan kerosakan.

Pagi tadi aku pi minum dgn seorang kawan. Bila ku tanya apa pendapatnya tentang kes Anwar di tangkap semalam. Katanya ya lah Anwar ni menyusahkan orang ramai saja. Sepatutnya dia pergi terus ke balai polis bukannya melencong balik ke rumahnya. Kenapa dia tak terus ke balai polis. Dia memang cari pasal.

Hmmm...aku terkebil. Masih adakah rasa peduli? Atau aku dah tak peduli?

Dalam Islam mengikut kata Ust Ghani Samsuddin yg berceramah perdana di ofis aku minggu lepas ada menyatakan bahawa amanah adalah perkara paling cepat hilang dari seorang muslim manakala solat adalah yg paling akhir. Maknanya di sini solat adalah benteng akhir seorang yg mengaku Islam itu dan solat jugalah amalan pertama yg akan di hisab. Maka layak nya di akhir zaman nanti semasa mana hari kiamat itu datang menjelma di situ kita akan lihat manusia sudah lupa dan meninggalkan langsung solat mereka, dan hancurlah dunia ini sehancur2nya.

Persoalan aku bukan solat yg merupa benteng akhir itu, tapi amanah yg kata Ust Ghani mudah benar hilang atau disalah guna oleh manusia. Bukankah segala yg kita miliki itu amanah dari Allah? Kita lihat sebijik mata ini, atau sebatang jari itu. Bukankah itu milik Allah? Yang nilai nya tidak ternilai. Cuba lihat kawan kita di tepi jalan sana yg buta kedua matanya, kenapa? Apakah kerana Allah memilih untuk tidak meminjamkan mata itu kepadanya. Cuba lihat kembali, alangkah sukar hidupnya yg teraba2 itu. Apa istimewanya engkau darinya sehingga melayakkan engkau menggunakan bola mata itu untuk ke sana kemari. Tapi kau lupa pula menyembah tuhan Mu yg meminjamkan kau mat bola itu. Hingga kau leka bahawa itu adalah amanah. Amanah untuk menjalankan tugas dan tanggung jawab, tidak kira apa.

Bukankah beza antara kau dan aku hanya taqwa? Dan taqwa itu adalah mengikut perintah Allah dan meninggal larangan Nya. Kerana di sana ada "super computer" yg mencatit segala gerak laku mu in and out siang dan malam 24x7. Siapa yg hendak kau tipu? Sesama manusia ini atau Allah? Kau kira dapat menipu Allah? sehingga tergamak kau memecah amanah. Amanah pemimpin berlaku adil kepada yang dipimpinnya no matter what. Itu lah Amanah. Amanah aku menjaga mataku dengan baik, menjaga anakku, menjaga alam sekitarku, amanah dalam kerja ku, dan segala macam lagi. Amanah penguatkuasa ialah tidak menyalah guna kuasa. Ikan bilis di kaki lima Masjid Jamek yg menjaja stokin di bedal tapi tidak towkey babi yg gila babi.

Kalau ada repot polis A maka polis ada amanah untuk menyiasat seadil-adilnya. Kalau ada repot polis B maka polis juga ada amanah untuk menyiasatnya. Sama juga kalau ada akuan bersumpah A yg mahu di siasat maka akuan bersumpah B juga wajib di siasat dengan telus dan penuh amanah. Itulah Amanah. Yang begitu mudah hilangnya dari seorang manusia pemegang amanah.

Jangan tak ambik peduli. Dan melihat saja kemungkaran dan pecah amanah itu berlaku. Paling tidak tegurlah dengan mata hati. Jangan mudah tak ambik peduli lagi. Jangan ada lagi seoarang manusia yg teraniaya yg lebam bijik matanya dan dihumban lagi dalam penjaranya. Atau ada lagi manusia yg bergelak ketawa kerana menyalah guna kuasa dan terselamat dari di bicara. Ingatlah "super computer" itu dengan log file maklumat tepat yg direkod, yg mana "balance-sheet" nya bakal menghumban manusia itu ke neraka atau berbahagia di syurga. Who you try to fool? Engkau hanya menipu diri kau sendiri.

*

Wednesday, July 16, 2008

Hentian Bas Daif Jejas Imej Negara


Seronok nya bila lihat artikel saya kat bawah yg saya hantar ke Pengarang (Harian Pembaca) Berita Harian semalam melalui email bhsurat@bharian.com.my telah di siarkan hari ini di Berita Harian mukasurat 39 (Rabu 16 Julai) seperti tajuk di atas "Hentian Bas Daif Jejas Imej Negara". Tajuk asal saya adalah seperti di bawah "Menaik Taraf Imej Pengangkutan Awam & Puduraya" dan pengarang telah mengedit sedikit sebanyak tatabahasa saya untuk memantapkannya. Teruja beb, Yahoo !!

++

Tuesday, July 15, 2008

Public Transport & Puduraya

Dalam NST semalam dipaparkan statistik jumlah pengguna 3 jenis pengangkutan awam utama di Klang valley ni sebelum & selepas kenaikan harga petrol baru2 ini.

1. Komuter KTM meningkat 7% dari 94,000 ----> 101,000
2. Bas RapidKL meningkat 7.5% dari 365,111 ----> 392,654
3. LRT RapidKL meningkat 4% dari 313,753 ----> 326,095

Manakala Persatuan Pembekal Minyak Esso Malaysia menyatakan bahawa terdapat penurunan sebanyak 10-15% dari segi volume, namun dari segi cash masih sama kerana pengguna membayar jumlah yg agak sama dengan yg mereka bayar sebelum kenaikan.

Kerajaan digesa agar mengambil langkah segera untuk memperbaiki lagi kemudahan pengangkutan awam dan memberi perkhidmatan yg lebih efisyen dan reliable supaya orang ramai akan kekal menggunakannya dan tidak kembali memandu kereta ke tempat kerja. Ini dapat mengurangkan kesesakan jalanraya, pencemaran alam sekitar dan mengurangkan bebanan kos hidup yg tinggi.

Saya sebagai rakyat Malaysia merasa sungguh bangga dengan pembangunan infrastruktur kemudahan pengangkutan awam di negara kita terutamanya di Lembah Klang. Kita sudah mempunyai LRT-PUTRA, LRT-STAR, KL-Monorail, KLIA, KL-Sentral, ERL, Komuter, dan pelbagai rangkaian lebuhraya. Ini menjadi bukti jelas visi pihak kerajaan dalam memajukan sistem pengangkutan negara selaras dengan perancangan untuk menjadi negara maju.

Namun ada satu aspek pengangkutan yang saya nampak agak ketinggalan iaitu kemudahan pusat perhentian setempat untuk sistem perkhidmatan bas. Ini tidak selari dengan perkembangan perkhidmatan bas di mana Pusat Hentian Bersepadu bagi perkhidmatan bas masih belum diwujudkan. Kita terpaksa menggunakan kemudahan di Hentian Puduraya, Perhentian Stadium Jalan Duta, Bus Stand Kelang, Hentian Putra, Hentian Lebuh Ampang, Kotaraya, Pasar Seni, dan lain-lain.

Ini membawa saya kepada satu pemerhatian kepada salah satu landmark pengangkutan awam di ibukota iaitu Puduraya yang saya rasa sangat ketinggalan zaman dan tidak mengikut arus perubahan yg melanda pasarana dan landscape KL ini.

Komplek Puduraya yang sudah sinonim dengan wargakota rasanya sudah amat tidak sesuai untuk menampung keperluan semasa. Kompleks Puduraya yang sudah berkhidmat melebihi 25 tahun itu dibina di zaman bas-bas yang bersaiz kecil dan tak seberapa bilangannya kalau nak dibandingkan dengan keadaan semasa. Sistem peredaran udara bangunannya sudah teruk dan merbahaya kepada para pengguna kerana ia memerangkap udara kotor dan asap bas terutamanya di tingkat bawah dan tingkat satu. Kemudahan asasnya juga sudah ketinggalan zaman. Dewan menunggu di tingkat satu begitu sesak, panas, dan merimaskan. Lorong-lorong bas di tingkat bawah sangat sempit dan tidak sesuai dengan bas-bas yang rata-rata bersaiz besar.

Tambahan lagi dengan tiang-tiang konkrit yang banyak dan paras bumbung yang rendah. Paras lantai yang lebih rendah dari paras jalan juga sering mengundang gejala banjir kilat setiap kali hujan lebat. Tahap kebersihannya sangat memalukan terutamanya kepada pelancung luar. Laluan sempit di tingkat bawah juga sangat merbahaya kepada penumpang yang terpaksa bersesak-sesak menaiki bas dan terdedah di langgar oleh bas-bas lain yang melaluinya. Ruang yang terhad juga tidak dapat menampung jumlah bas yang banyak menyebabkan banyak bas-bas yang terpaksa di pakir di luar bangunan. Ini menyumbang kepada kesesakan dan menganggu kelancaran trafik di persekitaran komplek ini.

Rasanya sudah sampai masanya Komplek Puduraya itu di runtuhkan dan dihapuskan kewujudannya dan di ganti dengan sebuah Pusat Hentian Bersepadu yang moden. Atau setidak-tidaknya di baik pulih bagi menampung keperluan semasa sesuai dengan fungsinya sebagai pusat tumpuan pengguna bas dari dalam dan luar negara. Imej negara perlu dijaga. Kita tidak mahu nama baik Malaysia yang begitu terkenal di mata dunia sebagai sebuah negara yang moden dan progresif, tercemar dek Puduraya. Kompleks Plaza Rakyat yg sepatutnya dibina untuk menggantikan Puduraya tidak patut dibiarkan terbengkalai begitu.

Mungkin juga sudah tiba masanya KL-Sentral ditambah fungsinya sebagai pusat hentian setempat untuk perkhidmatan bas. Bukankah itu perancangan awal dulu iaitu untuk menjadikan KL-Sentral sebagai pusat hentian bersepadu bagi semua sistem pengangkutan yang ada termasuk teksi dan bas.

Monday, July 14, 2008

No-Confidence Motion

Padanlah aku on the way to office pagi ni ada jumpa road block dekat traffic light Bank Negara, pastu jln enggang kat jelatek. Jem gille...ish ish. Menyusah kan orang je. Aku dok borak dgn rakan aku si Aidi, ni mesti ada apa-apa ni, ada gathering protes apa-apa ni. Belek2 The Sun memang la ye, polis dah dapatkan perintah mahkamah dah pun untuk menghalang DSAI dan penyokong2 Pakatan Rakyat dari rally pada pukul 10am untuk menyokong motion of no-confidence terhadap Pak Lah di Parlimen hari ni. Rupanya polis dah adakan puluhan road block kat jalan2 utama menuju KL semenjak hari sabtu lagi. Supt Azri Abdul Rahman, penolong ketua polis Brickfields menegaskan bahawa DSAI dan penyokong2nya mestilah menghindari dari berada di kawasan Parlimen dan 5km radius sekelilingnya. Hmmm menarik jugak motion of no confidence ni ye. Kalau semua MP dari PR menyokong maknanya ada 82. Campur 2 dari SAPP, Jumlahnya 84 against 138. Kalah la jugak PR. Cumanya Pak Lah segan la ye bila ramai gak MP yg tak konfiden dgn beliau. Lebih menarik lagi kalau ada lagi 26 MP dari BN yg turut menyokong. Maka undinya akan jadi 112 (PR) dan 110 (BN) maka Pak Lah pun kalah. Dan terpaksa letak jawatan PM. Ye ke? He he....don't worry be happy. The no-confidence motion hari ni tak ada pengundian pun. Cuma nak gertak je. Dan bagi saiko cantek punye. Akan ada perbahasan dan pendedahan segala kelemahan juga cadangan2 membina. Anyway hope this motion will put Pak Lah in a better mood to improve further and put more actions in helping to ease the burden of the rakyat.

Wednesday, July 09, 2008

Syarat Solat 5 Waktu

Semalam TGNA telah mengemukakan suatu cadangan yg bernas sekaligus membuka minda iaitu satu lagi antara puluhan pembaharuan yg diperkenalkan sebagai pemimpin kerajaan Kelantan - menjadikan solat 5 waktu dan solat Jumaat sebagai syarat kenaikan pangkat dan pengambilan baru kakitangan awam serta pemilihan calon bagi wakil rakyat serta jawatan politik lain.

Satu cetusan pemikiran yg hebat. Dan bila dibelek akhbar Berita Harian hari ini macam biasalah sebagaimana akhbar harian one sided yg lain, terpaparlah tajuk2 yg mempertikai cadangan TGNA itu, yg negatif aspect of it off course. Yang sedihnya muslim yg dok bagi komen negetif tu, bukan non-muslim atau dari bangsa lain.

Omar Osman, Presiden Cuepec berkata cadangan itu berat sebelah kerana menerusinya hanya individu beragama Islam boleh dapat kenaikan pangkat atau mendapat pekerjaan. Ini kerana hanya mereka yg beragama Islam bersembahyang 5 waktu dan Jumaat. Macamana dgn pekerja atau individu yg menganut agama lain?

Apa yg bangang sangat ni, sudah tentulah syarat ini jatuh kpd muslim sahaja. Yang beragama lain tak payahlah guna syarat tu, bodoh!!

TS Ismail Adam, Ketua Pengarah JPA berkata kerajaan Kelantan hanya boleh mengenakan syarat baru itu kepada kakitangan awam yg bekerja dgn agensi kerajaan negeri sahaja.

Sepatutnya sebagai seorang yg beragama Islam, kita patut menyokong 100% kerana apa yg kita hendak ialah seorang muslim yg baik untuk menjawat jawatan, bukannya hampas yg terang2an menentang perintah Allah. Imam Ghazali ada menyatakan tujuan solat itu selain untuk mengingati Allah SWT, ia juga berfungsi sebagai alat pencegah dari perbuatan keji dan mungkar. Bagi saya anjakan paradigma yg dicetuskan oleh TGNA ini adalah penuh hikmah dan berhemah. TGNA meletakkan Islam above the rest, no matter what. Terserahlah kpd manusia untuk menterjemahkanya, jika ikhlas dipandu cahaya keimanan maka terserlahkan kebaikannya dan pergi jauh kesannya hingga ke generasi2 yg mendatang.

"Sesungguhnya Aku ini adalah Allah, tidak ada Tuhan selain Aku. Dan dirikanlah solat untuk mengingatiKu (Allah)." -Surah Thaahaa ayat 14.

Datuk Mohd Alwi Che Ahmad, Ketua Pembangkang DUN Kelantan berkata walaupun cadangan TGNA itu sesuatu yg baik, perlaksanaannya akan sukar kerana ia memerlukan mekanisma bagi memastikan seseorang itu tidak menunggalkan solat 5 waktu.

Sementara itu pengamal undang2 yg juga ADUN Bukit Bunga, Mohd Adhan Kechik pula berkata langkah berkenaan cukup baik tetapi tidak praktikal kerana masyarakat majmuk di negara ini.

Dalam ruangan rencana (ms.28) pula mempersoalkan bagaimana untuk mempastikan seseorang kakitangan awam itu menunaikan solat, terutamanya jika mereka yg tidak ke masjid dan surau kerana melakukan bersama keluarga di rumah. Bagaimana pula kalau mereka bersolat semata2 untuk naik pangkat dan tidak ikhlas.

Itulah antara pandangan2 negetif dan kebimbangan yg ditimbulkan. Namun yakinlah bahawa a long journey start with the first step. Cetusan minda TGNA ini adalah the first step untuk menggerakkan kesedaran umat yg mengambil lekeh ibadah solat supaya memberi perhatian sewajarnya. Kerana ibadah solat ini difardukan Allah dan layaknya mengatasi syarat2 yg ditentukan manusia. Sepatutnya syarat solat 5 waktu itu wajib dipenuhi dulu sebelum membicarakan kelulusan BM dlm SPM dsb semasa menemuduga seseorang calon itu. Namun kita sama2 berdoa agar mereka menunaikan solat dgn ikhlas kerana Allah dan bukannya semata2 kerana hendak menjawat jawatan tertentu dengan menunjuk alim.

Fahamilah bahawa tanggungjawab mendirikan solat itu adalah suatu urusan besar di sisi Allah dan adalah ibadah yg paling utama untuk di hisab di akhirat nanti. Itulah kelebihan TGNA sebagai ulama yg ulung dlm membangkitkan kesedaran masyarakat. Sangat sedih kita melihat seorang yg berpengaruh dan berpangkat tetapi tidak menunaikan ibadah solat yg paling pokok itu, maka tidak hairanlah pelbagai masalah rasuah dan salah laku berleluasa. Akhir sekali tepuk dada tanya iman - Siapa yg kita cuba tipu? Sesama manusia atau Allah?

--

Tuesday, July 08, 2008

Ubah Cara Hidup

Depa kata 70% rutin harian kita ni adalah di luar kawalan, manakala 30% lagi tu masih lagi dlm kawalan kita. Contohnya harga minyak yg dulunya lebih murah dari harga air mineral kini sudah terbalik kod dan akibatnya banyak barang2 dan servis meningkat kosnya, itu rasanya di luar kawalan kitalah sebagai individu ni. Cumanya kita masih boleh memilih produk atau servis yg mungkin lebih murah sebagai alternatif kpd rutin kita selama ini. Contohnya kalau dulu beli daging tempatan RM20 se kg kini ubah pada daging beku yg RM12 se kg, kalau rasa nak pekena lauk daging sekali sekala. Takyah pakai kredit kad lagi sebabnya guna kredit ni maknanya berhutang, jadi elakkan berhutang lebih2 lagi yg caj interest gila2 mcm tu. Mungkin simpan sekeping je untuk emergency atau isi minyak, tu pun settle terus bila dapat gaji.

Aku pi ofis sekarang naik public transpot iaitu pagi2 naik bas express BB-KL pukul 6:15am cost me RM4. Sampai Masjid Jamek around 7am naik LRT ke Jelatek cost me RM2. Then get a lift from my friend Aidi (yg hari2 hantar isteri naik LRT)ke ofis. Jadi kos traspot aku ni ialah RM12 sehari iaitu RM240 untuk 20 hari bekerja. Berbanding kalau aku drive yg menelan kos sebanyak RM20 untuk petrol & RM4 untuk tol sehari iaitu RM480 sebulan tak termasuk wear & tear. Jadi aku save RM240 la ye. Look positively, first aku rasa segar sebab bangun around 5:30 dan dapat solat subuh diawal waktu pada 5:45 tu. Second aku dapat sambung tidur kat dlm bas express yg selesa selama 40 minit. Fresh beb. And I still reach office before 8am.

Pagi2 ni warga kota berduyun2 kat terowong stesen LRT Masjid Jamek menuju ofis masing2 termasuk gak budak2 sekolah. Dan peniaga2 ramai siul yg mencari rezki di kaki lima area stesen LRT Masjid Jamek tu. Ada yg jual nasi lemak ready made RM1. Ada sandwich & aneka kuih-mueh, dan ada nasi lemak custom made yg harganya pun bergantung kpd lauk2nya. Peniaga akhbar2 pun seronok sebab akhbar laku macam goreng pisang kerana isu2 panas kebelakangan ini. Aku seronok dapat akhbar The Sun yg memang di edar secara percuma. Paper The Star, NST & Berita Harian aku baca ofis punye. Sebelah petang pun sama ramai peniaga yg mencari rezki kat area tu. Ada yg jual payung, buah2, stokin, air minuman, goreng pisang & keropok lekor. Cuma kekadang tu DBKL buat hal ambush dan merampas segala barangan. Sekali aku tengok seorang kakak peniaga menangis2 kerana segala bekalan payung2 nya di rampas penguasa. Aku ingat kalau ada 30 payung yg dijual RM5 sekaki maknanya melayang RM600 rezkinya di situ. Sedih aku lihat adegan itu. Why not bagi je lesen kat peniaga2 tu, halalkan di segi undang2 tambahan lagi peniaga2 ini menambahkan keceriaan di situ sebenarnya. Lebih2 lagi di ketika rakyat menghadapi kepayahan kos sara hidup yg melampau ini. Take it easy dan a bit fleksible. Aku lihat peniaga2 nya melayu dan penguasa2 DBKL itu jugak melayu. Ini tidak masing2 bertempiaran lari di bumi sendiri. Sedangkan bangsa lain kaya raya tidak di usik pun.

Jadi nak tak nak ubah lah cara hidup dalam kelompok 30% yg di bawah kawalan kita itu. Aku makan di kantin breakfastnya RM2 dan lunchnya RM4, makanya RM120 gitu sebulan. Dapat aku save RM80 di situ sebab biasanya RM200 sebulan. Anak2 & isteri kadang merungut kerana sudah tidak pergi bercuti, cuma cuti sekolah hari tu pulang ke kampung tapi itulah hakikatnya dgn kos sebegini terpaksalah mengikat perut dan berjimat cermat. Tiada lagi perbelanjaan luxury cuma yg tinggal asas belaka. Recession is coming. But again problems can create opportunities, positively speaking. Ada hikmah untuk kita muhasabah diri.

Sunday, July 06, 2008

Bala Mencari Bala

First Bala buat itu akuan bersumpah. Second semua sudah kecoh. Itu Bala pun tarik balik itu akuan bersumpah. Semua jugak ada kecoh. Finally Bala jugak sudah hilang. Mana pegi?? Saya ingat Bala sudah cari Bala. Atau itu Bala sudah kaya raya?

Thursday, July 03, 2008

Political Science - Points To Ponder !

ABDULLAH BADAWI, THE POLITICAL CHAMELEON AND THE ANWAR SAGA - WHAT EVERYONE SHOULD KNOW ABOUT THE REAL BADAWI!
Matthias Chang
Future FastForward, Wednesday, 02 July 2008 03:17

Recenty, Justice Datuk Ian Chin, a High Court Judge in Sabah made some wild and speculative allegations against Tun Dr. Mahathir Mohamad which have been rebutted and refuted by me in several articles posted to my website. I have also lodged a police report and given a detailed statement to the Investigating Officer, Deputy Superintendent of Police (DSP) Jude Pereira at the Brickfields Police Station. Notwithstanding such wild, unfounded and highly subjective speculations, the idiotic de facto Law Minister, Zaid Ibrahim as reported in the mass media, said that there were no grounds to investigate the judge’s misconduct and that the said judge had performed well as a judge. If a judge can indulge in speculation, I suppose I am entitle to make a few suggestions as to the implications and consequences from the present political situation – the scandal of the murder of the Mongolian girl and the recent police report against Anwar Ibrahim for sodomy. However, I leave it to you to be the judge, whether what I am writing is pure speculation, the spurious kind of wild suppositions associated with Justice Datuk Ian Chin and or the kind of stupid nonsense so typical of the Law Minister, Zaid Ibrahim.

Before elaborating further, I would like to pose the US$ Trillion question -

Who stands to gain most from the spotlight on the various allegations made against the Deputy Prime Minister and Anwar Ibrahim?

Main Threat Within UMNO

One need not have a PhD in political science to conclude that the main threat to Abdullah Badawi is the Deputy Prime Minister, Najib Tun Razak, notwithstanding that Badawi has announced that Najib is his chosen successor.

I have stated previously that this was merely a tactical move to neutralise Najib in the short term from making any moves to challenge for the Presidency at UMNO elections in December 2008.

It is obvious that should Najib make any moves in the meanwhile, Badawi’s spin doctors will work overtime to accuse Najib of being “ungrateful and power-crazy” when Badawi has already indicated that he would be the successor. These spin doctors would go to the length and breath of the country crying, Why is Najib so impatient? Is he power hungry?

But the reality on the ground is such that the rank and file members are absolutely flabbergasted and angry with Badawi and his theatrics and are already making moves to nominate Najib for Presidency during the branch and division meetings in July.

This is the greatest fear of Badawi and his advisers. They do not want to see a repeat performance master-minded by Anwar Ibrahim when he took on the then Deputy President Tun Ghaffar Baba. Anwar's boys were able to gather enough nominations, that Ghaffar Baba had no choice but to concede defeat, even before the battle commenced.

Khairy, Kamaluddin, the 4th Floor Boys and the baggage of spin doctors from UMNO's controlled-mass media were having sleepless nights and they knew that having chosen Najib as the successor, there is no way for Pak Lah and his band to attack Najib directly.

How can they plunge a dagger to Najib and not be accused for the crime?

Simple!

Launch a false flag operation. This is a time-tested operation of Intelligence Services all over the world. They plant an idea that there is a Deep Throat who is in possession of critical intelligence and evidence. This Deep Throat then leaks some critical intelligence and evidence to a reliable source for public consumption.

[Recall how Bush and his band of crooks outed and destroyed Valerie Plame’s credentials as a covert CIA agent, just so to discredit Ambassador Wilson’s exposé that Bush was lying about the Yellow cake (Uranium) supposedly purchased by Saddam Hussein from Niger. Valerie Plame is the wife of the Ambassador. These crooks were willing to sacrifice National Security in order to have their war of aggression on behalf of Israel.]

The information was leaked to a journalist who then published it. The journalist becomes the innocent victim of the false flag operation as is always the case!

A dark cloud now hangs over Najib’s integrity and no one can point a finger at Badawi, so they think. Badawi’s spin doctors were confident that the general public would not and could not fathom this false flag operation. If anyone were to question the circumstances, they had a ready-made answer. Why would Badawi want to destroy Najib when he has chosen him as a successor?

Some of us are seasoned political strategists and we can smell a rat a mile away.

Badawi’s smile may disarm some people, some of the time, but he cannot disarm all people all the time with his smile. We have seen his smile enough to know that soon after he smiles at his enemy, he plunges a dagger behind the enemy’s back. So beware if and when he greets you graciously.

When was the dagger plunged into the heart of Najib?

This is the US$ Multi-Trillion question. No one noticed it. It was an almost perfect plan. But they did not count on me seeing through their scheme. Hence my delay in writing this article, as I wanted to see if anyone else noticed this insidious plan!

The dagger was plunged immediately after Anwar Ibrahim accused the government of having conspired in getting a young man to lodge a police report against him for the crime of sodomy.

What did Badawi say about the matter? He denied any involvement but went on to say that he did not think that Najib had any intention to do that.

Anwar never accused Najib. No one did. So why did Badawi, for no rhyme or reason and out of the blues mention Najib in his denial?

This is the time-tested method of intelligence propaganda – you plant an idea by asserting the negative – in this case, the statement that it was not Najib.

By so doing, Badawi is in fact suggesting that Najib could be the culprit for the alleged conspiracy. Hence, the denial by Najib as reported widely in the newspapers. The denial was front page story!

"Mr. Clean” was perceived as “Mr. Clean” when the stupid Wan Azizah, wife of Anwar Ibrahim gave credence to this ploy when he pleaded with Badawi to ensure security for Anwar and a guarantee that Anwar would not be harmed. It follows that the entire PKR did not even consider the prob*b*lity that Badawi could be involved.

How freaking stupid can one get in the circumstances?

To put himself in a better light, Badawi went so far to say that what happened in 1998 would not be repeated. The Sun Newspaper reported Badawi as having said:

“The government will not do anything to frame or make baseless accusations against any party, so to say that the government will repeat what was considered as a conspiracy, this is not true …”

By implication, Badawi is saying that he will not repeat the conspiracy. He is indirectly accusing the previous administration of conspiracy. This is but another attempt to plant an insidious idea and buttress his so-called “Mr. Clean” image by the use of another negative – that he will not repeat a conspiracy! He has cleverly planted the idea, that what happened before was in fact a conspiracy!

But “Mr. Clean” will not get away with this kind of cheap and dirty propaganda!

The Main Threat Outside UMNO

It is obvious that it is Anwar Ibrahim. Badawi on taking power as prime minister used the Anwar factor to his advantage to further project his so-called “kind and clean” image. The release of Anwar from jail after his acquittal by the Federal Court on the charge of sodomy was exploited to the fullest by Badawi’s spin doctors. PKR went for it - hook, line and sinker!

Having neutralised Najib with the planted intelligence that he was somehow implicated in a criminal case (so they believe), the next target must be focused on the threat outside UMNO.

Another US$ trillion question – Why now this police report on sodomy against Anwar?

Already PKR boys are accusing Najib of the conspiracy, and the mass media by carrying the denial by Najib seem to lend credence to the allegation first hinted by Badawi, the prime minister.

Now the spot light is focused on the two persons who pose the greatest threat to Badawi’s power and access to the national money-making machine!

The modus operandi and the strategy is that the public’s attention will be diverted from the financial mess as a result of Badawi’s mismanagement and negligence of the economy and the rampant corruption. Hopefully, the disaster of the March General Elections will also be forgotten!

Fat hopes!

To muddy the waters further, Badawi and his spin doctors are preparing the next phase – to provoke and instigate a feud between Najib and Anwar so that they will be so engrossed with each other and so exhausted by the exercise, that the two will not be able to focus on overthrowing Badawi.

Phase 2 is the Second Dagger that will be plunged into Najib! This is a given. And unless Najib sees through Badawi’s ploy, he will end up as dead meat before July is over!

Other Beneficiaries

There are other beneficiaries in this once-in-a-lifetime “Bollywood Drama". Suffice to say at this stage, they are waiting for the outcome of this slug-fest.

I have no wish to distract the public by revealing the beneficiaries. We should and must focus on Badawi.

This is the ultimate culprit. He is the mess!

He is the political chameleon and he will bring this country down!

Focus on him first and at all times. He is the number one problem. Period!

Badawi has ruined the entire nation.

To the Malays, he has destroyed all your hard work and stolen and or destroyed your community’s crown jewels.

If the Malays want to survive as a community and as a race, you have only one choice.

GET RID OF BADAWI ONCE AND FOR ALL!

@@
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...