CLICK n GO

Tuesday, November 22, 2005

Sekolah Berasrama Penuh (SBP)

Result UPSR dah keluar last week. Anak sdr saya Adri kat Pasir Puteh tu dapat 5A, kat Pkln Chepa si Farah tu pun dapat 5A. Anak Rozita dapat 5A, anak Shafie pun dapat 5A. Anak Nazri, Dr.Nordin, Jamilah & Azmi Ludin pun dapat 5A. Tahniah. Jadi bila result 5A ni maka berpeluanglah untuk layak ke SBP. Tahun ni ada 35,870 dari 506,814 calon UPSR yg dapat 5A. Tapi hanya ada 6100 tempat yg ditawarkan dari 54 SBP seluruh negara. Maknanya cuma 17% saja dari yg dapat 5A tu berpeluang ke SBP dan 29,770 (83%) lagi akan kecewa. Itulah the big picture.

Apa sebenarnya kelebihan Sekolah Berasrama Penuh? Berikut saya paparkan satu pertanyaan dari seorang pelajar berkenaan perkara ini yg telah disiarkan oleh sebuah akhbar.

***
Cikgu,
Saya pelajar tahun enam dan memperoleh pencapaian cemerlang dalam peperiksaan di sekolah. Saya selalu mendapat gred A dalam subjek Bahasa Melayu Penulisan, Bahasa Melayu Pemahaman, Bahasa Inggeris, Matematik, dan Sains. Ibu dan ayah menggalakkan saya memohon memasuki sekolah berasrama penuh dan MRSM. Namun saya susah hendak berpisah dengan ibu bapa dan dua orang adik saya yang masih kecil. Saya pun kurang jelas tentang faedah memasuki sekolah berasrama penuh dan MRSM. Bolehkah cikgu terangkan kelebihan memasuki sekolah sedemikian?

Wan Aisyah Wan Abd Rahman,
Langkawi, Kedah.


Adik Wan Aisyah,
Tahniah kerana selalu meraih keputusan yang cemerlang. Pelajar yang cemerlang seperti adik, seharusnya digalakkan meneruskan pengajian ke sekolah terkawal seperti sekolah berasrama penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

Kelebihan belajar di SBP dan MRSM ialah struktur, kawalan, dan penyeliaan yang berterusan yang dibuat oleh pihak kerajaan untuk memastikan para pelajar meraih keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan.

Di SBP dan MRSM, adik akan tinggal bersama pelajar-pelajar cemerlang dari seluruh negara. Kemudahan tempat tinggal, makan minum, dan sebagainya akan disediakan agar adik-adik belajar dalam suasana yang selesa. Kerajaan membelanjakan sebanyak RM7500
setahun untuk seorang pelajar di SBP.

Selain itu, adik juga boleh menghindari gejala negatif dan pengaruh buruk rakan sebaya seperti merokok, dadah, dan lain-lain seperti di sekolah harian. Di sekolah berasrama seperti SBP dan MRSM, gejala ini terkawal dan jika didapati ada kes sedemikian, pelajar tersebut terdedah kepada undang-undang tegas seperti
dibuang sekolah.

Jadual dan aktiviti pembelajaran juga lebih tersusun kerana pelajar di sekolah sedemikian perlu mematuhi jadual yang ketat seperti jadual pembelajaran berguru (sekolah), kelas persediaan (prep), solat berjemaah, riadah, dan sebagainya. Akhirnya SBP dan MRSM melatih diri kita untuk lebih berdikari. Adik perlu membasuh pakaian, menyeterika pakaian, dan sebagainya sendiri.

Sehubungan itu, lepasan SBP dan MRSM biasanya lebih berdikari dan tidak terlalu bergantung kepada orang lain.

Soal sedih hendak berpisah daripada keluarga merupakan perkara biasa. Pada peringkat awal, adik mungkin akan mengalami homesick atau penyakit rindukan keluarga. Tetapi jika adik berikhtiar dengan mendapatkan bantuan guru-guru, ibu bapa, dan rakan-rakan, insya-Allah adik boleh mengatasi masalah itu.
***

Sebagai ibubapa pula apa pendapat kita dalam menghantar anak kita melanjutkan pelajaran di tingkatan satu di SBP? Ada kata elok la tu. Ada lak kata tak bagus. Bagi saya jika anak kita mendapat tawaran ke SBP, maka yg kata tak elok atau tak sesuai tu takyah lah terima tawaran itu, berilah peluang kepada orang lain. Lagipun kita ni pun dah better off dari zaman parent kita dulu betul tak? especially dari segi infra-structure, education tools, dan financial. And life is about choices anyway.

For me, I still vote for my kids to study at SBP, if got the opportunity. Simply because the system was well established and proven effective. Its a matter of plugging-in. Statistically speaking they perform better in academic & co-curicullum stuff. Later in life, it helps them to survive in the hostile world, full of the unexpected. Its a 'confort zone' at home no doubt about that. But if the kids stay home, we as a parent will have a tough time monitoring them, encouraging them to study, wake them up in the morning, checking their homeworks, supervising, switching off the TV, berlebel & berleter. The trouble is, you yourself are busy and tiring with your daily works. So its a tough act, especially when majority of us are not SuperDad or SuperMom.

SBP, goes with statistic adalah antara sesuatu yg terbaik yg boleh diberikan buat anak-anak, sekiranya terpilih. We are entitled of our opinion with regard to the pros & the cons of SPB. At the end of the day, lets look at the negative elements of SBP on case by case basis and NOT jumping to the conclusion that "SPB is no good".

Dont worry and be happy about their tough life at SBP. Thousands have survive. Think about those study circles, about berdikari, and being tough in life. Believe me, they will cherish it when come to our age. I once have a cousin that cry like a baby for the first 3 weeks of his Form 1 at SMSKel and his dad personally asked my assistance to accompany the kid (2 yrs my junior) eventhough I still on my SRP break. And lucky break for him, he manage to sustain. The end product, he became the best student in his batch for SPM 5 yrs later. He is now one of the Specialize Engineer at ESSO. I myself is the product of SBP and proud every moment of it !!

Kelantan Impian

Kelantan yang Kita Impikan
Kita namakan negeri kita tanah rendah sekebun bunga, Darul Naimi,
seakan kita idamkan bayangan taman firdausi yang zahir di bumi,
penghuninya asyik menatap musyahadahkan Ilahi,
jiwa mereka tenteram tiada penyakit cela di hati,
sungainya mengalir jernih serta hijau merimbun di sini,
suasana damai indah menawan dan tenteram sekali,
sehingga yang masuk tiada berhasrat keluar darinya lagi.

Kita tiada perlu impikan bangunan batu berselerak dan tinggi,
sungai berkelodak coklat tersumbat alirannya serta dikotori,
bukit menjadi botak serta hutan parah ditebangi,
sehingga harimau tiada dapat cari makan dan tempat selindungi,
yang demi pembangunan kita telah sanggup musnahkan keindahan ini.

Kenapa pemimpin perlu berfikir secara jantan,
yang penting bagi mereka berapa besar dan panjang sebagai ukuran,
kita bimbang nanti sorak yang menang tapi tergadai kampong halaman,
kenapa perlu kita berlumba mengikut rentak membangun negeri lain,
marilah kita dengan rentak kita menimbang keperluan,
mengambil kira kesan dan keseimbangan persekitaran.

Kekuatan kita sebenarnya pada warisan ilmu turun temurun,
kita dulunya digelar Serambi Makkah oleh banyaknya pengajian,
kita pernah hirup berkat para ulama dan para ilmuan,
kita pernah bertumpang teduh di bangunan wakaf disumbang hartawan,
kita pernah membaca kitab-kitab keluaran matba'ah yang berselerakan,
jangan biarkan ketandusan ilmu dan kehalusan budi menjadi kemarau
panjang,
menimpa bumi Kelatan yang kita semua zahirkan rasa sayang.

Marilah kita muafakat membina negeri sebagai amalan kebajikan,
kita hindarkan permusuhan perpecahan serta kita suburkan perpaduan,
kita perlu sedar kita diserang kiri kanan depan dan belakang,
kita hanya selamat dengan pertolongan dari atas oleh pertunjuk Tuhan,
atau dari bawah dengan sujud mengikut sabdaan dan Firman.

Kalaupun mahu kita bertengkaran, biarlah 5 tahun sekali sudah padan,
tenaga yang lain kita arahkan bersama membina negeri meninggi agama
pegangan,
kita usahakan terus membersih hati mencuci lidah dari kata maki dan
cacian,
kita eratkan perpaduan tanpa lambang-lambang kepartian,
marilah kita bangunkan negeri sebagai bendaharaan ilmu danperladungan
kepandaian,
negeri tadahan wahyu tempat Rahmat Tuhan turun bercucuran,
kita sama-sama bangunkan pusat pengajian yang terbilang,
atas nama Universiti Kelantan atau apa saja yang kita beri gelaran,
sehingga Kelantan ini akan menjadi 'baldatun tayyibatun wa rabbun
ghaffur'.


.........Abu Ahmad
Salor, akhir 1424 H.

Monday, November 21, 2005

Hong Kong

Aku berkesempatan ke Hong Kong pada 17-20 Nov. Aku berlepas dari KLIA dgn pesawat MAS MH72 jam 9:15pg dan tiba di HKIA pada 1:00tgh. Dalam flight muka cina je semua. I took the airport express train cost me around HK80 (RM40-lebihkurang ERL fare RM35). Then took a feeder bus ke Novotel Century hotel di Wan Chai where I am staying. The hotel cost me HK953 per nite. Aku dan kawan aku ni sebenarnya attending Sales Training kat sini. So ada masa free tu cari peluang la meronda.

First thing I noticed is that Hong Kong is very clean. Secondly the public relying heavily on efficient integrated public transport system that consist of beautiful double-decker buses, trams, taxis, ferries, and railway transportation (called MRT with 10 different lines) to cover 3 main area - the Lantau Island (where the airport is), Hong Kong Island (downtown where I am staying), and Kowloon/New Territories area (connected to mainland China).

There are lots of tall (at least 50 storey) and thin apartment blocks all over the place. Kat downtown Hong Kong the buildings were build closed together and interconnect with each other by covered overhead bridges so that you can walk your way to the next building or street conveniently. Dan satu lagi aku tengok depa ni guna buluh di ikat dgn tali plastic as the supporting structure for building construction or renovation instead of steels. Dan depa ni jalan kaki, mak datuk laju habis, tak larat aku.

Cuaca lak mild and windy, so semua orang aku tengok suka pakai light jacket or sweater. Amoi lak trend kat sana pakai boot paras lutut. Motorbikes tak kira la yg besar key yg scooter ke yg dok parking tepi jalan tu, depa siap special motor canvas cover. Town semua pakai underground drainage system la kan. Yang kerja kat McDonald tu aku tengok amoi tua semuanya. Kedai seven-eleven memang melambak. Tapi barang mahal beb, coke dlm RM4, snickers dlm RM5. Floor space kat sini memang mahal gila, jadi biasa la kalau hotel room atau office area kecik semacam je. Sempatlah aku pi melawat tempat shopping yg famous seperti Causeway Bay, Mong Kok, and Stanley Market.

On Friday tu pi solat kat Masjid HK di Nathan street Kowloon, ramai rupanya muslim kat sini tapi mostly from Pakistan & India origin. Asyraf Mullah, mufti HK yg bagi tazkirah (1 jam in Hindi) dan khutbah (in Arabic & English) pada hari tu. It is a 3-storey mosque at Kowloon Park. Jemaah hari tu mencecah 3000 orang. Hebat hebat.


3rd day tu aku pi la HK Disneyland, tiket HK380 (RM140) beb. Standard la kan kat situ ada Main Street USA, Fantasyland, Adventureland, and Tommorowland. Souvenirs dia mahal ooo – paling murah pun kincir (HK35), yg lain sweater (HK150), T-shirt LS (HK130), SL (HK100), and mug (HK40). Habis gak la HK500 kat situ. Antara attraction yg aku enjoy ialah Lion King Festival (live performance), Donald Duck & friends (3-D show), and Space Mountain roller-coaster ride. Balik tu naik MRT singgah masjid kat Kowloon and tanya brother kat situ restoran halal. Dia bagi business card dua restoran kat Chung King Mansion nearby. Rupanya 60% of that 20 storey shoplots & apartment block di huni oleh those Indian/Pakistan muslims. Jadi kat bawah tu dah ramai agen-agen yg dok promote restoran masing-masing. So end-up kat Khyber Pass Club at level 7, pekena beryani kambing. Cost me HK39, dapat diskaun 10%. Not bad, setelah dua hari tak jumpa nasi. Rupanya ramai gak mat salleh and cina yg makan kat restoran tu. Cross ke HK island naik feri lak HK2.60 je.

Last day tu aku pi Stanley Market, located outskirt sikit, memang best, banyak barang at a bargain. The bus rides (HK5.60)lak melalui lereng-lereng bukit tepi beach, view memang mengancam abis. The best bargain yg aku dapat ialah beli 3 hand made painting at HK40 each, reebok sweater at HK50 and 4 t-shirts for HK100.

OK adios Hong Kong. Check-out at 1pm, get a taxi to MRT station for HK40, and take Airport Express. Taking off at 2:30pm on flight MH73. Again dalam flight muka cina je semua. Pramugari je melayu. Flight ticket round-trip cost me RM3,450. Touch down at KLIA about 6pm. Took ERL to KL-Central & Komuter to Rawang where my family awaiting for Pizza Hut’s dinner around 9pm. No place like home. Malaysia still is the best, but a few things we can learn from Hong Kong for sure !!

Monday, November 14, 2005

Open House

Open House dah jadi budaya especially kat Klang valley ni. Weekend biasa nya pack lah dgn jemputan ke sana dan ke sini. Nak beraya ni pun kena plan efficiently gak, baru ngam. Our first raya weekend goes like this...Aku set sabtu hari tu untuk menyambut tetamu datang umah, so prepare la apa yg patut, taklah depa dtg makan biskut kering je kan. Its not really an open house for everybody but my open house for invited friends & neighbours.

So Alhamdulillah sempatlah kami melayan 9 keluarga (about 50 of them) pada hari tersebut dgn nasi beriani, ayam kerutuk, acar, makaroni tomyam, kek coklat, tapai dlm agar-agar, 10 jenis biskut raya, air sirap sejuk, & air teh o panas. Dan untuk anak-anak tak lupa raya goodies & duit raya. Alhamdulillah everything run smoothly, and tiada pembaziran. Except for a few neigbours, the rest never been to my house. So its really interesting to entertain them.

And yesterday, Sunday, its our turn to visit friends & neigbours. Its really packed starting from 12 pm. First we went to kenduri kawin of old friend in Kerling, then to Lembah Beringin, and Tasik Puteri. After that back to my place and visited 5 of my neigbours. The dishes included mee sup, satay, kuey teow goreng, mihun sup, lemang, serunding, rendang, kek & biskut raya. Then at 10.30pm reached my friend's house at Sg.Buaya for spaghetti, his specialty. Back home only by midnite and got to wake up early for work today !!

Wednesday, November 09, 2005

Back To KL

So pagi-pagi lagi terus pack barang-barang dlm bonet waja aku. Pack barang ni kena ada seni gak, kalau tak, tak muat beb. After saying goodbye, we all biasalah kan singgah dulu kat Pasar Siti Khadijah di KB. Beli rempah-ratus, tapai pulut, beras siam, ikan kering, buah-buahan, dan kueh-mueh. Pastu naik level 2, pekena nasi berlauk dan teh panas. Kemudian ke area Pasar Lama, cari minyak ubat kat Jaafar Rawas dan nasi sumatera buat bekal kat Hoover. Aku sempat lagi gi simen gigi kat klinik gigi Goh di 3603 Jln Ismail, kena rm58 untuk dua lubang. Akhirnya bertolak lah kami meninggalkan Kota Bharu Bandaraya Islam tepat jam 11:30tgh (aik sama ngan time tinggalkan KL hari tu ye...apakah ini kebetulan?).

Aku balik hari Isnin on purpose. Nak elakkan kesesakan. Di jangkakan perantau semua (100,000 org tu) akan start pulang ke KL pada hari Sabtu atau Ahad (sebab Isnin dah nak kerja kan). Tapi aku sangkut gak sejam kat jln hala ke bandar Macang tu. Tapi hari Ahad aku dengar jem teruk mencecah 3 jam kat situ. So aku kira not bad la kot. So pukul 2 tu relax kat masjid kat guchil tu and having our lunch. After smoothly tru gua musang, merangkak lak kat bukit K.Lipis tu, rupanya banyak follow lori balak. Nak motong bukanya senang ooo. Sampai pekan Bentong pukul 11 mlm, dah tak larat so lepak kat Petronas, tidur sat. Pejam celik pejam celik jam sudah 3.30 pagi. Fuyoo...ok lah dah fresh. Teruskan perjalanan ke Karak dan sampai umah dlm pukul 5 pagi. Biar lambat asal selamat....17 jam tu !!

Hari Lebaran

Aku sekeluarga bersolat sunat idil fitri di masjid tmn uda murni, walaupun bgn tambahan masjid 2 tingkat telah digunapakai tapi jemaah masih melimpah ruah. Ramai sungguh anak kelantan di perantauan pulang beraya. Imam Rashid (imam yg nikahkan aku 15 thn dulu) buat pengumumam kepada jemaah yg sudi beramal jariah untuk sponsor carpet bgn baru tu yg dinggarkan rm40k. Solat di imami imam muda. Bacaannya sungguh sedap. Khutbah yg disampaikan pula penuh isi dan lantang, pendeknya tak terlentok sangat la kepala aku ni. Alhamdulillah transisi imam tua kepada imam muda sudah berlaku di masjid ini. Imam Rashid juga menjemput para jemaah ke rumah terbuka Tan Sri Md Yaakob, bekas menteri besar.

Aku lak beraya belah mertua sebelah pagi. Antara menu utama termasuklah roti cicah gulai kudzi, satay, lemang, & rendang. Rumah mak aku lak biasa la kan, satay mekyam WB yg famous itu. Malamnya umah kakak aku nasi dagang. Raya kedua lak, umah sepupu nasi dagang, umah mak sdra nasi dagang, majlis anak rantau pun nasi dagang, pendeknya tiada yg dagang melainkan nasi dagang belaka. Nasib baik umah member bini aku tak jadi jamu nasi dagang, kerana nasi dagang yg di tempah basi sebelum berjuang.

Alhamdulillah banyak rumah adik beradik dan saudara mara sempat di kunjungi. Duit raya yg ku tukar dlm pelbagai dominasi di Maybank tempoh hari sebanyak rm500 cuma berbaki RM40. Tiga anakku pula mendapat tidak kurang dari rm150 seorang. Hmmm...balik modal nampak. Hari raya dan duit raya ibarat satay dgn kuahnya. Sementara orang tua kita masih ada di kampung ni, aku lihat inilah masa yg paling sesuai untuk beraya di kampung. Kalau satu hari nanti kedua-dua orang tua sudah tiada, mungkin terasa janggal juga untuk menumpang rumah sdr mara dsb masa bercuti raya itu, atau mungkin kena sewa hotel la kot sebagai base camp.

Pusara ayahanda dan bapa mertua ku kunjungi. Pahala bacaan al-fatihah, yassin, & surah-surah lazim sebagai hidangan raya. Deretan batu nisan menjadi saksi antara hidup dan mati. Hidup ini begitu lah sesekali berjumpa, ketuaan orang-orang tua semakin terserlah dan kemudaan orang-orang muda pula semakin tertonjol. Anak-anak kita semakin membesar dan memanjang. Itulah komen dan yg diberi atau pemerhatian yg dirasakan. Juga ada dikalangan ahli keluarga, sdr mara, dan orang sekampung yg saban tahun akan berkurang, berhijrah ke alam barzakh. Dan satu hari nanti kita pula pasti ke sana.

Hari Lebaran adalah detik terbaik untuk kita salin mengiratkan silaturahim dan bermaaf-maafan. Fokus kepada agenda yg besar bukannya kepada perkara remeh dan temeh. Jangan kerana berebut bilek air atau bilek tidur yg jadi issue untuk bermasam muka. Bersihkan hati dari sebarang penyakit. Dengki, bergaduh, irihati, kedekut, marah, masam, sakit hati, meluat, benci, penat, boring - kita gantikan dengan kasih sayang, muhibah, kerjasama, rindu, timbang rasa, cinta, senyum, murah hati, gembira, dan memaafi. Semoga hari lebaran ini penuh bermakna dan betul-betul manjadi hari untuk kita merayakan kejayaan. Kejayaan membersihkan HATI kita dari sebarang penyakit dan sifat mazmumah itu. Suci bersih dan sihat walafiat. Selamat Hari Raya !!

Balik Raya

Aku bertolak ke Kelantan jam 11:30 tgh hari Selasa (Hari Deepavali). Trafik kira ok gak, maklumlah ramai dah off load hari sabtu dan ahad lagi. Macam biasa la aku ni take it easy je, rasa penat sikit lepak sat. Around pukul 6 tu selepas baring-baring di masjid gua musang, kami pi la beli juadah berbuka kat bazar ramadhan gua musang tu, macam-macam ada. Kelantan ni memang kaya juadah berbuka. Aku beli nasi kerabu lauk solok lada, solok ikan (warna coklat tu), & goreng hati ayam. Anak-anak beli nasi kuning lauk gulai ayam kampung. Pastu beli air kelapa, air cincau, & air nenas. Hmmm martabat daging 2 bijik, nasik manis (wajik), jala mas, & taik itek. Mmg terliur nak pekena ayam golek, aneka percik, daging bakar, & kerabu kacang pjg, tapi control...takut membazir. Then drive hala K.Krai dan berbuka di sebuah bangsal di tepi kedai mkn...alhamdulillah licin. Berhenti di masjid kat macang, solat isyak & teraweh. Take a nap dlm kereta kat tepi masjid area Kok Lanas. Line clear hingga lah area Wakaf Che Yeh mungkin sebab ramai nak ke pasar borong kat situ kot, so aku belok kiri depan RTM tu menghala ke jambatan sultan yahya untuk cross sg.kelantan ke WB. Sampai rumah mak aku pukul 11:30 mlm, hmmm 12 jam perjalanan. Biar lambat asal selamat beb !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...